Jeżeli po włożeniu dziecka do bujaczka głowa się przechyla w bok to można podkładać poduszki lub recznik zwijac w rulon i profilować tak by było wygodnie dziecku. Tyle że to jest chwilowe rozwiązanie.
Ja jestem przeciwna podkładaniu czegokolwiek dla dziecka, żadnych poduszek, ruloników, wszystkiego co może doprowadzić do SIDS. Wiem, że to już skrajność, ale to moje zdanie. Jedyne co dla malutkiego dziecka mogę podłożyć to tetrową pieluszkę jak ulewa.
Miodowa też jestem tego zdania ummnjebtej jedynie co to podłożoną pieluszka tetrowa albo flanelowa bo ulewa. Żadnej poduszki itp
Osobiście uważam, że skoro dziecko źle leży w bujaczku lub się przechyla lub głowa leci to albo bujaczek jest niedostosowany do dziecka i jego wieku albo dziecko nie jest gotowe na taki sprzęt. Uważam, że wtedy powinno się zrezygnować z bujaczka, a nie na siłę go dostosowywać do dziecka. Ja nie miałam takich problemów z bujaczkiem i postawą dziecka, jak opisują dziewczyny, ale to może dlatego, że nie korzystałam z niego od pierwszego dnia, a chyba gdzieś dopiero od 2-3 miesiąca, jak dziecko było sztywniejsze.
Też nie korzystałam od pierwszych dni. Też jakoś późno zaczęłam korzystać jak już zaczęła podnosić główkę i jak w miarę utrzymywać.
U nas maluch leżał w bujaczku tuż po powrocie ze szpitala i jego pozycja była w porządku. Na pewno jakosc oraz funkcje sprzętu są tutaj kluczowe
Ja kupiłam bujaczek, który można rozłożyć na leżąco ale mimo wszystko jak po powrocie przyjechaliśmy ze szpitala i położyłam młodego to nie podobała mi się jego pozycja , więc zrezygnowałam i jak zrobił się sztywniejszy to wtedy go wsadziłam . Obecnie siada z pozycji półleżącej więc nie wkładam go do krzeselka i karmie go na bujaku jak sam siadzie z pozycji leżącej to już schowam bo raczej się nie przyda zwłaszcza że już prawie się nie mieści
pati1990 a jaki miałaś bujaczek? Chodzi mi o firmę, bo jestem ciekawa, jak wyglądał :)
Podpinam się pod pytanie, dziewczyny możecie polecić konkretne firmy/modele, które sprawdziły się u Was? A może napiszecie czego nie kupować, bo się nie przydało zupełnie.
Ja miałam bujaczek-leżaczek Fisher Price 3w1 "rainforest". byłam z niego zadowolona :) Ona ma 2 poziomy: leżący (wtedy jest sztywny) i półsiedzący (wtedy się buja). Ma pasy i wibrację (z nich akurat nie korzystałam). Materiał łatwo się zdejmuje i można go szybko wyprać.
Ja mam fisher price cudowna planeta 3w1 i też jestem bardzo zadowolona. Można złożyć nóżki i jako bujaczek. Można zablokować jako leżaczek. Tak samo można bardziej lub mniej na leżąco ustawić. Pasy ma ale nie używam
mamameg nie polecam tych najtańszych z Allegro... Są wywrotne i mimo przypięcia pasami, dziecko może się wywrócić razem z bujaczkiem...
Kinderkraft unimo 5w1
Pati a 5w1 jakie ma funkcję?
aneczkaa006 - 5w1 to pewnie takie cudo co gra, świeci, samo buja, wibruje i może być i leżaczkiem i bujaczkiem :) Paulina miała chyba coś takiego (w którymś wątku wstawiała zdjęcie) .
Pati fajny ten lezaczek kinderkraft. Wydaje się dość gleboki, czy to nie było jego wadą?
Bo ten co ja mam to jest 3w1 i to jest leżaczek, bujaczek, można zablokować żeby nie bujało się, dwa stopnie regulacji oparcia. Gra. Świeci lampka. Wibracje
U nas jest taki wiekowy Fisher Price - huśtawka/leżaczek. Pomimo tego że ma z 10lat, jest genialny ;)
Megg na początku używaliśmy go jako kołyski zresztą widziałaś , później jak zrobił się większy okrąglejszy no nie wpadał do środka ,ale mam też taka poduszeczkę taki walec i czasami podkładałam żeby miednica nie wpadała w tą dziurkę .
Aneczka jest 5 funkcji łóżeczko kołyska, leżaczek, bujaczek i krzesełko dziecięce.
Pati to też fajne. Podoba mi się w nim funkcja kołyski :)