Brzydki zapach z pralki i ubrań – co robić?

Mam problem, wczoraj nagle pojawił się brzydki zapach z pralki i na ubraniach, nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam. Macie jakieś pomysły, co może być przyczyną i jak to naprawić? Będę wdzięczna za każdą radę

Na pierwszym miejscu sprawdzilabym filtr. Tam bywa duzo brudu,klaczkow itp. Gnije i smierdzi.
Po drugie wlaczyc tryb czyszczenia a jesli pralka yego nie posiada to wrzucic do bebna tabletke do zmywarki i wlaczyc na 90°.
Po trzecie to zajrzec za kolnierz bebna. Ja starqm sie po kazdym praniu przetrzec ten kolnierz bo widzialam co sie działo z nowa pralka u wynajmujacego,ktory twgo nie robil.
No i nie zamykam bebna nigdy, zwwsze otwarty.
Jesli to nie zadziala to weze, trzeba je odlaczyc i przeczyscic.

2 polubienia

O, nie wiedziałam, że można wrzucić tabletkę do zmywarki, zaraz to zrobię :blush: filtr jest czysty, i za kołnierz jeszcze zajrzę

Ja tak miałam po przeprowadzce z pralką. Stała kilka miesięcy nieużywana i trochę się zadusiła w środku. Pomogło 4 krotne pranie czyszczące. Zrobiłam wersję combo, czyli zamiast płynu dałam ocet, zamiast proszku - sodę, a do bębna tabletkę do zmywarki. Ustawiałam najsilniejszy program do prania w 90 stopniach. Po praniu czyszczenie filtra, szufladki i bębna i kolnierza. I tak 4 razy. I pomogło.

Zaraz się za to zabieram, oby u mnie też zadziałało

U mnie też się tak kiedyś zrobiło Winna była szufladka na proszek i brud w uszczelce. Pomogło pranie na pusto z octem i dokładne czyszczenie filtra. Teraz zawsze zostawiam drzwiczki otwarte

Tak patent ze tabletka do zmywarki też słyszałam że jest bardzo dobry .

Muszę sprawdzić, czy moja pralka ma opcję czyszczenia, bo do tej pory zawsze wybierałam program z najwyższą temperaturą. Może to lepiej pomoże

Moja mama też wrzuca tabletkę do zmywarki

1 polubienie

Sprawdź filtr, szufladki na detergenty i uszczelki
Ja też puszczam pustą pralkę z tabletką do zmywarki po właśnie takim generalnym myciu :smiling_face:

1 polubienie

Mialam to samo mimo czyszczenia itp.dalej smierdzialo dopiero z tylu pralki maz rozkrecil filtr i tam byl straszny brud i smierdzialo moze warto aprawdzic :wink:

Często winna jest wilgoć, resztki proszku lub brud w uszczelce i szufladzie na detergenty. Włącz pranie na 90°C z octem lub kwaskiem cytrynowym, wyczyść filtr i uszczelkę. Zostaw drzwiczki otwarte po każdym praniu i na pewno spróbuj z ta tabletka do zmywarki

1 polubienie

Dziękuję bardzo, tabletka do zmywarki pomogła :blush:

3 polubienia

Oo super że dałaś sobie z tym radę :wink:

1 polubienie

Super, że się udało :smiling_face:

1 polubienie

Tabletka do zmywarki dziala cuda ! Dziala tez na przypalone gary, w taki gar wlewam goraca wode i daje tabletke i za 15 min myje. Nie trzeba nawet szorowac

Ja rowniez co jakis czas wlaczam najdluzszy program z wysoka temperartura i wrzucam tabletke do zmywarki lub wlewam ocet i pomaga. Mam starsza pralke i nie ma programu typowo czyszczenia

Ja próbowałam raz umyć piekarnik przy pomocy tabletki, ale mi nie wyszło

Ja też nie mam programu do czyszczenia, więc zrobiłam dokładnie tak samo

Ja mam amurat nowa pralke i jest opcja czyszczenia bebna super sprawa :wink: