Brzydka kupa u niemowlaka

Śluz w kupce to raczej oznaka możliwej alergii pokarmowej.Nie wiem czy dobrze zrozumiałam,że twoja córeczka ma 7tygodni?Jeśli tak to problemy brzuszkowe są częstą przypadłością takich maluszków.Układ pokarmowy musi dojrzeć i dlatego takie problemy macie, przypominające kolkę.Niestety dużą , zbawienną rolę rolę odgrywa czas i musicie przetrwać.

Moja córeczka skończyła 7 TC karmię ja piersią. Ogólnie cały czas ma problemu z brzuszkiem przypominające kolki ale nie do końca. Mój synek miał kolki i płakał całe wieczory jednak jak puścił bąka lub mu się odbiło robiło mu się lepiej i miał normalne kupki. Natomiast coreczka pomimo diety tzn. zero nabiału tylko gotowane lub pieczone posiłki głównie delikatne zupy oczywiście bez śmietany ciągle ma problemu. Dostaję probiotyk biogaia i lek na bazie simetikonu jednak nie pomaga więc po miesiącu odstawiliśmy. Teraz lekarka zaproponowała delicol ale podaje dopiero od dziś i nie widzę różnicy. Córka jest niespokojna cały dzień jak zrobi kupkę puści bąka bardzo płacze. Dodatkowo robi śmierdzące i brzydkie kupki ciemne z domieszką śluzu. Nie wiem już jak jej pomóc.

Karolina jeżeli ma 7tydzien, to ten układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały. Jednak kupki smierdzące i ze sluzem sa niepokojące. Ja bym sie udała do lekarza, może skierownie na jakies badania da.

A może nietolerancja laktozy? Czy córcia ma biegunki i zmiany skorne? Układ pokarmowy u takiego maluszka jeszcze się dobrze nie rozwinął. Słyszałam że delicol jest dobry a po jednym Dniu to jeszcze poprawy możesz nie widzieć. 

Badania bym proponowała zrobić na Początku podstawowe 

Jeden dzień Delicolu to trochę mało, podajesz do każdego karmienia? Konieczne jest podawanie w trakcie jedzenia bo wtedy ma szansę zadziałać. To wygląda na nietolerancję laktazy co u takich maluchó niestety się zdarza.

Ja również podaje mojej małej BiGaja bo mamy problemy z kupą, potrafi nie zrobić kupki przez cały dzień, dostaliśmy skierowanie na zbadanie kupki pod kątem nietolerancji laktozy, może również powinnaś poprosić o sierowanie na badanie kupki

kochana, moj synek nie mial co prawda smierdzacych kupek, ale przynajmniej je robił mimo kolek od 3 t.ż. (bo to chyba były kolki).teraz ma 3 mc a od miesiaca ma z tym problem (zeby zrobil kupke musi dostac czopek glicerynowy:/) wowczas podawałam mu espumisan i delicol przez 4 tyg., kupke robil az zaczal puszczac baki ciraz bardziej śmierdzące-no bo jak kupka się kisi to nic dziwnego... lekarka poleciła włączyć biogaia - po tygodniu zaczął mieć ponownie "kolki". odstawiłam wszystko. nie mniej  delicol chyba wtedy pomogl, ale po 2-3 dniach i do każdego karmienia w ilosci wg rozpiski - wtedy 8 kropelek mu podawalam i po 3 tyg juz sporadycznie

trzymaj sie i wytrwałości przy Małej - życzę Ci aby Córcia szybko sie poczuła lepiej 

Skieruj się do lekarza z zapytaniem o badania. Nie ma co męczyć maluszka... jeśli jedno nie pomaga, idz i pytaj dalej. Moze zdjecie takiej śluzowatej kupki zrob i pokaz u lekarza? Kolor kupki mowi bardzo duzo o dziecku... Mój Syn teraz ma 9 miesiecy i pije mleko NAN. 3 x dziennie dostaje po 180ml. Gdy jadl 4x byl problem z kupka, byla zielona. Bylismy u lekarza i okazało się że mleko to ma bardzo duzo żelaza i dlatego. Zapytaj specjalisty, a zdjecie kuoki to nic wstydliwego. Niektóre mamy wstawiają takie nawet na FB. nie krępuj się! Trzymam kciuki ! 

Ja tez radze ponownie pójść do lekarza, zdjęcie kupki tez moze byc przydatne. Niech się biedny nie meczy... 

A może niech pediatra da skierowanie na usg brzuszka? Wstęp sprawdzić co się dzieje. Córka mojej siostry ciotecznej była ciągle niespokojna, miała problemy z kupka, płakała i okazało się, że ma kamienke kałowe. 

Mówiłam lekarce bo w poniedziałek byliśmy na szczepieniu i mimo tego że lubię tą lekarkę i nie raz mi pomogła że starszym synem to tu wszystko zawołają na kolki. Gdzie ja właśnie nie jestem przekonana bo synek miał kolki i wyglądały całkiem inaczej. Na razie podaje delicol  i nie było od wczoraj kupki gdzie zawsze minimum dwie robiła dziennie. Najbardziej dziwi mnie to że jak ja nie jem nabiału to skąd problemy z nietolerancją laktozy?

Jeżeli to 7 tydzień, to problemy mogą się zdarzyć. Układ pokarmowy jest niedojrzały.

Na działanie delikolu musisz trochę zaczekać. Jeden dzień to trochę mało. Poobserwuj kilka dni i wtedy udaj się znowu do lekarza. Jak to nie delikol niech szuka dalej. To malutkie dziecko, więc może jakieś badania warto zrobić. Nie można tego bagatelizować.

To jeszcze maleństwo ma nie dojrzały układ pokarmowy. Może masaże brzuszka pomogą termoforek  z pestkami  wisni może pomoze. Jeśli uważasz na to co jesz to z czasem powinno się uregulować. 

Trochę nie fajnie jak zwaliła wszystko na kolki.  Obserwuj kilka dni, a jak nie będzie poprawy to do lekarza po jakos skierowanie na badania. Jak znowu obejdzie temat   to bym się udała do innego lekarza. 

Karolina, pamiętaj,że niemowlaki karmione piersią nie muszą robić kupki codziennie.Ważne tylko, żeby nie było zatwardzeń.

Wiem że nie muszą robić codziennie ale najgorsze jest to że ta kupka jest naprawdę brzydka i tym się martwię.

Karolina a jak dawno nie jesz nabiału? Co jesz na śniadanie, kolacje? jeśli jesteś na diecie to uważam że przyczyną jest niedojrzały układ pokarmowy córeczki, chociaż z opisu wygląda na typową alergię pokarmową.

Nietolerancja laktozy z Twojego mleka, a nie krowiego jeśli o to pytasz... cukier mleczny w mleku kobiecym znajduje się także, a jego nadmierna fermentacja może powodować problemy brzuszkowe, pieniste strzelające kupki, u nas przy pierwszym synku mieliśmy z tym problem kiedy ssał nieefektywnie i spijał w większości mleko pierwszej fazy bogatsze właśnie w laktozę... też mieliśmy śluz i zielone kupki wtedy, ale ja nie przestrzegałam aż tak bardzo diety bezmlecznej, dokarmialiśmy go jakiś czas i pewnie to też miało znaczenie

mimo ze jesteś na diecie bez laktozy nie oznacza to że nie przekazujesz dziecku laktozy, tak jak Paulinek pisze jest jej najwięcej w pierwszych fazach karmienia, mi np. lekarz kazał ściągać mleko przez 2min. przed karmieniem aby tej laktozy nie było aż tak dużo i żeby mogła sobie moja córeczka z tym poradzić i zacząć się prawidłowo wypróżniać