hej dziewczynki mam mały dylemat jestem po dwóch wczesnych poronieniach wczoraj zrobiłam test ciążowy i ukazały się dwie kreseczki dzisiaj test z Beta HCG 76,68mUl/ml wizyta u ginekologa w przyszłym tygodniu nie wiem czy mam ju zacząć brać ten Duphastan czy poczekać aż lekarz będzie kazał mi go zażywać dodam że ostatnio lekarz kazał mi go brać a i tak poroniłam nic to nie pomogło
Pomocyyyyyyy
Jezeli masz takowy lek to mozesz brac do wizyty u ginekologa. Nic nie zaszkodzi bo to progesteron. Ja bralam w 9 tyg jak mialam plamienia.
Dziękuje bardzo za podpowiedz mam w domu po ostatniej akcji niestety z poronieniem wracam do domu i połykam tabletkę mam nadzieje że tym razem będzie wszystko tak jak powinno
Ja też brałam, ale może po prostu zadzwoń izapytaj lekarza… ja jak nie byłam czegoś pewna to wystarczyło że zadzwoniłam i udzielał mi odpowiedzi:) No ale nie każdy lekarz jest na każde zawołanie jak mój. A jak nie to wydaje mi się, że w żaden sposób nie aszkodzisz dziecku, rzecież to lek na podtrzymanie ciąży, więc ma pomagać. Ja miałam plamienia dlatego go brałam a po 4 miesiącu kazał odstawić:)
Myślę, że jak zaczniesz łykać Duphaston to nic Ci się nie stanie. To przecież hormon na podtrzymanie ciąży, na pewno żadnego negatywnego skutku nie będzie, tym bardziej, że ostatnio też kazał Ci brać.
Tak tez właśnie myślę jedna tabletkę już wzięłam ale i tak będę wieczorem dzwonić do niego i wole dopytać
Oliwcia, najlepiej spytaj przez telefon, niech Ci doradzi do czasu wizyty.Tak jak dziewczyny piszą lek nie zaszkodzi, a w razie czego zawsze możesz odstawić, jeżeli lekarz nie będzie widział potrzeby. Oszczędzaj si ę i dbaj o siebie.
Tez mysle ze dopytac nie zaszkodzi a duphaston rowniez i tez bralam w pierwszej i drugiej ciazy.
Wczoraj wieczorem dzwoniłam do swojego lekarza wizyta we wtorek od 10 beta HCG nie kazał mi powtarzać w poniedziałek bo będą trzy dni od poprzedniego badania a nie dwa tak jak powinno być, Duphastan początkowo kazał się wstrzymać ale po chwili przypomniał sobie moją całą kartę ginekologiczną u siebie i kazał mi brać po dwie tabletki dziennie
Dobrze, że się skonsultowałaś, przynajmniej możesz brać lek bez obaw, poza tym dowiedziałaś się, ile tabletek brać dziennie.
Kochana, życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze! Oszczędzaj się i dbaj o siebie
Trzymam kciuki kochana:*
Dobrze ze zadzwonilas do lekarza i juz jestes pewna ze powinnas brac duphaston. Wszystkiego dobrego i napisz jak tam po wizycie.
Duphaston napewno by Ci nie zaszkodził ale dobrze ze zadzwonilaś przynajmniej masz pewność i wiesz jak masz stosować.
Teraz myśl pozytywnie i oszczędzaj się. Koniecznie napisz co powiedział lekarz. Trzymam kciuki:-)
Będąc na Twoim miejscu to wzięłabym ten Duphaston. Tym bardziej,że brałaś go wcześniej to nie masz co się obawiać.Mi też ten lek przepisywano.A raz nawet pani endokrynolog mi go przepisała.Ponieważ wcześniej byłam u niej niż u ginekologa.
W przypadku plamień i wcześniejszych poronień zażywa się ten lek.Dlatego musisz go brać.
Dodam jeszcze,że bardzo źle się czułam po tym Duphastonie.Ostatnio brałam go 2 miesiące.
Ja też brałam Duphaston. Lekarka mi go przepisała, gdy po pierwszym usg nie było czynności serduszka. Powiedziała, że nie zaszkodzi brać, bez względu na to czy ciąża jest żywa, czy nie.
Dobrze, że zadzwoniłaś i masz pewność, że możesz brać Duphaston. Zawsze lepiej zapytać i się nie martwić na zapas. Osobiście wole pytać specjalisty i nie martwić się o ewentualne konsekwencje.
To już wszystko jasne Daj znać jak będziesz po wizycie
Też bym podjęła taką decyzję - szczególnie po tym co ostatnio przeszłaś.
powiem tak wizyty jeszcze nie było tabletki biore ale już wiem że nic z tego nie będzie jest powtórka z tego co było wcześniej nie byłam jeszcze u lekarza a już wiem że po raz kolejny poroniłam
A co sie dzieje? Zaczelas plamic? Jesli tak to szybko do lekarza badz na IP.