Co polecacie w ciaży na bóle pleców
Ja starałam się codziennie leżeć i odpoczywać. Jednak pod koniec bardziej doskwiera ból pleców obciążenie też jest już większe. Jak mogłam to leżałam . W dzień spacerowałam. Gdy było bardzo źle to ciepłym prysznicem polewałam plecy by poczuć ulgę
A może jakiś masażysta by pomógł ja miałam w ciąży ogromny bol krocza i fizjoterapeuta pomagał fakt że to ulga na jakiś czas ale warto
Ja na bol pleców prosiłam męża o masaz piłeczka do tenisa- ja leżałam na boku, a mąż stopniowo usiskal mi nerwy i mięśnie na plecach. Do tego jedynym wyjscie było spacerowanie- pamiętam, że gdy miałam siedzieć (szczególnie na twardych krzesłach lub ławkach)dłużej to myślałam że się popłacze, jeszcze pod koniec ciazy podczas siedzenia mega bolała mnie kość ogonowa
Mi mąż masował plecy i przykładałam też sobie termofor z pestek wiśni, duża ulga dla pleców.
Polecam termofor z pestek wisni;) I oczywiście jakieś cwiczenia rozluźniające mi pomogły, a plecy bolały niemiłosiernie.
Odpoczynek też jest wskazany , zwłaszcza pod koniec ciąży. Wtedy to i nogi puchną, plecy bolą, co 5 min siku:)
Buziaki;*
Ja jak byłam w szpitalu to przy dużych skurczach zaczynały mnie boleć plecy i położna dała mi ciepły termofor na plecy i to przynosiło szybką ulgę. Polecam wypróbować :)
Polecam jakiegoś sprawdzonego fizjoterapeutę :) mają specjalne podkładki dla ciężarnych, dzięki czemu rozmasuje Ci wszystkie napięcia. Ja dodatkowo w domu mam matę pranamat.
Zawsze też partner lub ktoś z rodziny może zrobić Ci masaż :)
Ja starałam się robić ćwiczenia rozciągające, to pomaga. I się ruszać, bo siedzenie cały czas nie pomaga, a szkodzi wbrew pozorom.
Niestety czasem niewiele mozna na ten ból polecić. Polecam ćwiczenia ma dno miednicy. Wzmocniona miednicy powoduje mniejszy ucisk na plecy. Mnie mąż wlasnie tez masowal piłeczkami do tenisa- ja siedziałam na piłce gumowej i odpijalam się delikatnie było to również bardzo relaksujące . Na yt jest tez bardzo dużo ćwiczeń. Jak boisz się ryzykować i robić takie rzeczy na własną rękę to polecam fizjoterapeutke
Chyba najbezpieczniej skonsultować z fizjo :( ja też mocno odczuwam po długim staniu...masakra :( mąż masuje ale pierwsze kilka h to ledwo do toalety mogę dojść :(
Na YT. Poszukaj jakiś ćwiczeń bezpiecznych dla kobiet w ciąży a jak uda się dostać do fizjo to jescze lspeij . Generalnie to ja myślałem że ból pleców dokucza mi w ciszy ale to co działo się po urodzeniu to dopiero była masakra. Chodzę na zabiegi do fizjo . Lasery , pracy i ćwiczenia . Może będzie po tym.lepiej
ja przede wszystkim nie robiłabym nic na własną rękę, żeby nie zaszkodzić sobie i maluchowi.
Fajnie sprawdza się też piłka fitness, jak sobie posiedzisz na takiej piłce to też kręgosłup się odciąży
Może warto skonsultować się z fizjoterapeutą, może coś zaradzi i pomoże?
A może jakiś fitness dla kobiet w ciąży, w wodzie super się sprawdza bo jednak woda powoduje spadek obciążenia a super rozluźnia.
Ćwiczenia rozluźniające z pewnością pomogą . Tak jak pisze misiowa basen będzie z pewnością pomocny,ale z drugiej strony jest większe ryzyko infekcji na basenie,a w ciąży kobieta jednak na to podatniejsza
Problem dotyczy również mnie. U mnie sprawdza się ciepła kąpiel i odpoczynek. Ja zauważyłam, że takie bóle najczęściej są po np wysiłku, jak się napracuje, dłuższe zakupy, podźwigam synka.
Lena tylko trzeba z kolei uważać żeby kąpiel nie była za ciepła :) a w jakich pozycjach układasz się do spania ? To tez ma wpływ ogromny na to czy plecy się odciąża czy wręcz odwrotnie podczas snu .
Tofunia, niestety infekcje mogą się zdarzyć, ale i tak myślę, że warto wybrać się na basen. Ja trochę chodziłam i nic się na szczęście nie działo.
Za to kąpieli w domu prawie nie biorę, bo lubię ciepłą, a takiej nie powinnam jednak.