Bóle pleców w ciąży jak sobie radzić?

Basen, polecam też specjalne nakładki na krzesła które troche pomagają.

a może ta poduszka do spania też pomoże? wtedy inaczej człowiek się układa do snu?

Ja śpię z taka długa poduchą i nocy sobie bez niej nie wyobrażam jeśli mam być szczera. Przy pierwszym dziecku byłam jakaś taka nieświadoma, jakoś też nie bardzo mi dokuczał ból pleców ale teraz w drugiej ciąży to praktycznie od początku odczuwam bóle pleców i ta poduszka jest dla mnie wybawieniem podczas snu :)

Ja akurat w ciąży się bałam chodzić na basen ,ale ja ciągle łapałam w pierwszej ciąży infekcje intymne. Tym samym jakby basen miałam zakazany. Jednak jest większe ryzyko czegoś złapania tam. W drugiej ciąży nawet nie szłam nie chciałam ryzykować. 

Woda jest bardzo dobra ja miałam chodzić na basen ale przez pandemię non stop to odwlekalam warto kupić mate do akupresury super działa na zmęczone plecy 

U mnie też było w ciąży kilka infekcji, które stałe nawracały 

Miałam bardzo duży brzuch i okropne bóle pleców. Ciepłe kąpiele w wannie dużo pomogło. Masaż pleców amolem przynosiło mi ulgę. 

Masaż i ciepła kąpiel. Dużo też leżeć i odpoczywać :) 

Lekarz powiedział żeby nie wygrzewać brzucha ani okolic owszem kąpiele są w porządku ale też zależy bo niektórym może to przyspieszyć poród warto by było spróbować jakieś masaże albo okłady kojące są też różnego typu kremy naturalne które można stosować w ciąży po prostu odpoczywaj relaksuj się i nie wykonuj ciężki w pracy pamiętaj że teraz twoje zdrowie i zdrowie dziecka jest najważniejsze

Leżenie leżeniem ale trzeba pamiętać żeby się nie zależeć jak ja to mówię :) ja tez sporo spaceruje - tak się relaksuje i odpoczywam. czasami trzeba zacisnąć zęby i myśleć pozytywnie ze jeszcze tylko chwila i maluszek już będzie z nami :) 

Polecam na plecy ciepły termofor, który przynosi szybką ulgę 

Mazia ja też miałam z tym problem dlatego unikałam też takich rzeczy w ciąży, tym bardziej że obostrzenia to nawet nie było jak się wybrać. 

W pierwszej ciąży nie wiedziałam co to bóle, za to druga ciąża daje mi w kość. Proponuję masaż przez męża/partnera lub delikatne ćwiczenia rozciągające - dzięki nim również dolegliwości się zmniejszyły

Na bol pleców pomogła mi poduszka ciążowa do spania, masaż i delikatne rozciąganie 

U mnie tez poduszka ciążowa świetnie sprawdziła 

O tak, termofor polecam wypróbować. Przyda się też po porodzie na bóle pleców i obkurczająca macicę.

U mnie pomaga poduszka ciążowa i spacery. Ważne też jest jak się wstaje, zawsze robię to bokiem bo podobno jak się wstaje z pleców na prosto to bardzo obciąża się kręgosłup.

Termofor w czasie miesiączki mi pomaga 

o to super sposób na bolący brzuch 

Ja bóle pleców w pierwszej ciąży miałam dopiero pod koniec- kg robiły swoje więc stwierdziłam że tak musi być i czekałam dnia porodu;)

Teraz póki co nic mnie nie boli ;)