Bóle kobiet w ciąży

Cześć dziewczyny :) Jestem w 24 tyg ciąży i tak od jakiś 3 tyg mam problem z bólami w pachwinach.Czy to jest normalne, słyszałam że powiększa się macica i poszerzają węzły i że, może to jest tego powodem. Kupilam sobie piłkę do ćwiczeń, gumę od 1 do 5 kg obciążenia, mam również orbiterek. Myślicie, że to dobry pomysł ?

Najprawdopodobniej związane jest to z rozszerzaniem się spojenia łonowego przez relaksyne. 

Piłka do ćwiczeń myślę że jak najbardziej, sporo ćwiczeń od fizjoterapeutów możesz znaleźć na YouTubie. Ale orbitrek chyba niekoniecznie.. Zbyt intensywny. 

Też miałam takie bóle, moja ginekolog uspokajała mnie, że to normalne, bo wszystko się powiększa i może być czuć takie delikatne ukłucia. Co do tych ćwiczeń niestety nie pomogę. 

Takie bóle się zdarzają w ciąży i jest to normalne :) co do ćwiczeń to najlepiej skonsultować to z lekarzem prowadzącym, jeżeli nie będzie widział przeciwwskazań to naj najbardziej można :) 

Takie bóle są normalne. Ja chodziłam na zajęcia do szkoły rodzenia. Sama bym się bała ćwiczyć bo niektórych ćwiczeń nie można robić w ciąży. 

Spokojnie, te bóle to norma ;)

Te bóle są normalnymi bólami, spojenie łonowe się rozszerza, organizm przygotowuję się do porodu

Js tsk nie misłam ale tez slyszalam ze to normalne 

Taki dziwny ból i zawsze najczęściej w prawej, że aż czasem wstać nie można bo tak jakby łapał skurcz 

Monia skurcze też możesz mieć, połykaj magnez :) 

Ja też słyszałam że to normalne 

Jestem w pierwszej ciąży, ale skurcze zawsze kojarzyły mi się z czymś takim jak przy biegunce. 

Też tak miałam, spojenie łonowe się rozszerza i to sprawia Ci ból. Mnie też bolały biodra bo też się rozszerzały 

Dzisiaj mała tak się przewróciła w brzuszku, że aż sie obudziłam 

Mi również towarzyszyszly bóle. W drugiej ciąży były bardziej nasilone niż w drugiej. Niestety były to nieodwracalne zmiany bo miednica i biodra bardzo się rozszerzyły. Musialam po porodzie wymienić całą dolną garderobę:(

och ja także miałam takie bóle, w pierwszej ciąży nie dokuczały mi bardzo ale w drugiej były dość uciążliwe. U mnie nasilały się szczególnie wtedy jak długo byłam na nogach. Wieczorem jak się kładłam to już cieżko było wstać. Po porodzie przeszło. Zapytaj lekarza prowadzącego.. upewnij się czy aby to na pewno rosnąca macica.

Ja miałam takie bóle że nie byłam w stanie czasami stać dlatego mój lekarz kazał mi iść do rehabilitanta, aby nakleił mi takie plastry i naprawdę pomogło

Ja mam taki ból okropny w lewym pośladku jak rwą kulszowa że czasem jak wstaje to płaczę, jakby mi ktoś wbijał no normalnie. Nie wiem, może za dużo się narobię czasem 

Monia miałam podobnie idź do rehabilitanta, możesz jeszcze wcześniej pogadac o tym z gin. Mi o tych plastrach/pasach powiedział gin, ale kazał znaleźć dobrego, który prawidłowo je naklei 

Ja dopiero mam 26 tydz to co będzie później. Idę niedługo do ginekologa na początku miesiąca to porozmawiam