Bolący brzuszek? - Jak pomóc dziecku?

Dziewczyny a co myślicie o podawaniu rozcienczonego naparu z mięty albo siemienia lnianego dla dziecka powyżej 6mż? Ktoś mi polecił tak robić na ból brzucha i powiem szczerze że sama nie wiem. Pediatra stwierdziła “nie zaszkodzi spróbować”.

Ja nie podawałam, ale po 6 miesiącu myślę że możesz spróbować o ile będzie chciało bo mieta ma dość specyficzny smak. U nas espumisan się sprawdzał. Ważne tez było by karmić spokojne dziecko bo jak chciałam takie rozwrzeszczane uspokoić piersią to łykało powietrze i noc była tragiczna. Pomagało też bujanie na piłce i koniecznie odbicie po karmieniu.

Nie podawałam, bo i po 6 miesiącu to już nie mieliśmy takich problemów z brzuszkiem. Potem, ale jak córa była już dużo starsza, to czasami dawałam rumianek, jak marudziła na brzuszek.

u nas roblem wrócił u starszego dziecka przy bidonie. dostał taki od dziadków z rurką a był nauczony picia z kubeczka więc ciągle go przecylał i zasysał powietrze dopiero po kilku dniach odkrylismy powód ale espumisan sie przydał

Spróbowałabym z siemieniem.

Espumisan można dwa razy na dobę po 12 albo 4 lub 6 razy po około 4-5. Jak często podawałaś?

Tak wiem. Ostatnio Nam położna mówiła o tym, bo podobno te krople wydalają się od razu - nie wchodzą w organizm głęboko.

My na początku dawaliśmy 2 x 3 krople. Potem jak powiedziała, że można więcej to dawaliśmy 2x 5/7 kropli. Ale tak dawaliśmy tylko 3 dni chyba, bo potem stwierdziłam, że jest lepiej z brzuszkiem i spróbujemy odstawić krople. Przeszliśmy na 1 x 5 kropli na 3 dni, a potem w ogóle odstawiliśmy. I póki co nie potrzebujemy :slight_smile:

Ja też odstawiłam, później wróciłam. Efektu nie widzę do tej pory

Mój 6 dniowy bobas też właśnie ma chyba problem z brzuszkiem :frowning: (dzisiaj co prawda jest lepiej, ale brzuszek mam wrażenie, że dość twardy i częste gazy) Koleżanka poleciła mi właśnie rowerek, masaż brzuszka, ciepły termoforek z pestek wiśni na brzuszek, kładzenie na brzuszek. Od dzisiaj tak robię (jeszcze bez termoforka). Jak mąż wróci z pracy to poproszę, żeby podgrzał

Evelin własnie pisałam Ci na ogólnym. Dobrze Ci poleciła koleżanka. My też mieliśmy problem z gazami itd. niedojrzałość układu pokarmowego niestety tak się objawia. Ważne żeby pomóc dziecku pozbywać się gazów, odbijać, kłaść na brzuszku, masować itd. u nas teraz jest o wiele lepiej, bo po prostu układ dojrzewa, około 3 miesiąca widać zdecydowanie poprawę. Obserwować należy tylko te kupki czy są OK, czy dziecko strasznie się nie męczy i jak się nie pojawi kupka do 10 dni to skonsultować z lekarzem.

Evelin, ja kładłam na brzuszek dopiero jak odpadł pępek. Masuj też brzuszek delikatnie w czasie kąpieli i po niej z kremem

Na gazy najlepsze jest ogrzewanie, masowanie i właśnie podkurczanie nóżek. Zaczynaliśmy od espumisanu, ale u nas lepszy był bobotic forte. Niestety trzeba to przetrwać, nie ukrywam, że na wspomnienie pierwszej córki, to martwię się co to będzie znowu z drugą, ale oby nie było tak źle :slight_smile: Pocieszam się, że chociaż teraz to od razu wiem, co robić :slight_smile:

Uważam że po dwóch, trzech dniach po espumisanie powinnam widzieć efekty. Niestety nie było ich.

Czy Wasze dzieciaczki bardzo krzyczały/płakały, całe się wykrzywiały i uderzały nogami?

Agata i te metody pomogły :)) Wczoraj Mała zrobiła wielką kupę wieczorem :slight_smile:
Dziś rano też ale już małą i jaśniejszego koloru :slight_smile:
Ufff

Mama gratki trzy razy Tak.

Mama gratki u synka problemy z brzuszkiem byku tragiczne…kolki, wzdecia, zaparcia, ile krzyczenua, kopanie nozkami…itp…espumisan az tak nie pomagal, bardziej chyba pomagał esputicon. …a najbardziej syrop debridat i pomógł na wzdęcia, kolki i ma zaparcia…nam bardzo pomogl…

Ewcia debridat jest na receptę? Próbowałaś sab simplex?

Przez prawie 3 miesiace podawalam dla synka sab simplex (15 kropli do kazdego karmienia) po miesiacu podawalam juz tylko przy karmienuach pomiędzy 13 a 18. Do tego tez podawalam dikoflor i 2 razy dziennie debridat. Wszystko bylo konsultowana z lekarzem i nie mialam zadnych problemow z brzuszkiem.

O.Kolodziej ale podawałaś tak profilaktycznie czy coś się wcześniej z brzuszkiem działo?

My też używaliśmy debridat. Niestety u nas powodował paskudne, zielone biegunki i ból brzucha i gazy były jeszcze większe. Najbardziej nam chyba pomógł probiotyk. Dawałam espumisan, ale nie widziałam efektów. Dawałam też Kolzym, ale też bez efektu. Probiotyk + czas zrobiły chyba najwięcej.

Mama gratki próbowałam ten sab simplex ale az tak nie pomagał ale byl lepszy niz espumisan i tak debridat jest na recepte. EwaK90 no bo tak juz bywa nie każdemu dany lek pomoże, u nas z znajomych akurat tez chwala ten debridat i nie spotkałam sie z taka opinia…wiec faktycznie jak tak zle działał to trzeba odatawic o próbować czegos innego i super ze probiotyk pomógł…u mnie w sumie probiotyk równiez duzo pomagał…ja używałam acidolac baby a raz mialam dicoflor.