Dziewczyny a co myślicie o podawaniu rozcienczonego naparu z mięty albo siemienia lnianego dla dziecka powyżej 6mż? Ktoś mi polecił tak robić na ból brzucha i powiem szczerze że sama nie wiem. Pediatra stwierdziła “nie zaszkodzi spróbować”.
Ja nie podawałam, ale po 6 miesiącu myślę że możesz spróbować o ile będzie chciało bo mieta ma dość specyficzny smak. U nas espumisan się sprawdzał. Ważne tez było by karmić spokojne dziecko bo jak chciałam takie rozwrzeszczane uspokoić piersią to łykało powietrze i noc była tragiczna. Pomagało też bujanie na piłce i koniecznie odbicie po karmieniu.
Nie podawałam, bo i po 6 miesiącu to już nie mieliśmy takich problemów z brzuszkiem. Potem, ale jak córa była już dużo starsza, to czasami dawałam rumianek, jak marudziła na brzuszek.
u nas roblem wrócił u starszego dziecka przy bidonie. dostał taki od dziadków z rurką a był nauczony picia z kubeczka więc ciągle go przecylał i zasysał powietrze dopiero po kilku dniach odkrylismy powód ale espumisan sie przydał
Spróbowałabym z siemieniem.
Espumisan można dwa razy na dobę po 12 albo 4 lub 6 razy po około 4-5. Jak często podawałaś?
Tak wiem. Ostatnio Nam położna mówiła o tym, bo podobno te krople wydalają się od razu - nie wchodzą w organizm głęboko.
My na początku dawaliśmy 2 x 3 krople. Potem jak powiedziała, że można więcej to dawaliśmy 2x 5/7 kropli. Ale tak dawaliśmy tylko 3 dni chyba, bo potem stwierdziłam, że jest lepiej z brzuszkiem i spróbujemy odstawić krople. Przeszliśmy na 1 x 5 kropli na 3 dni, a potem w ogóle odstawiliśmy. I póki co nie potrzebujemy
Ja też odstawiłam, później wróciłam. Efektu nie widzę do tej pory
Mój 6 dniowy bobas też właśnie ma chyba problem z brzuszkiem (dzisiaj co prawda jest lepiej, ale brzuszek mam wrażenie, że dość twardy i częste gazy) Koleżanka poleciła mi właśnie rowerek, masaż brzuszka, ciepły termoforek z pestek wiśni na brzuszek, kładzenie na brzuszek. Od dzisiaj tak robię (jeszcze bez termoforka). Jak mąż wróci z pracy to poproszę, żeby podgrzał
Evelin własnie pisałam Ci na ogólnym. Dobrze Ci poleciła koleżanka. My też mieliśmy problem z gazami itd. niedojrzałość układu pokarmowego niestety tak się objawia. Ważne żeby pomóc dziecku pozbywać się gazów, odbijać, kłaść na brzuszku, masować itd. u nas teraz jest o wiele lepiej, bo po prostu układ dojrzewa, około 3 miesiąca widać zdecydowanie poprawę. Obserwować należy tylko te kupki czy są OK, czy dziecko strasznie się nie męczy i jak się nie pojawi kupka do 10 dni to skonsultować z lekarzem.
Evelin, ja kładłam na brzuszek dopiero jak odpadł pępek. Masuj też brzuszek delikatnie w czasie kąpieli i po niej z kremem
Na gazy najlepsze jest ogrzewanie, masowanie i właśnie podkurczanie nóżek. Zaczynaliśmy od espumisanu, ale u nas lepszy był bobotic forte. Niestety trzeba to przetrwać, nie ukrywam, że na wspomnienie pierwszej córki, to martwię się co to będzie znowu z drugą, ale oby nie było tak źle Pocieszam się, że chociaż teraz to od razu wiem, co robić
Uważam że po dwóch, trzech dniach po espumisanie powinnam widzieć efekty. Niestety nie było ich.
Czy Wasze dzieciaczki bardzo krzyczały/płakały, całe się wykrzywiały i uderzały nogami?
Agata i te metody pomogły :)) Wczoraj Mała zrobiła wielką kupę wieczorem
Dziś rano też ale już małą i jaśniejszego koloru
Ufff
Mama gratki trzy razy Tak.
Mama gratki u synka problemy z brzuszkiem byku tragiczne…kolki, wzdecia, zaparcia, ile krzyczenua, kopanie nozkami…itp…espumisan az tak nie pomagal, bardziej chyba pomagał esputicon. …a najbardziej syrop debridat i pomógł na wzdęcia, kolki i ma zaparcia…nam bardzo pomogl…
Ewcia debridat jest na receptę? Próbowałaś sab simplex?
Przez prawie 3 miesiace podawalam dla synka sab simplex (15 kropli do kazdego karmienia) po miesiacu podawalam juz tylko przy karmienuach pomiędzy 13 a 18. Do tego tez podawalam dikoflor i 2 razy dziennie debridat. Wszystko bylo konsultowana z lekarzem i nie mialam zadnych problemow z brzuszkiem.
O.Kolodziej ale podawałaś tak profilaktycznie czy coś się wcześniej z brzuszkiem działo?
My też używaliśmy debridat. Niestety u nas powodował paskudne, zielone biegunki i ból brzucha i gazy były jeszcze większe. Najbardziej nam chyba pomógł probiotyk. Dawałam espumisan, ale nie widziałam efektów. Dawałam też Kolzym, ale też bez efektu. Probiotyk + czas zrobiły chyba najwięcej.
Mama gratki próbowałam ten sab simplex ale az tak nie pomagał ale byl lepszy niz espumisan i tak debridat jest na recepte. EwaK90 no bo tak juz bywa nie każdemu dany lek pomoże, u nas z znajomych akurat tez chwala ten debridat i nie spotkałam sie z taka opinia…wiec faktycznie jak tak zle działał to trzeba odatawic o próbować czegos innego i super ze probiotyk pomógł…u mnie w sumie probiotyk równiez duzo pomagał…ja używałam acidolac baby a raz mialam dicoflor.