Ból zęba w ciąży i nadwrażliwość

Leczenie zębów w ciąży jest konieczne, ponieważ stan zębów może mieć wpływ na płód. Nie wszystkie jednak zabiegi stomatologiczne są dozwolone w ciąży.Warto wiedzieć o tym, że zdrowe zęby są ważne dla rozwijającej się ciąży. Nieleczone stany zapalne jamy ustnej i choroby zębów zwiększają ryzyko poronienia lub porodu przedwczesnego. Zaleca się unikać znieczulenia zębów w pierwszym trymestrze (chyba że lekarz zdecyduje inaczej), ponieważ wtedy płód intensywnie się rozwija, a ciąża jest jeszcze bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne. Stres i ból spowodowany leczeniem zęba bez znieczulenia jest bardziej szkodliwy dla płodu niż znieczulenie. Ja byłam u dentysty i brałam znieczulenie normalnie

Ja miałam bardzo wrażliwe zęby w ciąży i bardzo mnie bolały normalnie chodziłam w ciąży do dentysty tylko prawie nic nie miałam takiego robione co mogłoby zaszkodzić i bez znieczulenia.Dentystka na wrażliwe zęby kazała używać pasty elmex,a jak już będę bardziej bolały to płyn do płukania jamy ustnej MERIDOL.

Jeśli mocno boli, pastą elmex zieloną trzeba nasmarowac grubo bolący zab i dziąsło i tak trzymac, to bardzo lagodzi. Szczoteczka musi być miękka do zebów i zadnych kwasów w diecie, mandarynek, pomaranczy, herbatki z cytryna, Są pokarmy zasadowe, mozna znaleźc listę w internecie i trzeba je jeśc aż się poprawi.

Kiedy byłam w ciąży, a dokładniej w jej trzecim miesiącu, odczuwałam dyskomfort związany z bólem zębów. Próbowałam kilku prostych sposobów: płukania ich zimną wodą; okładu z lodu; tabletek, które mogły brać ciężarne. Pomagało na krótką metę. Ból tak mi doskwierał, że postanowiłam zadzwonić do mojej dentystki w celu umówienia się na wizytę. Pech chciał, że wówczas miała urlop. W ten sposób po godzinie 23. wylądowałam na pogotowiu. Założono mi wkładkę przeciwzapalną, więc ból momentalnie ustąpił. Po kilku dniach zgłosiłam się do mojej Pani stomatolog i naprawiłam zęby.
Nie jestem zwolenniczką brania leków, szczególnie w dużej ilości, bo ileż można? Uważam, iż to nic dobrego. Moim zdaniem, najrozsądniejszym wyjściem z sytuacji jest wizyta u dentysty, najlepiej u sprawdzonego. Mamy XXI wiek, więc istnieją metody leczenia, które nie zagrażają maleństwu w brzuszku.

Ja w tej ciąży mam strasznie wrażliwe zęby i krwawiące dziąsła ratowałam się pastą elmex sensitiv i w miarę przyniosła ulgę, Zęby też strasznie mi się zaczęły psuć a w pierwszej ciąży po ciąży nie miałam żadnego do leczenia i prawdopodobnie zęby miały wpływ na niedomykalność zastawki trójdzielnej które wyszło w pierwszym usg prenatalnym. Także ważne są kontrole zębów w ciąży, dentystka powiedziała mi że najlepszy czas na leczenie zębów to drugi trymestr.

Wiecie co? Nigdy nie zwracałam uwagi na to, czy zęby w ciąży robią się bardziej wrażliwe, czy nie… Ja mam cały czas nadwrażliwe i odczuwam ból/dyskomfort przy każdym wypiciu zimnego napoju czy gorącego…

Lenka26 dlaczego akurat drugi trymestr? Jestem ciekawa

Magicznypazur drugi trymestr poniewaz jest najbezpieczniejszy dla dziecka. W pierwszy ksztaltuja sie najwazniejsze organy dziecka i nie wiadomo jak zareaguje na leki i zabiegi dlatego zaleca sie drugi trymestr. Oczywiscie jesli jest to niezbedne leczenie wykonuje sie w I i Ii trymestrze.

A np III trymestr?

A ja czytałam, że większość zabiegów stomatologicznych można wykonywać w trakcie ciąży, choć nie zaleca się ekstrakcji i kanałówki w pierwszym trymestrze. Ja oobiście w trzecim trymestrze miałam już tak rozpulchnione dziąsła, że zwykłe czyszczenie nitką dentystyczną kończyło się podkrwawianiem. I może z tego powodu lekarze wystrzegają się zabegów w tym ostatnim trymestrze.

Miałam wykonywane w trakcie ciąży plombowanie. Moje zęby są bardzo wrażliwe a w ciąży stają się jeszcze wrażliwsze. Rozmawiałam ze stomatologiem czy bezpiecznie jest wykonywanie takiej czynności jak plombowanie w pierwszym trymestrze, dowiedziałam się ,że bezpieczniejszy jest II trymestr lecz w I też nie powinno to szkodzić dziecko. Niestety musiałam wykonać ten zabieg bez znieczulenia ,ale jakoś było.

Również mam problem z krwawiącymi dziąsłami. W pierwszej ciąży po 20 tygodniu mnie to dopadło a teraz w zasadzie od początku ciąży.

Artan bo rzeczywiście można w każdym trymestrze wykonywać różne zabiegi ale po prostu II trymestr jest najbardziej odpowiednim czasem na leczenie zębów tak powiedziała mi moje dentystka. Moja szwagierka miała ból zęba praktycznie 2 tygodnie przed terminem i żaden lekarz nie chciał podjąć się leczenia ;/ W końcu spuchła i nie mogła wytrzymać z bólu znalazł lekarza, który jej ten ząb usunął okazało się że pod zębem zrobił się ropień. Ja leczyłam zęby w drugim trymestrze bez znieczulenia bo nie było to aż takie bolesne ale jeśli była by konieczność podania znieczulenia nie byłoby z tym problemu.

Jajeczko89 a stomoatolog nie zaproponował Ci znieczulenia dla ciężarnych? Obecnie na rynku takowe istnieją :slight_smile: No chyba, że jeszcze nie było to w jego wyposażeniu :slight_smile:

Mój stomatolog jest zdania , że nie zawsze trzeba brać znieczulenie. Gdybym się uparla to bym dostała takie dla ciężarnych. Gdy karmilam piersią też zęby wykonywalam bez znieczulenia

A mój stomatolog jest zdania, że lepiej brać niż później żałować i dawać w trakcie robienia zęba :slight_smile: Ale to wiadomka, każdy jest inny. Ostatnio robiłam kilka zębów. Mówię ostatnio, a w sumie zajęło mi to 8 miesięcy, bo wizyta raz na miesiąc i za kązdym razem brałam znieczulenie. Jak się później okazało nawet dentyska popierała moją decyzję, bo z małych ubytkow robily się dziury na 3/4 zęba…

Moja dentystka tez nie dawala mi znieczulenia chociaz mowila ze jesli potrzebuje to nie ma problemu ale dalam rade bez.

to też zależy, jaki kto ma próg bólu i jak duży ubytek. Jak ja miałam większość zębów(te które robiłam) w 3/4 popsutych albo przynajmniej w połowie to nie widzialam innego wyjścia jak wzięcie znieczulenia. Tak to jest jak nie chodziłam w ciąży do dentysty. Później miałam efekty

W ciąży też mam wielki problem z krwawienie dziąseł oraz z nadwrażliwości zębów. Gdy piję gorące lub zimne napoje to czuję ból. Liczę, że po ciąży mi przejdzie.

Zawsze mialam wrazliwe zeby ale teraz w ciazy znacznie sie pogorszylo.

Jajeczko89 też na to liczyłam… Przed ciążą miałam mocno wrażliwe zęby, ale w ciąży się nasiliło i niestety zostało już…

Magicznypazur to nie pocieszylas wcpierqszej ciazy mialam tyllp chwilowe krwawienia z dziasel, zaden zab mi sie nie popsul i wogole w drugiej tragedia krwawiace i nadwrazliwe zeby do tego leczenie na szybko :\ takze i koszty wysokie :\ jak stosuje elmex sensitive jest znacznie lepiej.