jakie metody znacie czy brać tabletki, czy smarowac dziąsła jakimiś żelami?
Ja mam nadwrażliwość zębów przy szyjce, czyli przy samym dziąśle. Boli mnie często gdy jem coś zimnego lub gorącego. Polecam mycie zębów pastą Sensodyne Ochrona i odbudowa. Mi bardzo pomagała w ciąży i nadal pomaga.
Tabletki jedynie na paracetamolu nie przekraczając 500 mg na dobę (np apap, panadol) unikać ibuprofenu a na nadwrażliwość pomorze Ci płukanie jamy ustnej naparem z szałwii zmiana szczoteczki na najbardziej miękką jaką znajdziesz.
Po czwarte środek którym niemowlakom smaruje się dziąsełka jak wychodzą im ząbki dokładnie Dentinox N cena to ok 24 zł.
oprócz szałwi warto płukać usta ciepłym naparem z rumianku
Moja szwagierka wchodzi teraz w trzeci trymestr ciągle ją dziąsła bolą,
smaruje je maść na ząbkowanie dla dziecka i mówi że przynosi jej to ulgę.
Ja polecam Elmex pastę zieloną na wrażliwe dziasła jak i dziurawego zęba (o którym dowiedziałam się po miesiącu) fantastycznie sobie z nimi poradziła po tygodniowym stosowaniu pasty od razu było widać różnicę.
Pasta moze i droga ale warta ceny, tylko trzeba używać codziennie, najbardziej wrażliwe zęby zauwazyłam po Blendamed
Mi pomagal tylko apap i dentysta
Ja rowniez polecam zielony elmex, w czasie bolu apap i dentyste :)) oj nachodzilam sie, ale pozniej ulga byla… A dentysta moze dac znieczulenie miejscowe, nie trafia do krwioobiegu, a to co trafia to mi mowil, ze lepiej znieczulenie niz jakbym ja sie wystraszyla i zeby mnie bolalo…
A ja polecam Meridol. Nie ma nic lepszego na nadwrażliwość i początki stanów zapalnych. Stosowanie pasty i płynu naprawdę pomaga. Ja stosuję już kilka lat, od kiedy się okazało, że dziąsło przy jednym zębie mam odchylone i od czasu do czasu mnie ono pobolewa. Elmex w moim przypadku nie sprawdził się wcale. W ostateczności można wziąć panadol.
Na nadwrażliwość zębów dobra jest pasta elmex sensitive. Dobra jest też ponoć pasta sensodyne Ważne jest by zadbać o szkliwo. Gdy ma się nadwrażliwość - nie wybielać zębów bo to pogłębia problem.
Jeśli dokucza ból zęba to zanim sięgniemy po tabletki warto spróbować posmarować dziąsło przy zębie zwykłym amolem. Mi pomagało (co prawda przed ciążą ,bo w ciąży nie miałam problemów z zębami). Ale amol dobrze znieczula i przynosi ulgę. No i nie ma co zapominać o wizycie u dentysty On zawsze najwięcej pomoże:)
Nie ma jak dentysta, ale jak na wizytę trzeba poczekać to polecam płukanie szałwią…
Na boląca dziąsła Sachol, i koniecznie wizyta u dentysty.
tak myślę , że dentysta poradzi najlepiej
Mnie moze z 2 razy bolal i wzielam polowe paracetamolu …bardzo rzadko biore tabletki takze mi takie słabiutkie leki pomagaja…Przykładanie kostek lodu pomaga
Mnie bolała ósemka, bo jeszcze wychodzi i nic nie pomogło. Partner radził, bym posmarowała żelem do zębów dla dzieci, ale nie chciałam. Odkąd jestem w drugiej ciąży strasznie krwawią mi dziąsła, dlatego wybieram się do dentysty. Zastanawiałam się też, czy na takie dolegliwości pomoże mi ta pasta meridiol?
Małgorzata na krwawienie dziąseł proponuję Ci robić płukankę z soku z cytrynki która bardzo uszczelnia naczynia krwionośne i może zmianę szczoteczki na ten czas na bardziej miękką. A może i jakas pasta by tu zadziałała, może warto zasięgnąć porady stomatologa. Ja tez płukałam listerinem tym różowym, i pomagało
No właśnie szczoteczkę zmieniłam na super soft, nie wiem czy są jeszcze miększe, bo nie widziałam. Listerin zero mam, ale nie wiem czy nie zaszkodzi zamiast pomóc.
Małgosia ja w ciąży kupiłam szczoteczkę super soft dla dzieci, ale i tak bolały mnie dziąsła.
Na ból zęba to proponowałabym wizytę u stomatologa
Malgosiu, nie wiem jak meridol ale elmex na pewno jest bardzo dobry na nadwrazliwosc bo to samo u mnie jest i bylo… Strasznie krwawily mi dziasla, mialam super soft szczoteczke ale tez skutek byl taki,ze nie zawsze wszystko dobrze zbierala, nicia sobie tez czyscilam przestrzenie miedzyzebowe bo czesto niedoczyszczenie tez powoduje nadwrazliwosc a w ciazy tego sie nawarstwia…
Pasty elmex używałam raz, bo jej smak powodował wymioty