Ból zęba w ciąży i nadwrażliwość

no to sensodyne jest jeszcze dobra na nadwrazliwosc :slight_smile:

Ja przez większość ciąży zmagałam się z leczeniem zęba - nie mogłam zrobić RTG. Pozostał ból dziąseł. Dentystka powiedziała mi, że w okresie ciąży nadwrażliwość dziąseł, a nawet ich krwawienie może się zdarzać. Polakierowała mi wystające szyjki zębowe i kazała co jakiś czas po wieczornym szczotkowaniu smarować dziąsła pastą sensodyne i pozostawiać tą pastę. Ogólnie to najlepszą moją przyjaciółką jest nić dentystyczna - mam ją wszędzie, bo jak tylko coś mi wejdzie w przestrzenie między zębowe robi się koszmar.

w drugiej ciąży niestety miałam strasznie wrażliwe dziąsła. Praktycznie po każdym myciu zębów miałam je podrażnione i mi krwawiły. Lekarz zalecił mi Lacalud Activ i płukanie płynami do płukania dwa razy dziennie. Niestety i to przyniosło marny skutek aż koleżanka przyniosła mi pastę z Ziaji bez fluoru dla dorosłych rumiankową. To była jedyna pasta któa faktycznie przyniosła mi ulgę.

Mnie strasznie bolały zęby i dziąsła w ciąży to używałałam płynu do płukania MERIDOL tak zaleciła mi dentystka.

Na nadwrażliwe zęby i dziąsła bardzo dobra jest pasta Elmex.

W sklepe medycnym mozna kupic specjalne szczoteczki do odlosnietych szyjek zebowych i bardzo wrazliwych zebow.

mnie tez bola zeby w 34tc, na dodatek wczoraj wykruszyl mi sie zab przedni z tyłu przy dziąśle i zapisałam sie do dentysty na nastepny tydzien. Mam tylko nadzieje ze nie wyleca mi zeby :frowning:

ja polecam pastę sensodyne, cierpię na odsłaniające się szyjki zębowe i jak narazie po stosowaniu czuję ulgę :slight_smile: Co do bólu zęba najlepiej pójść do dentysty :slight_smile:

Mnie w ciąży bardzo bolały zeby i bardzo mi się popsuły. Stomatolog powiedział mi na jednej z wizyt ze lepiej udać się do dentysty i ,zrobić" zeba niż męczyć się z bólem lub co gorsza truć się tabletkami. I tak wyszło ze w ciąży byłam zmuszona wyrwać 3 zeby mimo ze wcześniej miałam wszystkie zdrowe… Ale tak niestety bywa…

ja tez mialam duzo problemow z zebami w ciazy. Czytalam duzo stron w int i kazda mowila jedno ze to jast normalne w ciazy. Rady jakie tam znalazlam to skrucic czas szczotkowania zebow i uzywac szczoteczki z miekkimi wloskami. Troche to pomoglo ale gdy mocniej bolalo to bralam apap a jak bol stawal sie nie do zniesienia to zostawal tylko dentysta.

Mnie też bardzo bolały zęby w ciąży. Kupowałam pasty ziołowei mięciutkie szczoteczki, takie dla dzieci. Do dentysty poszłamjuż po porodzie i okazało sie, że mam duzo do roboty, niestety…

Przed zajściem w ciążę moja ginekolog poleciła mi przebadanie stanu zębów żeby w ciąży nie było żadnych stanów zapalnych bo one mogą mieć zły wpływ na przebieg ciąży- mogą być nawet niebezpieczne. Przed ciążą wyleczyłam zęby i w ciąży nie miałam żadnych większych problemów z zębami- jedynie w pewnym momencie czułam “swędzenie” zębów-takie dziwne uczucie i miałam wrażenie, że zęby są słabsze- jakby miały mi wypaść. Na szczęście nic takiego się nie stało :slight_smile: Dziąsła w ciąży stają się bardziej ukrwione i wrażliwe stąd może dochodzić do krwawienia dziąseł. Trzeba dobrze dba o dziąsła żeby nie spowodować jakiś stanów zapalnych.

Ja w pierwszej ciąży nacierpiałam się z powodu zębów, mimo systematycznych wizyt u stomatologa. Powodem była wyrastająca ósemka która promieniowała na pozostałe zęby. Poza tym miałam wrażliwe dziąsła. Tak jak dziewczyny radzą, płukałam szałwią, smarowałam żelem dentinox i myłam w pastach dla wrażliwych zębów. Mi pomagało jeszcze dłuższe przytrzymanie w jamie ustnej płynu do płukania np. Listerine. Ale swoje i tak musiałam przecierpieć:(

U mnie pojawiła się nadwrażliwość przednich, górnych zębów … Pojawiała się znienacka i tak samo znikała…
U dentysty byłam jakieś dwa tygodnie temu ponieważ pojawił się ból jednego zęba, został on wyleczony resztę mam w dobry stanie.

mi w ciąży wychodził ząb mądrości ;/ jedyne co mogłam brać to Paracetamol, Apap i Sachol. po za tym okładałam buzię lodem, wielka ulga :slight_smile: a pielęgniarka poradziła mi by ostrzykiwać miejsce bólu mieszanką wody z wodą utlenioną w proporcji 1:1 i płukać szałwią :slight_smile:

o tak, mnie tez zeby bola…sa nadwrazliwe… reaguja na zimne i na slodkie… a jestem po kontroli i sprawdzeniu- wszystko ok, sa zdrowe…

ktos mi polecil zielona paste sensodyne i plyn do plukania ust…

Ja też miałam problemy z zabami krwawily dziąsła podczas szczotkowania ale zmienilam szczoteczek na miękka i pomogło.

Ja z kolei w ciąży przez jakiś czas borykałam się z puchnącymi dziąsłami. Bolało jak diabli, jeść nie było jak, mycie zębów to był koszmar. Stosowałam Dentosept do płukania jamy ustnej i Salumin żel do smarowania. Trochę łagodziło ból, ale i tak musiałam poczekać aż samo ustąpi.

Z bolącym zębem w ciąży to nic tylko do dentysty… Ubytki , chore zęby wpływają tez na płód. Ja chodzę normalnie do dentysty. Bez znieczulenia. Ale podobno sa specjalne znieczulenia dla kobiet w ciąży.

Ja w ciąży na szczęście nie miałam problemów z zębami ale teraz mam nad wrażliwe zeby krew mi leci podczas szczotkowania sama zmiana szczoteczki na miekciejsza nie pomogła nie obyło się bez wizyty u stomatologa