Ja jestem odporma na ból. Leki biorę w ostateczności. Wole nie ryzykować i tyle to ja już się przemecze.
Witajcie. Kilka dni temu oddałam mleko na posiew zeby sprawdzic czy wszystko jest ok. Dzis dostalam wynik i wykryto balterie Enterococcus faecalis . Podany jest rowniez antybiogram. Czy ktos z was spotkał sie z czyms takim? Czy to moze powodowac jakies zapalenie i bol piersi i brodawek?
Oj to strasznie długo
Marta, może mieć z tym jakiś związek. Musisz udać sie do lekarza z wynikami, pewnie przepisze Ci jakiś antybiotyk.
Martadabrowska może być tak że przez to jesy ból np jakiś stan zapalny gdzieś wlansie spowodowany ta bakteria idź do lekarza z tymi wynikami i myślę że jeśli będzie potrzeba to zaproponuje antybiotyk w sumie do ginekologa z tym też można pójść.
Najlepiej udać się do specjalisty.
Marta na pewno udaj się do lekarza. Uważam jak Agata lekarz przepisze Ci antybiotyk i ból piersi minie.
Z tego co wyczytałam jest to bakteria która pochodzi z kału albo mogło dojść do zakażenia poszpitalnego. U Ciebie ból trwa długo więc być może jest to właśnie zakażenie poszpitalne. Może to powodować ból piersi zastoje i zapalenia.
Ja także udałabym się do lekarza.
Obecnie jestem na swojej srugiej “mlecznej drodze” w czasie karmienia brodawki jeszcze bolą.
Staram się karmić w osłonkach, raz ich używam innym razem nie.
W SZR przekazano nam wiedzę na temat hartowania brodawek, przy pomocy maścią np… z ziaja z lanoliną.
Maluszek “wyciąga brodawkę” a hartować możemy w odwrotnym kierunku.
Myślę, że u mnie rzeczywiście przyniosło to rezultaty. Ponieważ kiedy urodziłam pierwszą córeczkę ból trwał do ponad 2 tygodni.
Dziekuje dziewczyny. Jestem od wczoraj na antybiotyku i mam nadzieje ze pomoze. Antybiotyk ten moze byc stosowany w czasie karmienia piersią ale wiadomo ze przenika do mleka… strasznie sie martwie bo narazam małego a nie wiem czy mi to pomoże.
jeśli należy do grupy bezpiecznych leków to znaczy że jeśli przenika to przenika w śladowych ilościach raczej. oby pomogło !
Oby bo juz jestem u kresu wytrzymałości. Zazdroszcze wam dziewczyny ze karmicie albo karmilyscie bez bólu. To musi byc cudowne uczucie…
U mnie wcale nie było tak prosto ja się z kolei zmagam z hiperlaktacja co oznacza że co chwila jakieś zastoje zapalenie niekiedy przez to itd no i ciągle nawaly a to może nie tyle boli co jest mocno nieprzyjemne jak jesy nawał czasem boli jak zastój itd ale prosto nie jest. spokojnie antybiotyk myślę że zadziała i będziesz mogła się cieszyć z maluszkiem droga mleczna !
Aisa94 a myslisz ze bolesność brodawek moze byc spowodowana obecnoscią tej bakterii?
to jest całkiem możliwe np przez to że jest obecna ta bakteria może wywoływać stan zapalny i powodujac w tym miejscu dając znać organizmowi że coś jest nie tak
antybiotyk powinien pomoc.
Marta na pewno lepszy antybiotyk niz bakteria dla maluszka, takze nie martw się. 3mam kciuki, zeby pomogło. A masz jakis probiotyk? Zawsze warto sobie jakis łykac osłonowo przy antybiotyku.
Tak. Całą ciążę bralam probiotyki i nadal biore. Maly tez dostaje dicoflor biogaie i vivomixx naprzemiennie
Marta ból piersi może być spowodowany bakterią. Wyleczysz ją i mam nadzieję, że będzie lepiej z przynajmniej powinno być lepiej.
Pamiętam jak mój maluch pił chyba w drugim miesiącu to aż zaciskałam zęby i przesuwałam z bólu fotel na którym siedziałam bo jak chwytał i zaczynnał ssać to było najgorsze. Miałam wtedy popękane brodawki ale na szczęście uporałam się z tym. Ile my mamy wytrzymujemy dla swoich maluchów to tylko my wiemy.
Mnie też ostatnio bolą skutki. Ale to dlatego, że córka ząbkuje i zaciska dziąsła podczas karmienia. Mnie z początku też piersi bolały podczas karmienia. Z czasem ból sam ustąpił.
Marta bierz leki karmcie się skoro przy nich można i będzie dobrze mam nadzieję. ból może wywoływać bakteria bo jednak ta bakteria nie jest dobra dla organizmu więc organizm alarmuje że trzeba zwalczyć ja i może reaguje właśnie bólem może tam jakiś stan zapalny się robi i stąd taki bol dłużej trwający.