Ból podbrzusza jak na okres

Cześć dziewczyny. Jestem aktualnie w 2 trymestrze ciąży (17tc+6) 

Parę dni temu byłam u ginekologa na kontroli. Wszystko w porządku z maleństwem, jednak mam do was drogie panie pytanie. Czy któraś również borykała się z bólami podbrzusza takimi jak na miesiączkę? W nocy też czuje ból podbrzusza jakby ucisk, ciężko to opisać. Mam tak od 2 dni i tak raz przechodzi raz mam, dzisiaj troche mocniej aż nieprzyjemnie czuje. Nie mam innych objawów typu wymioty, bol głowy, zawroty etc. Ciekawi mnie czy któraś pani również tak miała. Zaczęło się to po konsultacji ginekologicznej 3 dni temu. 

Pozdrawiam 

Twoja macica się powiększa oraz Twój dzidziuś Droga Mamo,stąd to dziwne uczucie, o nic złego się nie obawiaj ,to całkiem normalne, też tak miałam  :)

Lekarz Ci też nie wyjaśnił co Cię może czekać w kolejnych tygn? Mnie cały czas uświadamiał, więc o tyle byłam spokojniejsza :) 

hej jak lekarz Ci powiedział ze jest ok, to tak jest :) nie ma co sie swirowac na zapas

Też tak miałam, ale głównie na początku. Wiadomo, każdy taki przypadek trzeba jednak skontrolować u ginekologa. U mnie było ok.

Doskonale rozumiem o czym piszesz. Z racji że jest to moja pierwsza wyczekiwana dłuższy czas ciąża, wszystko przeżywam kilkakrotnie mocniej. Każde ukłucie w podbrzuszu to był dla mnie sygnał , że coś może to być niedobrego. Na jednej z wizyt w 2trym mąż rozwiał moje wszelkie obawy, lekarz wyjaśnił, że to właśnie przez rozrastającą się macicę, że ten mięsien będzie sporą robotę wykonywał , by pomieścić dzidzię. Możesz być spokojna, myślę, że jeśli nie wszystkie, to zdecydowana większość z nas przez to przechodziła

Trudno powiedzieć czy coś się dzieje ja przy obu ciążach miałam różne dolegliwości łącznie z takimi bólami ale u mnie była to ciąża zagrożona ;( dochodziły plamienia i inne objawy, zawsze konsultowałam z lekarZem chociażby przez telefon i wówczas decydował czy potrzebna jest wizyta na cito czy też mogę poczekać do planowanej ;)

U mnie takie objawy były przy skracaniu się szyjki przed 30tc. Ale też wcześniej w II trymestrze tak miałam jak macica się powiększała i wszystko w brzuchu się przedstawiało. Jak coś Cię niepokoi to umów się na wizytę. Nie ma co się denerwować i ryzykować. Powodzenia ♥️ 

Tak jak pisze Aneta. ka ja też miałam z tym problem i też się tego balam ale po wizycie ginekolog mnie uspokoiła że to normalne że tak się dzieje jak się macica rozciąga , także nie ma się czego bać. 

O tak dobrze pamietam to pobolewanie podbrzusza w drugim trymestrze, a później w trzecim. Za każdym razem z innych względów, ale sądzę że w Twoim przypadku może to być jak dziewczyny piszą rozrastająca się  macica, również przez to przechodziłam. Wszystko będzie dobrze, pozdrawiam :) 

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi ❤️ czyli wiele z nas tak ma. Na szczęście dzisiaj po południu mi przeszło i oby się tak nie powtarzały. Niby czlowiek wie, że może to rozciąganie ale gdzieś z tyłu głowy ma jednak te obawy w szczególności przy stwierdzonej niepłodnościi

PCOS �

Dla pewności porozmawiaj o tym z lekarzem na kolejnej wizycie 

A nie nasz kontaktu z lekarzem? 

Każdy z nas jest inny i są różne dolegliwości, ale gdyby coś się działo niepokojącego to na wizycie już byłoby widać (chyba). 

Tylko lekarz odpowie ci czy wszystko okej, ale bóle jak dziewczyny piszą macicy bywają. 

Też tak miałam to raczej normalne macica musi się przygotować do porodu to trochę trwa. Jeżeli jednak będzie cię to niepokoić zadzwoń do lekarza i zapytaj 

Tak jak już było wspominane, taki ból powodowany jest przez powiekszającą się macicę i rosnącego bobasa. 

Pamiętaj że zawsze możesz się skonsultować z lekarzem :) 

ja takie bóle miałam, ale w trochę póżniejszym czasie :) napisz najlepiej do lekarza bo to różnie może być :) teraz takie mam , ale już 5 tygodni mi zostało i rodzę :) więc to oczywiste na tym etapie, że macica intensywnie ćwiczy 

Mazia  i u Ciebie  zostaniemy ciociami internetowymi:):) cudownie :) 

Danita jeszcze trochę zaraz się zacznie odliczanie kiedy Mazia urodzi haha 

lubię to takie uczucie jak się kogoś tu pozna i się czeka na rozwiązanie ciąży :D teraz jestem tu od niedawna , ale w poprzedniej ciąży byłam o wiele szybciej i wiele dziewczyn dobrze już znałam i nawet gdzieś tam się na IG miałyśmy to jakby ta osoba była bliższa bo się ją widziało choćby w social mediach i była taka jakby bardziej realna :D 

Elegancko mi to czytać  :D 

Z IG praktycznie nie korzystam ,nawet nie wiem po co mi to było i jak to usunąć  ;) 

Super sprawa,że można mieć bliższy kontakt z niektórymi mamitami :D 

Tylko 5 tygodni do terminu to już lada chwila może się coś zacząć :D będziemy trzymać kciuki! 

Moje IG już też umarło jakiś czas temu, prawie nic tam nie dodaje. 

A co do głównego tematu wątku to niestety w ciąży często tu coś boli tu coś kuje. Jeżeli ból się nasili to warto udać się do lekarza, ale jeżeli jest umiarkowany to nie ma czym się martwić.

Mazią masz rację ;) dla mnie też dużym wsparciem było forum i mam kilka osób które miło wspominam :D 

Jednak się zagląda tutaj dosyć często i się zżywa z historiami nie jednej z mam ☺️

Mazią to czekamy na twoją księżniczkę;)

A co tam u Ewci? Nie zagląda ;/