Ból po prawej stronie brzucha u góry pod piersią

Witam wszystkie mamusię

Jestem w 27 tc i od jakiegoś miesiąca odczuwam zażywanie i ból u góry po prawej stronie brzucha tak się dzieje kiedy sobie na prosto posiedze wtedy muszę choć na parę minut się położyć lub pochodzic. Mama moja twierdzi że ta pozycja po prostu nie odpowiada dzidzusiowi i powoduje ucisk ale czy to prawda??? Czy któraś z was miała podobnie ???

A pytalas sie lekarza swojego? Ja mam czasami bole u dolu brzucha. Moge wtedy brac no spe. Mi ogolnie lekarka o bolu brzucha powiedziala ze o ile przechodzi po chwili jak sie np poloze to nie ma sie co martwic. Ale ja bym na twoim miejscu powoedziala o bolu ginekologowi.

Mialam tak gdy mój szanowny syn postanowił sobie zrobić zabawę i kopal w zebra albo próbował wcisnąć sie pod zebra. Powiedz o tym lekarzowi ale raczej to nic takiego

Na pewno warto zgłosić to lekarzowi przy najbliższej wizycie. Pewnie to nic takiego, tym bardziej, że zmiana pozycji ewidentnie pomaga, więc pewnie zależy to od ustawienia maluszka.

W 27 tc macica jest już co raz wyżej i uciska na co raz więcej narządów, generalnie mówiąc w brzuchu jest już naprawdę ciasno i nie wykluczone, że jak siedzisz to żebra uciskają na jakiś narząd. Jeżeli ból przechodzi przy zmianie pozycji to ja bym nie panikowała. Ale jednak powiadomić o tym ginekologa powinnaś, najlepiej mówić lekarzowi o wszystkim co Cię niepokoi i o wszystkich Twoich obawach. Lekarz jest właśnie po to, aby je rozwiać i Cię wspierać, również psychicznie.

Justysgrzes ja odczuwam coś podobnego i zmiana pozycji pomaga. Tak jak to dziewczyny pisały wiąże się to z małą ilością przestrzeni w brzuchu, a coraz większą macicą. U mnie dość często w tym miejscu mała rozpycha się głową.
Zdarza się też, że dziecko uciska wątrobę, która znajduje się po prawej stronie jamy brzusznej, ale wtedy nie odczuwasz bólu tylko możesz mieć zmiany skórne, tzw. plamy wątrobowe, które po czasie znikają.
Porozmawiaj z lekarzem o tym na najbliższej wizycie, a póki co przyjmuj pozycje, w których ci najwygodniej :wink:

Często też jest tak ze właściwie wszystko łącznie z żołądkiem jest właśnie pod zebra chowane że tak powiem i stąd ból zresztą macica jak i maluch mają już swoje rozmiary i to też robi swoje dodatkowo wiazadla macicy też działają tak że wszystko w kumulacji w danej pozycji boli .

Teraz mam wizyte 17.10 to powiem ale raczej to nic groźnego jak piszecie. Mój mały coraz bardziej kopię i ten ból też jest mało przyjemny ale trzeba jakoś sobie z tym radzić wkoncu noszę pod żebrami największe szczęście jakie dostanę od życia :slight_smile:

Też mi to wygląda na ucisk na jelitka. Ale oczywiście powiedz o tym lekarzowi, on będzie wiedział najlepiej.

W sumie dzidziuś jest na tyle też duży żeby kopać w narządy mój kochał skakać po pęcherzu więc może u ciebie po prosty coś tam uciska albo właśnie kopie :smiley:

Musi galancie ligac :slight_smile: he he

Wydaje mi się że jest to spowodowane tym że macica jest coraz większa a narządy nadal są takich samych rozmiarów. Wtedy jest ucisk na narządy i stąd ten ból. Jednak powiedz na kolejnej wizycie o tym lekarzowi. Ale jeśli ból mija po zmianie pozycji to nie ma co panikować.

Więc oby jak najmniej bólu ale myślę jak Kasia że raczej maluszek i macica uciska bo już macica większa jest :slight_smile:

Kiedy Justyn radzisz? Ja tez jestem w 27 tygodniu. I moja malutki tez coraz mocniej mnie potrafi pokopac. A ostatnio zaczęła sobie co noc o 4 rano urządzać jakiś maraton i kręci sie jak cholercia.

Abyś nie przeżyła kopow w zebra :smiley: boli tak ze ciężko usiądziec .

Slyszalam o tym. Mam nadzieje ze az tak nie bedzie kopala :-).

Agniejeska może Ci się udać ich nie doświadczyć. Mój młody ani razu w żebra mnie nie kopnął. Ale też słyszałam że ból okropny.

A czy zdarzyło się którejś z Was, że ta mała istota w brzuchu kopnęła was tak mocno, że wyszedł wam siniak na brzuchu? Bo u mnie się pojawił i nie kojarzę absolutnie, żebym się gdzieś uderzyła ani nic podobnego i zastanawiam się skąd ten siniak się tam wziął. Czy to możliwe, że od kopnięcia?

Ulcia ja tak nie mialam. Ale ja czasami mam siniaka i za cholere nie pamietam zebym soe gdzoes uderzyla. Wiex moze u ciebie tez tak bylo?

Ulka nie wiem czy jest to możliwe. Raczej nie może po prostu nie pamiętasz jak się uderzyłaś?