Witam dziewczyny może podpowiecie jak sobie radzi z bólem pleców w czasie ciąży .Jestem obecnie w 28 t 3 ciazy i mam takie straszne bóle kręgosłupa że nie wiem jak sobie radzi leżeć dużo też nie mam możliwości ponieważ mam juz w domu dwa szkraby do opieki.Mam 156 cm wzrostu czy to możę byc spowodowane tym że dziecko jest duze???Ja ogólnie teraz waże 72 kg
Oczywiscie dzieko i wody plodowe swoje waza, wiec kregoslup moze bolec, ale glowna przyczyna boli kregoslupa jest to ze rozluzniaja sie wiezadła w obrebie kregoslupa, co powoduje bol. W 100% nie da sie tego wyeliminowac, w ciazy mozna jedynie niwelowac objawy ale przyczyny nie wyeliminujesz, dobrze duzo odpoczywac robic cwiczenia rozciagajace i odciazajace kregoslup, polecam poszukac na youtube jest mnostwo filmikow z ciwczeniami na te dolegliwosc.
Wpoprzednich ciazach tez bolaly ale nie tak a teraz jest masakra:) poszukam wlasnie cwiczen i podpytam teraz lekarza bo ostatnio mi z glowy wylacialo tak sie cieszylam na wiesci o synku:)
waga dziecka i jego wielkość a to raz a dwa to ogólny wzrost twojej wagi ![]()
Wiadomo, teraz dźwigasz dodatkowe kilogramy a twój kręgosłup nie jest do tego przyzwyczajony do takiego obciążenia. Do tego dochodzi rozluźnienie więzadeł, dodatkowo dziecko może uciskać na zakończenia nerwowe (co też potęguje ból). Myślę, że dobrze jest zapytać lekarza o odpowiednie ćwiczenia, no i starać się dużo odpoczywać (podejrzewam, że przy 2 dzieci to może być utrudnione).
Staram sie jak najwiecej odpoczywac ale i lezec jest mi zle spac tez ciezko sie polozyc masakra jakas
oczywiście wsystko spowodowane ciężarem brzuszka, w ciąży zmienia się środek ciężkości, co powoduje konieczność przybierania ciut innej pozycji podczas siedzenia chodzenia itp, stąd bóle kręgosłupa który przywykł do Twojej postawy z przed ciąży. Jeżeli nie masz czasu zbytnio odpoczywać w ciągu dnia zadbaj o konfortowy sen w nocy. Polecam zakupienie poduchy-Rogala. Sen z takim rogalem odciąża chyba wszystkie możliwe mieśnie
Sama spałąm z nim w ciąży i jeeeeszcze długo po nie mogłam się odzwyczaić
mi jak bolą plecy to się kładę na prostym wtedy mi pomaga
Tak czy siak polecam udać się do lekarza i zakupić pas ciążowy.
Nigdy nie ma pewności co jest powodem tego bólu.
ja mialam straszne bole plecow i stop.. na stopy pomogly masaze i trzymanie nog wysoko ale plecy to koszmar. chodzilam na masaze mialam tejpy i slabo.. i wtedy strzelily nam sprezyny w materacu i na stronie materacyk.pl kupilismy nowy.. o dziwo po nim bole ustapily
Również mnie bardzo bolał kręgosłup 😓 raz dobry masaż dla ciężarnych pomógł ale problem wracal
Ja starałam się wykonywać proste ćwiczenia w domu, lekkie rozciąganie, skłony itp. Po takim krótkim cyklu czułam już ulgę.
Ja polecam też wybrać się do fizjoterapeuty o poprosić o kinesiotapy. Taśmy nakleja się tak, by odciążały mięśnie i kręgosłup. Może nie jest to jakiś mega efekt, ale nawet ponad tydzień wytrzymają
Polecam udać się do fizjoterapeuty. Zrobi masaż, ale też pokaże jakie ćwiczenia w domu wykonywać żeby było trochę lżej
Też myślę że fizjoterapeuta to najlepszy pomysł
Mnie też okropnie bolał kręgosłup a jeszcze musiałam dźwigać wtedy niespełna Dwulatka, więc po prostu jakoś to prze bolała i jak mogłam to kładłem się na plecach, przynajmniej na chwilę pomagało
U mnie właśnie bóle pleców w dolnej części się nasilają. I faktycznie dźwiganie dwulatka nie pomaga.
Ćwiczenia też pomagają i są dobrym rozwiązanie tylko nie raz to wszystko się nawarstwi i trzeba skorzystać z pomocy fizjoterapeuty
Fizjoterapeuci raczej boją się masować ciężarne, tak jak mówił mi mój - nie daj Boże coś się stanie nawet nie podczas masażu, a później, to i tak będzie że to przez fizjoterapeutę.
Dobrze jest się codziennie rozciągać po kilka minut.
Ja to sobie nie wyobrażam teraz co się rozciągać w 9 msc. Przecież to nic fajnego i prostego teraz z tym brzuchem takim wielkim
Rozciąganie z takim wielkim brzuchem to chyba tez nie najlepszy pomysl