Ból kręgosłupa w czasie ciąży

Ja to prosiłam o masaż faceta jak było źle 

Taki relaksacyjny masażyk to jak najbardziej :) 

Dziewczyny ja nie mówię o jakimś rozciąganiu typu dotykać palcami rąk to stop czy coś takiego, ale na przykład kręcenie biodrami, na stojąco uniesiona raz jedna ręka raz druga i na przemian ciągnięcie w przeciwna stronę do boku :) 

Aaaa i mój fizjo też mi polecał ćwiczenia na piłce, jest mnóstwo ćwiczeń dla ciężarnych, to też ponoć super rozluźnia kręgosłup, ja nie próbowałam bo nie narzekałam na bóle, ale to na pewno nie zaszkodzi :) 

Mój mąż jest fizjoterapeutą ale też masażysta z piętnastoletnim doświadczeniem i nie boi się masować kobiet w ciąży czy pokazać im lekkich ćwiczeń na bolące plecy dlatego wszystko zależy od osoby i doświadczenia 

Dla mnie ginekolog zalecił lekkie ćwiczenia w domu na bol kręgosłupa w ciąży.  Jakby nie patrzeć pomogły;)

Jak jest już naprawde zle to idę do masażysty-fizjoterapeuty. Chodziłam do niego tez zanim zaszłam w ciaze, bo mam ogólnie problemy z kręgosłupem. Masuje kobiety w ciąży i nie ma z tym absolutnie żadnych problemów. Oczywiście lezac bokiem. 

W ogóle na YouTube są dostępne delikatne ćwiczenia odciążające kregoslup, z przeznaczeniem dla kobiet w ciąży, bardzo polecam 

Przechodzę przez to samo. Mi pomagają częste zmiany pozycji, ciepłe, ale gorące prysznice, ale max 10 min.  - rozluźniają mięśnie. Do tego jeszcze kręcenie  bioderkami w pozycji stojącej lub w klęku. Pomocna także jest joga dla ciężarnych.  W internecie dostępne są też metody  łagodzenia bólu poprzez masaż i ćwiczenia.  Polecam.

To mój ból kręgosłupa był na tyle znośny że obyło się bez specjalistów. I to już bardziej w końcowej ciąży mnie bolało więc do przeżycia

Ja należę do tych szczęśliwych że nic mnie nie boli. Więc bardzo mnie to cieszy a u mnie już 37tc

olaleksandra zazdro bo ból kegosłupa w ciąży to cos naprawde okropnego wiec sie ciesz ze nie masz takich przypadłości 

Dobrze jest przed staraniami o ciąże pomyśleć o wzmocnieniu mięśni kręgosłupa. Myślę że uniknęłam bólu w ciąży, bo przed ciąża miałam długi epizod rwy kulszowej i fizjo bardzo naciskał na wzmacnianie mięśni przykręgosłupowych przez co w ciąży się fajnie wszystko trzymało. 

Joga dla ciężarnych też jest spoko, samo to że ćwiczy się techniki oddychania co przyda się przy porodzie. 

Ja był powiedziała że i tak najbardziej kręgosłup dostaje w kość jak już się pojawi dzidziuś, noszenie, podnoszenie, pochylanie się itd. 

Ja też przed ciaza odczuwalam rwę kulszową jak i bol kręgosłupa. Neurolog skierował mnie na rehabilitację dzienną, normalną z masażami. Dopiero po zakończeniu wszystkich zabiegów zaczęliśmy starać się o pierwsze dziecko. Przyznam, że bol pleców nie był taki uporczywy i przestała mi doskwierać rwa kulszowa.

Rwą kulszowa to wcale nie jest nic przyjemnego nie zazdroszczę tym którzy mają bo ból okropny i też nawracający 

Ja miałam taka rwę w ciazy coś strasznego 

mi urofizjoterapeutka pomagała w takich bólach orzybokazji 

Rwą kulszowa była dla mnie gorsza milion razy niż poród, nieprzespane noce, ciągły ból, ledwo jakoś się przemieszczałam zgięta w pół.. Nikomu tego nie życzę, uważajcie na siebie dziewczyny. 

Ja mam przepuklinę w dwóch miejscach między kręgami na odcinku lędźwiowym. pod koniec ciąży leżę i wyje

w Ogole jeszcze super mi pomaga jak śpię z poduszka między nogami, w sensie śpię na boku i poduszka jest upchana na wysokości kolan (najlepiej taka dosyć puchata, żeby odsteP pomiędzy kolanami był spory)

tak rwa kulszowa jest najgorsza, ból moim zdaniem jeszcze gorszy jak podczas porodu

No to ciężko 

Też słyszałam, że to nic przyjemnego i współczuję tym którzy musieli przez to przechodzić