Ostatnio miałam ból głowy, strasznie kujący, taki, aż migrenowy… Apap i okłady zimne nie pomogły, poszłam spać, ale ból rano nadal się utrzymywał … Czy którąś z Was też to spotkało ? Macie sposoby na ból, bo mi się pomysły wykończyły… Dodam, że w 1 trymestrze też tak miałam, aż płakałam i udałam się na pomoc doraźną, ale tam usłyszałam, że cukier i ciśnienie w porządku więc to są po prostu objawy ciąży …
Co do chemii (tabletek) to ani w 1, ani w 2 ciąży nie biorę. Na bóle głowy sen bardzo rzadko pomaga. Bardziej pomocne w moim przypadku okazują się spacery na świeżym powietrzu, relaks przy ulubionej muzyce i zapachu ulubionych olejków. Sen raczej bóle u mnie nasila. Czasem potrafią trwać nawet 2-3 dni.
Ja od paru lat zmagam się z silnymi migrenami.Muszę brać leki na stałe.Jak zaszłam w ciążę tak się strasznie bałam że jak mnie złapie ten straszny ból to co ja zrobię.Bo mi zwykłe tabletki takie jak paracetamol nie pomagały.Oczywiście musiałam leki przepisane przez neurologa odstawić.Na szczęście całą ciążę głowa mnie nie bolała.Nic a nic.Po porodzie migrena wróciła.Ale na ten piękny okres odpuściła sobie.Neurolog do której chodzę poleciała mi wtedy jak sobie radzić z bólem głowy:
*masaż skroni
*zimne okłady
*w czasie bólu położyć się w zaciemnionym miejscu
*wziąć kąpiel
*posmarować skronie amolem,olejkiem lawendowym
Lusi, nie wiem jak to jest u Ciebie, ale mnie łapią takie bóle głowy, gdy za mało wypijam wody. Wtedy wiem, że muszę nadrobić, bo niestety, ale piję rzadko i zbyt mało ;/ Teraz się pilnuję i na razie jest ok. Zapewne przyczyna Twojego bólu jest zupełnie inna.
Ból głowy może być spowodowany wieloma czynnikami, np za mało ruchu na świeżym powietrzu, zgiełk hałas, początek ciąży to zmiany hormonalne, które też mogą się przyczynić do tego stanu.
Przyznam, że taki ból dopadał mnie dosyć często w pierwszym trymestrze i o dziwo pierwszy raz złapał mnie właśnie na spacerze z psem myślałam ze oszaleje.
Na wszelkie bolączki czy stres u mnie był niezastąpiony i skuteczny sen a że w ciąży mogłam jeść i tylko spać więc z tym nie miałam problemu.
u mnie bol glowy tez byl spowodowany albo glodem albo tym, ze bylam spragniona… nawet nie czulam, ze jestem glodna, od razu łupało w glowie… proponuje miec ze soba zawsze cos do jedzenia w torebce na wszelki wypadek, a w domu jesc co trzy godzinki niewielkie posilki i pic duzo, powinno pomoc
Tak jak piszą dziewczyny często ból głowy spowodowany jest tym, że jest się głodnym, albo spragnionym, dlatego jak to mówił mój lekarz mam sobie wlać do szklanki wodę i co 2 godziny przynajmniej napełniać ją od nowa, czyli w ciągu tych 2 godzin wypić przynajmniej jedną szklankę wody.
Moja koleżanka w ciąży miała codziennie niemal migreny. I nic lekarz na to jej nie mogl poradzić. Powiedział ze czasem kobieta ma nudności a czasem zdarzają sie migreny. Męczyła sie z nimi do porodu prawie.
U mnie ból głowy trwa już od tygodnia pomaga tylko apap i to tylko na jakieś 3 godz potem znowu,budzę sie z bólem i z nim zasypiam już mam dość przez to jestem tylko podrażniona i wszystko mnie drażni,w piątek mam lekarza i mam nadzieję że coś poradzi na ten wstrętny ból.
przypomnialo mi sie, ze mnie głowa łupała najbardziej dzien przed porodem i w trakcie porodu, tzn. tych godzin skurczy, pozniej juz bolu glowy nie czulam :)) najlepiej duuuzo pic wody, tak jak mowilam wczesniej, Katarzyna, ty tez to wyprobuj, i kup sobie cos slodkiego - jakiegos wafelka czy cos, bo czasem moze byc za malo cukru we krwi i głowa tez boli…
Smarowanie skroni Amolem pomaga, ale nie każdy lubi jego intensywny zapach. Pij dużo wody, wiem że niegazowana jest niedobra, ale może jakoś się przekonasz? Ja też nigdy jej nie lubiłam, a teraz wypijam co najmniej 1,5l dziennie i kilka herbat. Bezpieczny jest też panadol, więc jak apap nie pomaga to może spróbuj tego.
jeżeli chodzi o slodycze to niestety nie moge ich jeśc wogóle mi nie podchodzą co mnie dziwi bo prz pierwsze ciązy spalam z czekoladą:) ,wodę piję i to dużo ale gazowana niestety innej nie mogę. Dodam że Jestem w 17 tyg.ciązy,spróbuje ten panadol a mam pytanko ile takich tabletek moge brać w ciągu dnia bo nie ukrywam ze troche sie ich obawiam
Z ilością bym nie przesadzała. Najlepiej stosować najmniejszą skuteczną dawkę, a jaka będzie na Ciebie działać to trudno powiedzieć. Spróbuj wziąć pół lub 1 tabletkę. Ile w ciągu dnia nie mam pojęcia. Mi pomagała jedna. Lepiej zapytaj lekarza. Nie możesz do niego zadzwonić? Ja mam prywatny nr telefonu mojej lekarki i w takich sytuacjach zawsze się z nią konsultuję.
właśnie z tym dzwonieniem to nie bardzo ja chodzę na nfz wcześniej chodziłam prywatnie ale to było bez sensu bo to samo mówił co państwowy tylko odpowiednio sobie za to liczył i najlepiej co 2 tygodnie,w piątek mam wizyte to jakoś dam rade wytrzymać,na jednej tabletce jakbym juz nie dawała rady
Jednorazowo w ciazy mozna nawet dwie tableki paracetamolu/apapu wziąć, ile na dobę to nie wiem…ale mnie bardzo zab bolal pewnego razu i dzwonilam do lekarza, powiedzial o tych dwóch tabletkach.,
Na Twoim miejscu zaczęłabym badać ciśnienie… Ja miewałam również takie problemy i to troszkę zbagatelizowałam.
Gdy tylko zacznie Cię boleć głowa sprawdź je sobie - jeżeli jest za niskie, spokojnie możesz “strzelić” sobie kawkę a jeżeli za wysokie, skontaktuj się z ginekologiem! Jeżeli ciśnienie jest w porządku a ból się utrzymuje - zdrzemnij się, odpocznij, weź prysznic czy kąpiel - zrelaksuj się, bo może to być spowodowane stresem, bądź zmęczeniem.
Nie zmagam się z bólami głowy A tabletek nie brałam żadnych przez cały okres ciąży ( jestem w 31 t.).
witam. Ja również miewam częste bóle głowy, a jestem w III trymestrze ciąży. Moje bóle są spowodowane zbyt niskim ciśnieniem i wtedy faktycznie pomaga spacer albo nawet mała kawka:-) Przez całą ciąże nie brałam leków, bo najzwyczajniej w świecie się bałam,ale faktycznie w razie konieczności można zażyć paracetamol. Pozdrawiam:-)
Z tymi tabletkami to jest tak, że w ciąży większość z nas martwi się, że może zaszkodzić dziecku. Tak jak napisała Samanta lepiej nie bagatelizować takich rzeczy i przy kontroli powiedzieć lekarzowi o bólach głowy, bo być może nie są one spowodowane zmęczeniem czy też głodem. Moja siostra też ma problem z bólem głowy i zgłosiła ten fakt lekarzowi prowadzącemu, on powiedział jej o tym, że może przyjąć dwie tabletki paracetamolu, na co ona zadała mu pytanie co jest lepsze dla dziecka przetrzymanie bólu jeżeli jesteśmy w stanie, czy wzięcie tabletki żeby się nie męczyć? Lekarz odpowiedział, że zaskoczyła go tym pytaniem i nie potrafił odpowiedzieć…
a więc dziś byłam u lekarza który na mój ból głowy powiedział ze tak w ciązy czasem jest np.z powodu ciśnienia ,ale u mnie jest super jeszcze np.z powodu niedokrwistości u mnie tez jest ok wiec nie wiadomo powiedział ze moge brać apap byle nie przesadzać