Nie wydaje mi się, żeby wyprzedano nagle wszystkie zapasy Apapu, Codiparu, Paracetamolu różnych producentów, Panadolu, Efferalganu itd... tego jest tyle, że raczej tak szybko nie zabraknie
Mówią że koniecznie teraz paracetamol a nie ibuprofen że ibuprofen może negatywnie wpływać na koronawirusa
W ciąży z przeciwbólowych to tylko paracetamol. Żaden ibuprom czy apap tak powiedziała moja pani doktor.
W ciazy tylko paracetamol albo leki ktore sa przeznaczone dla kobiet ciezarnych. A jak nie ma takiej koniecznosci i bol jest do wytrzymania to bym mimo wszystko nie brala nic bo kazdy zastosowany lek moze moec wplyw na nasz plod
Tez brałam paracetamol ale w razie koniecznosci. Niestety wydaje mi się że na początku ciąży kiedy jeszcze o niej nie wiedzialam zarzyłam inny lek przeciwbólowy
Ja też biorę leki tylko w razie konieczności, a w ciąży to tylko paracetamol
Jak wirus do nas doszedł, to wszystko ludzie kupowali z apteki, potrzebne, czy nie, więc chyba wszyscy już mają takie zapasy, że w domu można byłoby otworzyć aptekę.
Ja nie używałam tabletek przeciwbólowych w pierwszej ciąży, ponieważ nie miałam potrzeby. Owszem, nie raz mnie coś bolało, ale to dla mnie nie powod, żeby od razu faszerować się chemią.
Teraz leki przeciwbólowe dostepne bez recepty jak m.in. paracetamol w każdym sklepie przy kasie można kupić, więc na bank nie zabraknie :)
To przesada że ludzie wykupili tyle leków a później będą wyrzucać
Indyjskie zakłady farmaceutyczne, z których polscy producenci importują paracetamol i ibuprom, zaprzestały pracy z powodu epidemii koronawirusa. Nad aptekami zawisło więc widmo braków leków, a polskie firmy apelują o jak najszybsze wprowadzenie przez rząd zachęt ekonomiczno-prawnych do uruchomienia produkcji substancji czynnych w Polsce.
Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/zdrowie/braki-lekow-w-aptekach-z-powodu-epidemii,499319.html
Ja bym odradzala kupowania lekow w supermarketach mimo wszystko. Nie wiadomo jak bylh przechowwywane i jaka panuje temperature w sklepie jednak w aptece wszystko jest kontrolowane i wiesz ze dostaniesz lek ktory jest przechowywany w odpowiendnich warunkach
Ja zawsze kupowałam w supermarkecie, nigdy nie było mi po drodze do apteki po jakiś Ibuprom czy paracetamol. Te akurat leki nie mają ścisłych wymagań co do przechowywania.
Lepiej mieć taki ze sklepu niz żaden.
Najlepiej niech wykupią całą aptekę po co się rozdrabniać. A swoją drogą wszystko strasznie podrożało. Nawet woda morska, która kupuje jest już droższa o 5 złotych.
Aneczka, a po co komu paracetamol w domu w dużych ilościach? Ja nawet jak nie byłam w ciąży, to bardzo rzadko zdarzało się, że brałam coś przeciwbólowego... Chyba paczka tabletek to wystarczająca ilość.
Karolinach, tak zauważyłam. Filtry do dzbanków filtrujących, kosmetyki...
Nie ma sensu kupować wszystkiego w Bóg wie jakiej ilości... przecież to wszystko ma swoją datę przydatności. Wiadomo lepiej kupić w aptece leki ale jak nie będzie to taki ze sklepu lepszy niż nic...
Ja w stacjonarnych aptekach kupuje tylko leki jak ktoś nagle się rozchoruje i potrzebuje jakiś antybiotyk itp na już. Tak zazwyczaj staram się kupować z aptek internetowych ceny są dużo bardziej zachęcające. Wczoraj zamawiałam wyprawkę z apteki i się przerazilam że sam czas oczekiwania na przygotowanie zamówienia to 9-10 dni.
A później jest problem co zrobić z lekami po terminie. Takie leki trzeba oddać do apteki żeby je odpowiednio zutylizowali.
To widac w aptece gdzie ja pracuje ile lekow ludzie wyrzucaja i w jakich ilosciach je utylizujemy. Lepiej kupowac tabletki albo saszetki niz suropy z tego wzgledu ze maja dluzsza date przydatnosci. Uwierzcie mi leki kupowane w supermarketach nie sa tak szczegolowo sprawdzane jak w aptekach jesli chodzi o warunki przechowywania nikt nad nimi nie sprawuje kontroli takiej jak powinna byc faktycznie. A tez nie chcialybyscie wiedziec jak pod wplywem tempertury leki potrafia sie rozkladac i jakie tam zachodza reakcje chemiczne. Lepiej uwazac taka jest moja rada ale kazdy ma swoj rozum i zrobi to co uwaza za sluszne ;)
Kasia ja latem częściej korzystam z aptek stacjonarnych, właśnie ze względu na temperature, ewentualnie zamawiam jak pogoda jest łagodniejsza. Mrozów teraz u nas nie ma aż takich, ale niskie temp są chyba mniej szkodliwe.