Witam. Mam taki problem. Strasznie bola mnie biodra i kosc ogonowa oraz okolice kosci. Co robic? Obecnie 28tydz. ciazy. Jest to moja druga ciaza ale nic podobnego nie mialam.
Ja miałam problem z kręgosłupem, nadal zreszta mam. W ciąży wskazane jest leżenie na lewym boku, stosowałam się do tego i tez bolały mnie biodra, po ciąży przeszło, pozostał tylko ból kręgosłupa. Zapytaj lekarza przy następnej wizycie, ale jestem pewna że to taki urok ciąży.
Niestety podejrzewam że to tylko uroku ciąży. Ja wizycie około 26 TC powiedziałam lekarzowi że nie jestem w stanie przekręcić się z boku na bok bo tak mnie bolą biodra i tak jakby wewnętrzna strona ud. Nie miałam tak w pierwszej ciąży więc było to dla mnie dziwnie. Kazał się nie martwić i faktycznie po jakimś czasie przeszło ale nie na długo bo teraz znowu wróciło usnąć dla mnie wieczorem to najgorsza męczarnia.
Ja mam ten sam problem z bolącym tylko że ja w domu mam masażystę i pomaga mi w rozlużnienu mięśni. Niech mąż spróbuje wymasować Ci pasmo biodrowo - piszczelowe, przedramieniem, wolnym tępie od biodra zwalniając ucisk przy kolanie, dodatkowo sprobowałabym rolowania piłką tenisową oraz streczing mięśnia czworogłowego w pozycji lezenia na boku
Też tak miałam. Nic nie pomagało. Dużo w ciąży leżałam bo się się czułam. Jedynie co to zmieniałem boki raz na jednym raz na drugim. Plus w dzień trochę w pozycji półleżącej leżałam
Ja nie miałam takiego problemu ale za to bardzo bolał mnie kręgosłup, zwłaszcza na początku ciąży. U mnie odezwał się uraz po wypadku. Lekarz zawsze mówił, że w ciąży w ciele zachodzi wiele zmian, wszystko jest obciążone i stąd bóle. Jeżeli ból jest mocny może warto zadzwonić i skonsultować to z lekarzem?
Panna Xoanna A nie możesz zadzwonić do lekarza prowadzącego?
W tym tygodniu zaczyna się miednica dostosowywać do porodu, rozchodzi się spojenie lonowe więc najpraedopodobniej to od tego. Kiedy masz zaplanowana wizytę kolejną? Chociażby telefoniczną?
Według mnie to miednica zaczyna przygotowywać się do porodu. W pierwszej ciąży też mnie bolały, ale chyba bardziej niż biodra cierpiałam z powodu pachwin. Jeśli jesteś zaniepokojona warto zadzwonić do lekarza prowadzącego.
W podobnym czasie, tj ok 28/29 tyg bolało mnie okropnie przez dobre kilka dni jedno biodro, ale na szczęście już przeszło. Ból odczuwalny był tylko podczas chodzenia, skrętów ciała, rotacji uda... Miednica się przygotowuje do porodu, rozluźniają się stawy dzięki wydzielaniu przez nasz organizm relaksyny. Pomogło mi zwolnienie tempa, ostrożniejsze ruchy i odpoczynek. Po kilku dniach bez wyjścia na spacer (a zwykle robiłam po 1-2h rundkę przed południem) i większej ilości relaksu zaczęło przechodzić... Mam nadzieję, że Tobie też przejdzie, ale gdyby się nie poprawiło w ciągu najbliższych dni koniecznie daj znać o tym swojemu lekarzowi prowadzącemu.
Ja tak miałam w ostatnich dwóch miesiącach ciąży.Biodra bardzo balaly, szczególnie pod koniec każdego dnia.Niestety takie to uroki ciąży :) Trzeba starać się nie przemęczać i nie nadwyrężać swoich możliwości.
Następna wizyta za 3 tygodnie. Tym razem już na żywo. Mogłabym zadzwonić do lekarza, ale widzę że problem dotyczy większości kobiet. Myślę, że nic specjalnego mi nie poleci w obecnej sytuacji. Poproszę męża o masaż. Gdyby się pogarszało to na pewno zadzwonię do lekarza.
Nie, nie masz przejmować, bo też to miałam?
U mnie 27tc i też mam takie bóle. Najczęściej jak za dużo pochodzę albo noszę syna czy popracuję. To moja 3ciaza i w każdej taki ból. Miednica przygotowuje się do porodu. Mi pomaga odpoczynek kilka dni. A jak znowu wezmę się za prace domowe to znowu ból powraca czasem nawet nie mogę się przekręcić na łóżku. Myślę że lekarz nic nowego nie zaleci oprócz odpoczynku chyba że ból będzie nie do zniesienia. Jeszcze czasem jak mąż rozmasuje te miejsca to też czuć ulgę
Mnie biodra nie bolą, za to tam w dolnej części,to tak boli niekiedy....
Takie już uroki ciąży niestety. Ja miewałam takie dni że prawie łzy mi leciały bo tak bolało gdy próbowałam się przekręcić na drugi bok w tym czasie miałam wizytę u lekarza i niestety nie był wstanie mi pomóc kazał się nie przemęczać i odpoczywać. Jednak jazdami mama która ma już dziecko wie że to nie jest takie proste. Mi się udało do tej pory oduczyć synka od rąk ale i tak są sytuacje że muszę go podnieść np. gdy chce go nakarmić.
Nie masz sie czym martwic ;) Macica ci sie zaczyna mocno rozciagac dziecko potrzebuje coraz wiecej miejsca. Bol pachwin, bioder czy dolnej czesci brzucha to nie jest objaw do niepokoju. Chyba ze faktycznie skreca cie z bolu to wowoczas zglosc sie do lekarza. Ja juz od dluzszego czasu mam problemy ze spaniem. Tu noga dretwieje tu nie umiem znalezc sobie pozycji do spania. Jak dlugo wykonuje dana czynnosc albo jestem w jednej pozycji to plecy rowniez daja mi w kosc. Pol nocy mam zawsze nie przespanej ;) Jesli nie zgubie pierwszej poduszki podczas snu to zawsze druga mam w zapasie i daje ja w okolicach brzucha zeby bylo miekko wtedy tez lepiej mi sie spi.
U mnie podczas ciąży ból w biodrze i w pachwinie pojawił się w trzecim trymestrze ciąży. Gdy zgłaszałam lekarzowi prowadzącemu to wyjaśnił mi, że ból biodra z boku jest spowodowany hormonem - relaksyną. Lekarz powiedział mi, że hormon relaksyna jest wytwarzany przez łożysko oraz jajniki a także podwyższonym poziomem progesteronu. Na ból biodra wpływa też ułożenie ciała a także zmiana środka ciężkości. Podczas ciąży powiększają się piersi i brzuch i to powoduje przesuwanie się ogólnego środka ciężkości ciała do przodu. Lekarz prowadzący ciąże powiedział mi, że przyrost masy ciała w ciąży oddziałuje na funkcjonowanie stawów biodrowych.
W razie mocnego bólu możesz wziąć patacetamol.
Co do paracetamolu uważajcie bo może niedługo w aptekach zabraknąć