Biegunka w ciąży

Jestem w 36tc i dopadl mnie jakis wstretny wirus. I nie wiem czy to w jakiś sposob moze zagrozic ciazy? czy powinnam sie udac na IP?

Syn przeszedl taka jednodniowke dwa dni temu a dzis tez mąż sie meczy wiec raczej wirus.

Witam. Zawsze każdy stan odbiegający od normy należy konsultować z lekarzem. Biegunka może być związana z wirusem, szczególnie gdy towarzyszą temu objawy dodatkowe Np. Osłabienie, nudności, wymioty. Duże znaczenie ma charakter tego stolca, konsystencja, zapach, kolor, czy nie ma tam domieszki świeżej bądź starej krwi, a także częstość wypróżnień. Czy to jest po prostu luźny stolec czy tryskający. Dobrze byłoby gdyby Pani udała się do lekarza aby dobrał leki bezpieczne w ciąży. Podczas ciąży przy biegunce bardzo niebezpieczne jest ryzyko odwodnienia. Pij dużo wody szczególnie tej dobrze zmineralizowanej aby uzupełnić elektrolity i koniecznie idź do lekarza bądź na IP

Nie zawsze może oznacza to wirusa , przeanalizuj czy może coś zjadłaś … co mogło wywołać biegunkę .
Czy jakieś inne objawy też przy biegunce występują …? Jeśli jest też tem. to nie wyklucza wirusa , zależy ile się utrzymuje itp. Jeśli masz wszelkie obawy udaj się do lekarza lub na badania i będziesz spokojna .

U nie też w ciąży występowała biegunka pod koniec ciąży … związana była ze stresem przed porodem też w okolicach tych tygodni . Czasem biegunka zapowiada zblizający się poród . Ale pamiętaj każda kobieta jest inna i inne są objawy.

Pozdrawiam !

Moim zdaniem zależy ile czasu już trwa ten stan. U mnie biegunka pojawiła się jako zwiastun porodu, ale przed nią były jeszcze skurcze, więc wiedziałam że “już się zaczęło”. Natomiast u Ciebie mogą być to objawy infekcji wirusowej, bakteryjnej, ale nie tylko. Może to być równie dobrze stres czy niestrawność. Obserwuj reakcje swojego organizmu, nie dopuść do odwodnienia - polecam gorzką herbatę. Jeżeli jednak będziesz tym stanem wymęczona, objawy się nasilą - ja bym wybrała się kontrolnie do lekarza.

No wlasnie u mnie 36 tc wlasnie sie zacznie jutro a moje jelita jakos dziwnie sie oststnio zachowuja, wczesniej za druga potrzeba do lazienki chodzilam raz na 2-3 dni a teraz dwa razy na dzien… tez sie wlasnie zastanawiam czynorganizm sie jakos nie zaczyna przygotowywac donporodu…

Biegunka może spowodować skurcze - tak samo nudności. Jeżeli jest ona spowodowana zatruciem, wirusem to może wywołać przedwczesny porod dlatego skonsultuj to z lekarzem.
Dodatkowo problemy żołądkowe mogą spowodować odwodnienie, które jest groźne dla mamy jak i dla dziecka - ważne jest dlatego odpowiednie nawodnienie.

Biegunka to również zwiastun porodu, tak jak dziewczyny napisały.

Bezpieczna w stosowaniu jest Smecta. Dodatkowo jagody i gorzka, czarna herbata.
Ważne jest uzupełnianie płynów i składników mineralnych dlatego pij elektrolity np. Orsalit.

Przyczyny wystąpienia biegunki u kobiety w ciąży są podobne jak u innych osób. Można jednak wymienić kilka czynników zwiększających ryzyko wystąpienia tej dolegliwości. Po pierwsze, z racji osłabionego systemu immunologicznego, przyszła mama jest bardziej podatna na infekcje wirusowei bakteryjne. Z kolei infekcje takie mogą skutkować pojawieniem się biegunek. Po drugie, powodem oddawania luźnych stolców może być stres, który często towarzyszy przyszłym mamom, zwłaszcza tym, które obawiają się porodu. Biegunka może być także objawem alergii pokarmowej lub niestrawności. Jeżeli dolegliwość nie ustępuje w przeciągu kilku dni, istnieje ryzyko odwodnienia organizmu lub powstania zaburzeń elektrolitowych.Ważne jest, aby w przypadku biegunki w ciąży podjąć odpowiednie kroki. W przeciwnym razie można doprowadzić do odwodnienia. Stan taki może spowodować także niebezpieczne zaburzenie równowagi wodno-elektrolitowej. Woda jest niezwykle ważna dla zdrowia matki i płodu, W końcu buduje ponad połowę masy naszego ciała i jest głównym jego składnikiem. w wyniku biegunki z organizmu wypłukiwane są witaminy, minerały, białka, a także elektrolity niezbędne dla zdrowego wzrostu dziecka. Na twoim miejscu skontaktowałabym sie z lekarzem - bo biegunka też jest oznaka zaczynającego się porodu - jak tak miałam - dostałam rano a w nocy tuliłam już swoją córeczkę

Ja skonsultowałabym się z lekarzem, bo lepiej sprawdzić przyczynę biegunki, niż niepotrzebnie się denerwować np. nadchodzącym porodem. Może to infekcja wirusowa, może niestrawność - lepiej nie zgadywać. U mnie biegunko pod koniec 35 tc. zwiastowała poród. W piątek dostałam biegunki, a w sobotę urodziła się córka.

Każdy organizm reaguje inaczej na hormony ciążowe - twój mógł zareagować przyspieszeniem a nie zwolnieniem perystaltyki . Możliwe , że zwiększona aktywność jelit jest wynikiem ćwiczeń fizycznych.
spróbuj zmniejszyć ilość produktów stymulujących pracę jelit, tj. suszone owoce , a dodać produkty objętościowe ( np. banany).Koniecznie dużo pij, by uzupełnić płyny.
Jeśli Twoje stolce są wodniste, krwiste albo śluzowate, koniecznie zgłoś się do lekarza . Dlugotrwałe biegunki w ciąży wymagają interwencji lekarza.

Długotrwała biegunka może skutkowac odwodnieniem. Przed wirusami itp. dziecko jest chronione w brzuchu, ale jesli poród nastąpiłby szybciej wówczas mógłby być problem, dlatego warto zaleczyć co sie da do porodu. Na biegunke super jest marchwianka, tzreba rozgotowac troche marchwi i zjeśc bez dodatków.

Mnie też pod koniec ciąży dopadła biegunka, dzwoniłam do swojego ginekologa i powiedział, że mogę wziąć węgiel leczniczy lub smectę, ale jeśli w ciągu jednego dnia nie będzie znacznej poprawy to mam jechać do szpitala. Oczywiście w przypadku pojawianienia się jakiś dodatkowych objawów lub pogorszenia, jechać natychmiast. Mi na szczęście przeszło w ciągu kilku godz, ale trochę strachu było.
Agaa111, a Ty jak sie czujesz?

Wiec w koncu wylądowałam na patologii. Biegunka w sumie prrzeszla szybko ale pojawiły się skurcze wiec pjechalam na IP…i zostalam na wyciszenie.

Może wyciszenie a może rozkręcenie. Co by nie było trzymam kciuki :slight_smile:

Aga ja dopiero zaczailam Ty jestes w 36 tc??? No kurcze przeciez ja tez !!! :smiley: na kiedy termin?

35+3 a termin na 31.03.

No termin prawie prawie ten sam u mnie dzisiaj sie wlasnie zaczal 36 tc, ja mam niby na 27 marca. Ale juz mi dzisiaj lekarz powiedzial ze napewno nie damy rady przenosic miesiac i bedzie dziecie wczesniej a nawetnie wiadomo kiedy… jestem juz na etapie co tygodniowych wizyt i ktg poniewaz pojawily sie skorcze i skraca sie szyjka.
A Ty jak sie czujesz? Co mowia lekarze? Dalej lezysz w szpitalu czy juz w domu?

Dalej leze skurcze sie troche uspokoily ale doszedl problem z odczynem coombsa :frowning: cos zle wyszlo i nie wiem co dalej…

Aga trzymamy kciuki, żeby było wszystko w porządku.
Iza też się trzymaj jak najdłużej. Kumpela była na progesteronie od połowy ciąży, bo skracała jej się szyjka i prognozy były nie wesołe. Termin miała na 22.01., urodziła 21.01 :slight_smile:
U mnie z kolei ginekolog przewidywał na cotygodniowych wizytach, że nie mam co się śpieszyć, bo zwiastunów brak, spokojnie, pewnie przenoszę ok. 10 dni. Też nie trafił z diagnozą. Termin na 13.06., urodziłam 10.06. Także Iza zaciskaj nogi i nigdzie się nie śpiesz :slight_smile:

Aga dokladnie trzymamy kciuki oby wszystko szybko przeszlo :slight_smile:
Ulka rozbawil mnie tekst z zaciskaniem nog :slight_smile: ale jest dobry :slight_smile: na razie trzymam jak moge nawet mam wrazenie ze moja mama bardziej denerwuje sie ode mnie jeszcze ze dwantyg a potem jak juz sie jej tak na swiat spieszy to niech do nas wychodzi :slight_smile: