Biegunka w ciąży

w trakcie ciazy biegunke lepiej skonsultowac z lekarzem. owody jej wystapienia moga byc rozne, mozze to byc miedzy innymi zwiazane ze stresem przed zblizajacym sie porodem, oslabieniem organizmu, itp.

Wazne jest podjecie w pore odpowiednich krokow zeby nie odwodnic organizmy, byloby to niebezpieczne dla matki i płodu.

A jakie leki polecacie?

Ja w ciąży jak miałam brać ślub to wiedziałam, że z nerwów może mnie złapać biegunka więc na wizycie lekarskiej zapytałam lekarki co mogę brać to powiedziała, że na biegunkę Stoperan mogę wziąć, ale nie za dużo.

A u mnie zawsze pamagała i pomaga gorzka czekolada tylko taka 70%.

Mi pomagał węgiel. Miałam w takim przypadku rownież pewnosć,ze nie zaszkodzi maluszkowi :slight_smile: Poza tym dużo zrobiła u mnie również zmiana diety. Od kiedy wprowadziłam potrawy z większą ilóścią błonnika to biegunki stały się o wiele rzadsze oraz mniej męczące.
Na tej stronie jest artykuł o biegunkach w ciąży:
http://biegunka.net.pl/biegunka-w-ciazy/

Z leków również polecam węgiel, oprócz węgla można Smecte oraz dobrze by było uzupełnić elektrolity. W ciąży z tego co pamiętam można Orsalit.
Jednak biegunkę bliżej konca ciąży konsultowalabym z lekarzem, bo czasem niedługo przed porodem organizm sam się oczyszcza w taki sposób. U mnie przed drugim porodem na 2-3 dni przed dostałam biegunki, a było to na 2 tygodnie przed wyznaczonym terminem.

Można też brać probiotyk np.Dicoflor lub Floractin.
Pić dużo wody a na na niedobór elektrolitów Dicodral.

Można orsalit ja miałam ze względu na silne skurcze łydek, magnez nie wystarczał

U mnie w pierwszej ciąży biegunka zaczęła sie trzy dni przed porodem , podobno to czesty objaw bo kobieta sie oczyszcza :slight_smile:

We wcześniejszych miesiacach złapałam dwa razy biegunke i w obu przypadkach bralam nifuroksazyd w tabletkach , pić dużo wody mineralnej i dobrze jakies elektrolity dodac :slight_smile:
Nie wspomne o diecie zero owoców , soków , słodyczy :slight_smile:

ja w 38 tyg mialam całą noc straszną biegunkę i wymioty, nastepnego dnia rano pojechałam do szpitala, pakując na wszelki wypadek torbę do samochodu. Wieczorem Synek był już z znami, było podejrzenie zamartwicy płodu wiec natychmiastowa decyzja o cesarce. Także ja jestem mega wyczulona na jakies wirusy, jelitówki itd w ciąży

Moja znajoma ostatnio to samo, od rana miała biegunkę. Poszła do położnej, okazało się że ma rozwarcie. Urodziła prawie w samochodzie.
Położna stwierdziła że “Czyściła się przed porodem”.

Mnie Orsalit pomógł na początku ciąży, jak mnie dopadła właśnie biegunka. Do tej pory na szczęście się to nie powtórzyło i sądzę, że jak się pojawi, to też będzie to przedporodowe oczyszczanie organizmu.

Magnez wcale się nie dziwię, że jesteś wyczulona też bym była, jakby pierwszego dziecku groziła zamartwica. To słowo w ogóle jest straszne…

A smecta? Mnie ona zawsze szybko pomagała. Tylko musisz sprawdzić, czy na pewno można ją brać w czasie ciąży. Lekarz prowadzący nie mówił ci, co możesz brać?

Gdzieś kiedyś czytałam że można smecte w ciąży gdyz ona działa lokalnie w jelitach tylko , nigdzie dalej nie ingeruje niby. Ale jeśli ma się akurat wizytę lub kontakt telefoniczny do ginekologa lub położnej to zawsze warto jeszcze z nimi skonsultować i mieć spokojną głowę :wink:

Na biegunkę gdyby coś to banany, marchwianka, kakao, albo kleik od ugotowanego ryżu :wink: ja przy dzieciach stosuje ten kleik i banany i pomaga :wink: sąsiadka stosuje kakao i marchew gotowana

Mi lekarz mówił, że mogę brać smetcę w ciąży. Było to w 3 trymestrze lub jeszcze na końcówce drugiego, jak jest w 1 trymestrze to nie wiem.

Orsalit i inne elektolity można spokojnie wypić w każdym trymestrze. A co do smecty, to lepiej skonsultować z lekarzem, bo nie ma badań na ten temat i nie wiadomo do końca czy może szkodzić, czy nie.

Węgiel leczniczy jest też bezpieczny w ciąży i dobrze działa na biegunkę, c hoc generalnie biegunkę w ciazy powinno się i tak skonsultować z lekarzem

Na szczęście nie miałam biegunki w pierwszej ciąży, a i w tej nie, i oby tak zostało. Węgiel jest naturalny i spokojnie można brać w ciąży.

Ja miałam raz biegunkę w ciąży. Z tego co pamiętam był to siódmy, ósmy miesiąc. Chyba organizm sam powoli się oczyszczał przed porodem.