Myślę że nie powinno mieć żadnych problemów. Musisz spróbować z którego będzie mu lepiej. JJs miałam niekapek ale zdecydowanie lepiej szło synkowi picie z butelki z rurka. A teraz są niekapki z rurka. U nas fajnie się sprawdza bbox.
Moja Córka mając 8 miesięcy piła z niekapka 360o, który otrzymaliśmy właśnie od Lovi. Świetnie sobie radziła i od razu załapała o co chodzi. Teraz (ma 2 latka) daje jej go na noc przy łóżku, żeby w razie potrzeby mogła się napić. Z kubeczka ze słomką zaczela pić o ile dobrze pamiętam 2 miesiące po pierwszych urodzinach, choć już wtedy udawało jej się ładnie pić że szklanki. Teraz pije różnie, na dwór zabiera kubek ze słomką, wieczorem niekapek, a przy posilkach pije z własnych, normalnych kubków.
Myślę, że jeśli dziecko ominie etap picia z któregoś z wymienionych akcesoriów to nie będzie to miało jakiś strasznych konsekwencji.
Warto jednak pamiętać, że np. picie że słomki wspomaga rozwój aparatu mowy :-)
Moja córeczka w tym wieku piła ładnie z niekapka, z kubka 360 nie może załapać :) możesz spróbować podać kubek 360 lub kubek z rurką jeżeli nie będzie się udawało podaj niekapek :)
Synek mając 9 miesięcy wybrał kubek niekapek, z kubka 360o nie chciał pić. A obecnie mając 19 miesięcy pije raz z kubka ze słomką, raz z niekapka a czasem ze zwykłego kubka (kwestia chyba nastroju). Z kubka ze słomką piję juz od skończenia roku. W naszym przypadku to syn wybieral z czego pije i nie miało to większego wpływu na naukę samodzielnego picia,ktory kubek ma pod ręką z tego bez problemu się napije �
Ja bym na poczatek sprobowala z kubka niekapka ;) zeby dziecko moglo zapoznac sie z taka alternatywa podawania picia. Niekapek ma to do siebie ze dziecko nawet jak bedzie kubeczek rzucac czy wywijac na rozne strony to nic z tego nie poleci ;) natomiast bidon bym wyprobowala w pozniejszym czasie bo tam jednak jest slomka szybko napoj moze sie wylac jak nie zamkniemy bidonu i tez do tej slomki zbiera sie duzo bakterii do srodka jak lezy na podlodze wiec trzeba uwazac ;) Ale uwazam i jedno i drugie to bardzo przydatna rzecz ktora nauczy dziecko poprawnego picia ;)
Dzięki dziewczyny. Przy córce przeszłam przez wszystkie typy kubeczków po kolei. Ale tak teraz myślę, że w sumie nie wiem po co ;) Myślałam, że to ją jakoś przygotuje do używania szklanki czy co... Teraz i tak pije tylko z bidonu, bardzo rzadko ze zwykłego kubka. Mi to nie przeszkadza, bo pija tylko wodę.
Może sykowi od razu pokażę bidon i zobaczymy czy załapie :)
Moja córeczka z bidonu ze słomka pije od 5 miesiąca. Potem nauczyła się pić z kubka niekapka z twardym ustnikiem. Później z kubka 360. A teraz umie pić też z normalnego ale ja trzymam
Moja córeczka też pije ze zwykłego kubka jak jej trzymam przy buzi :) ale na codzień do wody używamy niekapka bo ściągnie go za sobą po podłodze i tak jej wygodniej.
Ja proponuje naukę picia ze zwykłego kubka ,kiedyś nie było niekapkow i wszyscy sobie jakoś radzili. Moim zdaniem nie kapeK to porostu wygoda dla rodziców
u mnie tez słomka a teraz juz smiga z kubeczka...syn dał jej wode w szklance ( ja oczywiscie panika ze ugryzie ) a ona tak ładnie piła.ale za to 360 nie potrafi opanowac
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.