Basen z niemowlęciem - Wasze doświadczenia

Drogie mamy, kiedy pierwszy raz poszłyście na basen z niemowlęciem? Na co zwrócić uwagę podczas pierwszej wizyty? Jak dzidzia się czuła? Dajcie znać, jakie są Wasze doświadczenia :heart:

1 polubienie

Ja poszłam jak córka miała 14 mcy wtedy od razu na termy z nią pojechałam :smiling_face: miała swój pontonik w którym pływała i zasypiała :slightly_smiling_face: swój szlafrok :slight_smile: maluszków widziałam baaardzo dużo , choć ja bym się bała ze mi taki malec poprostu wypadnie z rąk bo są sliskie rece , ciało wiec poporostu pojechaliśmy jak już chodziła i było łatwiej. Tez wtedy była z nami rodzina i było dużo łatwiej bo moglibyśmy się dzielić opieką aby np pójść do wc czy zjeść obiad na tych termach :slight_smile:
z czasem już kryte baseny bez przeciągów , ciepłą wodą oraz zjeżdżalniami :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face::slightly_smiling_face::slightly_smiling_face: też czytałam najpierw opinie przed wyborem pierwszego basenu :hugs:

Chętnie posłucham :heart: my mieliśmy tylko jedną krótką kąpiel w basenie u znajomych- krótka bo synek szybko się rozpłakał bo pieluszka mu przemokła (mimo że ubraliśmy mu specjalną na basen).
Ale niedługo planuje wyjście na basen na naukę pływania.
Więc bardzo jestem ciekawa doświadczeń innych mam, zwłaszcza jak się przygotować na takie wyjście, czy maluszkowi- niemowlakowi kupowałyście strój kąpielowy itd

No u nas głupio się przyznać ale nie byliśmy jeszcze na basenie z młodym. Na ten moment to tylko kąpiele w wannie :grin: lub w dmuchanym baseniku.

Wynika to z faktu że nie jestem fanką basenów bo zawsze mi jest w nich zimno, jest dużo ludzi i jakoś tak boję się żeby mały nie przywlekł mi jakiś infekcji. Jednak w tej wodzie się kąpię masa ludzi- tak wiem że jest czyszczona i są specjalne preparaty dodawane ale niemniej jednak dzieci łapią różne skórne rzeczy :sweat_smile:

Córka ma basen u dziadków na tarasie i uwielbia go. W planach jest wycieczka na duży basen, ale to musi być odpowiedni dzień. Martwi mnie, że są wakacje i będzie dużo osób. Ale zobaczymy.

Zawsze chcialam chodzic z dziecmi od poczatku na basen, mega podobaly mi sie takie zajecia dla maluszkow, widzialam duzo filmow jak takie dzieci plywaja i nurkuja :blue_heart:
Jednak zycie inaczej troche zaplanowalo nasz czqs na basenie :rofl:
Aktualnie starszy syn ma zajecia na basenie a mlodszy byl tylko raz w tym basenie dla najmlodszych ( duzy ale plytki, z duzo cieplejsza woda)
Najwiecej jednak spędzają czasu w basenie na podworku :rofl:
Zdecydowanie chce zeby moje dzieci potrafily plywac i czuly respekt do wody :blue_heart:

Byliśmy w tamtym tygodniu, czyli mały 4 msc :wink:

Warto mieć dla malucha dwa ręczniki, jakieś emolienty / oliwkę, żeby opłukać i natłuścić po tej chlorowanej wodzie, pieluszka do kąpania, pampersy na zmianę. Polecam też żeby na pierwsze zajęcia iść z kimś, żeby zobaczyć gdzie co i jak :smile:
Warto zwrócić też uwagę czy na waszym basenie jest woda z odpowiednią temp :wink: basen dla maluszka to fajna sprawa - mój miał do tego neutralne podejście :smile: ani nie był zachwycony ani nie był zrozpaczony :smile:

1 polubienie

Ja mialam w planach isc gdy mala bedzie miala y miesiecy . Niestety plany planami a zycie zyciem . Pierwszy raz na basenie ogrodowym byla teraz w wieku 10 miesiecy .
Najpierw musiala sie przyzyczaic , wiec zaczynalam pomalutku i na spokojnie , bo jek komfort jest najwazniejszy i przedewszytskim nie chcialam jej zrazic .
Oczywiscie wzielam jej ulubione zabawki na zachete .
Na pierwszy raz nie ładowalam tez malej do kolka tylko byla u mnie na rekach , dopiero przy drugim czy trzecim podejsciu pomalu wprowadzilismy kółko dla niemowlat

Chętnie poczytam porad innych mam. Córeczka ma półtora miesiąca i planujemy iść jak będzie miała 3-4 miesiące .

Ze starszą po raz pierwszy poszłam na zajęcia organizowane dla niemowląt w wieku 5 miesiący. Młodą chciałam zapisać w kwietniu, No ale nie wyszło. Akurat możliwość byłam w godzinach jej drzemki. Ale wczoraj wzięliśmy ją na basen ma 9,5 miesiąca. Byłam w szoku od razu dobra pozycja do pływania. I piszczała ze szczęścia nie chciała wychodzić z basenu

@daruniax33 wiesz co wskazane jest żeby iść na basen jak dziecko będzie trzymało stabilnie główkę. Ja bardzo fajnie wspominam zajęcia dla niemowląt właśnie w basenie i żałuję że w tym roku nie mogłam

1 polubienie

Cały czas zastanawiamy się nad tym krokiem w kierunku pierwszej wizyty na basenie z naszym Synkiem, ale na razie nie zdecydowaliśmy się jeszcze :wink:

Może skuszą nas do tego historie innych Mam :smiling_face_with_three_hearts::star_struck:

Synek pół roku, ostatnio zamoczyłam mu stópki w basenie u szwagierki. Nie spodobało mu się, kąpać w wanience się uwielbia, w szpitalu w wanience też był płacz. W ciąży planowałam baseny, szkoły pływania itd ale niestety jako że ma częsty ZUM, i się na niego leczymy niestety nie dla nas takie rarytasy. Jak będzie siedział stabilnie kupię mu malutki basenik na podwórko :grinning:

O kurczę to tego nie wiedziałam , że musi stabilnie trzymać główkę . Chodzimy do fizjoterapeuty to będę dopytywać na bieżąco czy możemy już itd .

1 polubienie

Z cora pierwszy raz bylam na basenie na zajeciach bobasowych jak miala 7miesiecy. Z synkiem bylismy na basenie w piatek- 6.5miesiaca.
Synek przez 2godziny byl super zadowolony, ale pozniej wyraznie mial juz dosc i zaczal plakac.

To co wazne to to zeby byl pokoj/szatnia dla rodzicow, basen dla dzieci-zazwyczaj tam woda jest kilka stopni wyzsza. Warto miec ze soba jakas przekaske- zwlaszcza zaraz po basenie :slight_smile: osobno spakowane ciuszki i pieluszke na zmiane dla siebie i dziecka, zeby latwo sie ogarnac.

1 polubienie

Z tego co pamiętam :smiley:, że wskazane są zajęcia przy trzymaniu główki aby pozycja była mniej więcej taka. Ze względu, że dziecko nie powinno używać tych wszystkich dmuchanych kółek tylko aby właśnie prawdziwie czuło wodę.

Też widzę, że na wielu szkołach pływania jest że dzieci od 4 miesiąca są zapraszane na zajęciach. Tutaj starsza miała niespełna 5

Tutaj ja ze starszą.

1 polubienie

Super, dziękuję za wszystkie przydatne wskazówki. Świetnie , że macie takie pamiątkowe zdjęcie z basenu .

My poszlismy pierwszy raz jak corka miala jakies 10 miesiecy. Córce sie bardzo spodobalo. Bywaly jednak momenty ze nie chciala w ogole byc w kółku. Zamiast tego po prostu na rekach. Nigdy nie bylismy na zajeciach dla dzieci. Po prostu chodziliśmy we 3 i taka forma nam odpowiada. Jak juz miala 1,5 toku sugerowala ze chce rekawki… ja podeszlam sceptycznie do tematu poniewaz na rekawkach jest napisane ze sa od 3 lat. Maz zaryzykowal i okazało sie ze niezle w nich smiga :smiley:
Obecnie niestety od miesiaca mamy przerwe z basenem ( chodzilismy nawet 2 razy w tygodniu) poniewaz corka złapala wirusa na skórze. Najbardziej prawdopodobne ze na basenie :frowning: ale kto to wie. Napisze o tym w oddzielnym watku zeby podzielić sie naszym procesem leczenia.

No u mas niestety chyba sie zdazyl od basenu problem skórny ale pewnosci brak. Jednak przez jakies 1,5 roku nam nic nie bylo do basenu. Ja wybieralam baseny z ozonem. Ale obecnie z tego co czuje to i tak daja troche chloru. Takie ozonowane sa delikatniejsze dla.skory a co za tym idzie dla naszej barirery ochronnej.

1 polubienie

Ja wiem że bardzo dużo ludzi od małego chodzi z maluszkami na basen…. I ze to dobre dla nich pod względem ruchowym …. Ale jakoś tak my z mężem nie przepadamy to i z maluchem nie chodziliśmy :grin: prawda jest że 6 miesięcy skończył w zeszły październik więc w sumie wtedy można było chodzi ale ja w zimie tym bardziej nie lubię basenów :face_with_peeking_eye:

Ze synem nie pamiętam nawet jak to było pierwszy raz jeśli chodzi o basen , u nas na przeciw domu jest jezioro to jak miał 2 latka to pamiętam jak tam często chodziliśmy , a z córką byliśmy zimą na basenie to miała 3 miesiące :smiling_face: i tylko chwilę