Basen a ciąża

Mamy, chodzicie na basen? Czy ciąża i pływalnia to dobry pomysł? 

Wydaje mi się że jeśli ktoś chodzil przed ciążą na basen to w ciąży jak najbardziej jest to dobry pomysł ;) dla ochlody popluskać się też super opcja, większe wysiłki raczej nie są wskazane. Trzeba tylko uważać na infekcje intymne. 

Jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych to jak najbardziej tak, ja do pewnego tygodnia chodziłam na squasha regularnie, biegałam itp przestałam ze względu na duże wymachy rakieta i bałam się o mięśnie brzucha 

Basen to chyba najlepsza opcja w ciąży ja chciałam dalej chodzic na aqua aerobik,ale praktycznie od początku ciąży z córką łapałam infekcje intymne,więc nawet nie było takiej opcji. Jeśli kobieta czuje się dobrze i nie ma przeciwwskazań to jak najbardziej można 

Jak ktoś chce, czuje się dobrze i nie ma problemów zdrowotnych to jak najbardziej :]

Ja nie chodziłam gdyż na najbliższy basen mam 30 km, zresztą mam uczulenie na chlor.

To świetny pomysł moim zdaniem warto mieć ruch w ciąży 

Basen to bardzo fajna aktywność dla przyszłej mamy bo w wodzie ciężarna nie czuję się już tak ciężko :) Warto być aktywnym w czasie ciąży jeśli zdrowie pozwala. Oczywiście basen jest dobrym pomysłem jeśli kobieta nie zmaga się z infekcjami bo w innym wypadku infekcje mogą się pogorszyć 

Wydaję mi się że to super opcja, odciąża kręgosłup, jest mnóstwo zajęć na basenie dla ciężarnych. Ja jednak nie korzystałam z kilku powodów, bałam się że złapię infekcję, nie miałam z kim zostawić dzieci do tego pandemia i musiałabym dojeżdżać ponad 20km

Ja chodziłam przed ciążą na basen, na aquaerobik. Pytałam ginekologa czy w ciąży mogę kontynuować to powiedział żebym za każdym razem przed basenem brała probiotyk i wszystko powinno być okej. Ale gdzieś mimo wszystko obawiałam się tych infekcji intymnych. W 1 trymestrze to nie miałam nawet siły na basen. W 2 miałam się wybrać, ale akurat mieliśmy remont, robiłam kurs do pracy i tak jakoś zeszło. A od 3 trymestru to ledwo się ruszam więc nie był by to dobry pomysł. A po drugie to nie wyszła bym w 2 częściowym stroju, musiała bym kupić nowy ciążowy jednoczęściowy.

Ja chodziłam na basen w ciąży. Nie złapałam żadnej infekcji, ale wiem że to częsta przypadłość kobiet w ciąży po wizycie na basenie. Jeżeli ma się taką opcję to warto sprawdzić który basen w okolicy jest najmniej uczęszczany i z takiego korzystać... Na pewno warto. Zdecydowanie odciąża kręgosłup...

basen, plywanie czy aquaaerobik, swietnie odciazaja kregoslup :) co przyszlej mamie bardzo sluzy

Ja nie chodziłam, bo akurat były to czasy pandemii i ja miałam problem z nawracającymi infekcjami. Za to teraz z córeczką często chodzimy na basen. 

Mi się zawsze marzyło żeby zapisać się na jakieś zajęcia na basenie w czasie ciąży ale też zmagałam się z ciągłymi infekcjami więc nawet jak udało mi się wyleczyć to wolałam nie ryzykować a i tak za chwilę pojawiała się kolejna infekcja 

oj tez prawda ze wiele z nas rodzilo w pandemii i niestety nie moglo sobie pozwolic na taki luksus jak basen :)

to prawda, tym bardziej, że nie oszukujmy się, początki pandemii nikt nic nie wiedział, człowiek bał się minąć drugiego człowieka na ulicy..

Ale z tym pozamykaniem całkowicie basenów to była chyba trochę przesada jednak 

Ja nie chodziłam chociaż chciałam ale wiele osób mi odradzało ze względu na możliwość złapania infekcji pochwy. I wolałam nie ryzykować.

Ja miałam swoj basen ogrodowy w którym siedziałam caly czas na okrągło.  Spędziłam tez 2 tyg na mazurach bedac ciągle w wodzie a przed ciąża bylam bardzo podatna na infekcje. 

Ja to bym nawet nie wpadła na to że można nie kąpać się w basenie będąc w ciąży 

Ja odpukać dawno nie miałam tej infekcji, ale żebym nie powiedziała tego w złą godzinę jednak:D