Bardzo bym chciała rodzić w wodzie

Witam, jestem w ciąży i myślę o porodzie w wodzie. Woda koi mi ból. I dlatego pisze jak się dowiedzieć czy w szpitalu jest taka możliwość? i czy to coś kosztuje?

Justyna 050 jeżeli chodzi Ci o poród w wodzie to wanny są na wyposażeniu w większości szpitali więc najlepiej bedzie jak sama zorientujesz się w szpitalach w Twojej okolicy.Po prostu przedzwoń i zapytaj się jak to wygląda u Was,lub po prostu przejdź się na oddział.Podczas porodu w wodzie samo parcie odbywa się po wyjściu z wanny,ja korzystałam z wanny podczas pierwszego porodu wcześniej nic nie załatwiałam i po porodzie również nic nie płaciłam.Po prostu w momencie gdy rodziłam jednoosobowy pokój z wanną był pusty i mnie właśnie tam ulokowali ku mojej radości:)W wodzie było bardzo przyjemnie,później pomogli mi wyjść i samo parcie odbywało sie na fotelu.
Jeżeli chodzi Ci o Immersję wodną poród do wody to już z tym jest gorzej bo nie wszystkie szpitale do takich porodów przygotowane w niektórych po prostu nie ma możliwosci na taką formę porodu.Pamiętaj jeszcze ,ze nie każda kobieta może rodzić w wodzie jest dość dużo przeciwskazań więc decyzję powinien podjąć lekarz

Justynka Mamunia ma rację
o taki poród możesz też zapytać swego lekarza prowadzącego ciążę :wink:
lub gdy już wybierzesz już położną po 20 tygodniu ciąży ona Ci wszystko powie

Nie wiem czy u nas w Polsce sa takie prawdziwe porody w wodzie, wydaje mi sie ze wszedzie pozwalaja byc w wodzie tylko w 1 fazie a pozniej na sam porod musisz wyjsc z wody. No ale to i tak moze Ci pomoc duzo. Najlepiej po rostu zadzwoni do szpitala i zapytac nigdze lepszej informacji nie dostaniesz:)

W Polsce sa wykonywane takie porody ,ale z tego co się orientowałam to w całej Polsce jest ich tylko kilkadziesiąt.Listę jak się nie mylę można znaleźć na stronie fundacji "rodzić po ludzku"tam jest wyszukiwarka szpitali.

Z porodami w publicznych szpitalach jest problem. Wiem po sobie…
Niestety położne robią wszystko żeby tego uniknąć… Łącznie z tym, że można usłyszeć; “Taki poród to na pani odpowiedzialność”
Położnym nie chce się schylać i gimnastykować bo dojście jest utrudnione.
Poza tym jeśli w szpitalu są na bakier z dezynfekcją to łatwiej się zrazić różnymi chorobami np. gronkowcem jak w szpitalu na Pomorzanach w Szczecinie.
Mojej koleżance w Zdrojach również robiono straszne problemy(uprzedzała wcześniej o porodzie w wodzie) w dniu porodu w szpitalu NIE BYŁO ODPOWIEDNIEJ WODY…
Nasze szpitale w większości są zacofane…a położne rozleniwione i pełne pretensji.

Ja uważam że dla szpitali taki poród jest po prostu nie wygodny
Bo ciężko jest poloznej się schylic, i po takim porodzie jest więcej sprzątania

Dziękuję za podpowiedzi macie racje spytam się mojego lekarza prowadzącego gdyż on pracuje w tym szpitalu

Mój lekarz też mnie zapewniał, że nie będzie problemu…a położne swoje.
Tutaj trzeba się dogadać z położna a nie lekarzem.

Zapytaj się lekarza, który prowadzi twoją ciażę. Może on akurat pracuje w szpitalu, gdzie takie porody są wykonywane. Albo na własna rękę podzwoń po szpitalach w swojej okolicy. Ogólnie u nas w Polsce jeszcze rzadkością sa takie porody, ale są szpitale, w których można w ten sposób rodzić.
Jednak nie każda kobieta może rodzić w wodzie. Nie można, gdy kobieta ma zbyt wysokie ciśnienie krwi, ciężką niedokrwistością. Nie można, gdy lekarz stwierdzi nieprawidłowe położenia płodu, krwawienia, łożysko przodujące. Gdy dziecko jest zbyt duże., albo poród jest przedwczesny.

Najlepiej zrobisz jak zapytasz się w szpitalu czy jest taka opcja. Bo wiem, że to też różnie wygląda, jeden szpital może mieć taką możliwość, a inny nie.

To też nic nie da o oficjalnie to można a jak przyjdzie co do czego to klops…

K. Czerska ale też zawsze warto popytać, bo zawsze jest większe prawdopodobieństwo, że uda nam się rodzić w wodzie w szpitalu, w którym jest wanna, niż w szpitalu, w którym jej nie ma.

No tak, tak:) ale o dziwo wanna też tego nie gwarantuję a można się tylko zdenerwować…

Justyna myślę że dobrym rozwiązaniem będzie jeżeli zdecydujesz się odwiedzić kilka szpitali w Twojej okolicy i sprawdzić panujące tam warunki. W większości można zwiedzić porodówkę zanim ostatecznie wybierze się dany szpital. Pewnie nie we wszystkich mają wannę i nie zawsze na dyżurze jest położna, która taki poród może odebrać. Położne też muszą być specjalnie do tego szkolone.

Ja też chciałam rodzić w wodzie a jak przyszło co do czego to akurat sala z wanną była zajęta przez inną pacjentkę więc nie wyszło.

W wielu przypadkach tak jest, masz dostac znieczulenie-nic z tego, nie ma anestezjologa albo juz jest za pzno/za wczesnie na znieczulenie. Chcesz rodzic w wodzie-wanna sie popsula:)

Dokładnie tak…

Beata ładnie to ujęłaś…
Większość szpitali udziela informacji telefonicznie, wystarczy poprosićo o rozmowę z położną oddziałową, warto zajrzeć też na stronę internetową szpitala. Dopytać możesz o możliwości koszty różnych opcji porodu.

No u nas to wszytsko takie palcem po wodzie pisane, ze w sumie niewiadomo na co sie trafi na miejscu w szptalu:) Trzeba miec plan awaryjny;) Ucieczka np:P

U mnie była możliwość wejścia do wanny na czas porodu. Jednak druga faza porodu (skurcze parte i urodzenie dziecka) odbywało się normalnie na fotelu. Takie siedzenie w wannie nie było odpłatne :wink:
Szkoda, że nie zdążyłam skorzystać :stuck_out_tongue: