Ja następne dziecko rodzę w domu i to w basenie
Ja mieszkam pod wrocławiem, jednak w samym wrocławiu nie ma szpitala, który umoźliwia poród w wodzie. Jest to za to możliwe w szpitalu w olawie, odsałonym od wrocławia o zaledwie 20 km. Szpital jest publiczny i poród w wodzie nic nie kosztuje.
K.Czerska a nie boisz się rodzić w domu? Ja jednak bym się bała, ze w domu nie będzie specjalistycznego sprzętu i jak pojawią się jakies komplikacje przy porodzie to nie będzie czasu jechać do szpitala a będzie każda minuta się liczyła. Ja osobiście nie lubię szpitali (bo kto lubi), ale po porodzie spędziłam tam trzy dni i nie uważam, ze było mi tam źle. To był bardzo fajny czas, bo obok miałam synka.
Bardziej boje sie szpitala niż porodu w domu:)
Wystarczy poczytać jak odbywają sie porody np. w Szwecji…70% to porody domowe, a umieralność noworodków jest najniższa…
Wszelkie choroby u noworodków np. gronkowiec, żółtaczka to skąd?
W szpitalu człowiek sie czuje jak intruz…szprycują lekami na wywołanie porodu itp.
“Porodowy biznes” - film dokumentalny, warto zobaczyć.
Ja także wolę rodzić w szpitalu. Nie wyobrażam sobie porodu w domu. W szpitalu jednak wszystko jest pod kontrolą, mamy obok siebie specjalistów.
Ja osobiście za nic w świecie bym się nie zdecydowała na poród w domu a już napewno nie po tym jak urodziłam swoją córeczkę i po tym jak ja to przechodziłam a najważniejsze to w jakim stanie było moje dziecko gdyby rodziła w dom nie wiem czy uratowali by moje dziecko a tak to teraz jest szczęśliwym i beztroskim dzidziusiem
K.Czerska a gdzie rodziłaś że tak się boisz szpitali? Zdroje, Pomorzany czy Police?
aby porod mogł odbyc sie w wodzie niezbedna jesr wanna na bloku porodowym , czego niestety nie ma kazdy szpital. W Łodzi w ICZMP jeden z blokow porodowych wanne posiada. Porod nie kosztuje nic, ale niesttey nie sa one często praktykowane.
Polozna1987 wiele mam pewnie nawet nie wie o tej wannie…
W szpitalu w którym ja rodzilam jest możliwość porodu w wodzie z czystej ciekawości pytalam położnej jak to wyglada powiedziała ze wiele mam korzysta z tego rozwiazania natomiast oni stawiaja na to aby w wodzie rodziły mamy które swój 1 porod maja juz za soba bo decydując sie na taki poród z pacjentka musza wiedzieć że ona wie co ja czeka potrafi byc zdyscyplinowana potrafi slychac polecen itd ponieważ gdyby wpadla w panike pozniej taki porod w wodzie ciezko już przenieść z wody i uspokoić rodzaca
Z tego co się dowiadywałam są szpitale w których można rodzic w wodzie ☺ ja nigdy o tym nie myślałam ale chyba poród jest lżejszy ?
NAti to woda rozluźnia mięśnie więc powinien być lżejszy
Kiedyś czytałam opinie położnej że przed pandemią było łatwiej bo w wodzie kobieta rodziła dzidziusia ale już na poród łożyska mąż przenosił na łóżko. I oczywiście woda morze czerwone. Ja chyba nie jestem przekonana choć możliwe że jest mniej boleśnie
Słyszałam że minusem rodzenia w wodzie jest to że nie podają znieczulenia. I czasami dochodzi do takiej sytuacji że kobieta już nie wytrzymuje z tego bólu chce znieczulenie a już jest za późno żeby je podac a poród i tak nie kończy się w wodzie.
Aneczka i bez porodu w wodzie tak się zdarza niestety
Ja tez jakos nigdy nie myslalam o porodzie w wodzie u nas w szpitalu jest taka możliwość ale jest jedna tylko taka sala wiec pewnie trzeba zaznaczyc wczesniej w planie porodu ze by się chciało tak zeby mogli zarezerwować akurat tobie ta sale ja osobiście z moich znajomych i kobiet w okolicy nie znam osobiście żadnej ktora sie na taki porod zdecydowala ale napewno woda daje duza ulge tak jak i pod prysznicem gdy sie polewamy w czasie porodu a tu pewnie nawet lepiej bo nie trzeba myslec o tym polowaniu sie tylko rownomiernie w tej wodzie jesteśmy zanurzone
Mała być ciężko sobie zarezerwować takie rodzenie bo skoro jedna sala tylko,a nie wiadomo kiedy będziesz rodzic. Choc myślę,że jednak mniej osób wybiera taki sposób porodu więc duża szansa,że sala będzie wolna
Nati zdarza się nie mówię że nie. Ale rodząc w wodzie jak pisałam tego znieczulenia już nie dostajesz więc jest większe prawdopodobieństwo
Aneczka no tak ☺