Hej mamusie, ja ostatnio dwa dni przed dowiedziałam się że w czwartek mają andrzejki w przedszkolu i mają się za coś przebrać. Dopiero zaczęliśmy przygodę z przedszkolem więc nie jestem zaopatrzona w stroje...I był to dla mnie problem, na szybkiego pozyczalam od koleżanki...powiedzcie mi gdzie kupujecie stroje, a może macie coś na zbyciu w szafie i będzie to fajny wątek do robienia wymiany między sobą?? Chyba że jest jakaś już taka strona w necie to proszę podpowiedzcie. Ja akurat mam córkę 5letnia I bardzo szczupla;)
Nie wiem gdzie mieszkasz, bo w dużych miastach są zazwyczaj wypożyczalnie strojów i można sobie coś fajnego znaleźć. Wiadomo im wcześniej się zarezerwuje tym większy wybór. Tylko w tygodniu to dostępność jest spora. Większy problem jest np. w Haloween gdzie jednego dnia każdy potrzebuje. Dodatkowo za grosze można na OLX coś upolować, a jak mamy odbiór osobisty to możne tego samego dnia się umówić i nie ma problemu z tym, że wiemy o tym na ostatnią chwilę.
Może lubisz to w bardzo prosty sposób można przygotować takie stroje w domu. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Np. czerwony kapturek to klasyka. Jakaś czerwona spódniczka z zasobów szafy bądź z bibuły, czerwona pelerynka z kapturkiem (można wykorzystać bluzę, czy nawet odpowiednio pospinać jakiś obrus) do tego koszyczek i już mamy strój.
Ja proponuję szukać pomysłów na różnych stronach. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "pomysł na przebranie" i masz tego mnóstwo.
To prawda, można wypożyczyć, jak się nie ma czasu, żeby zrobić samemu, ale jak się ma czas to polecam samemu się postarać zrobić coś kreatywnego. Robiłam razem ze szwagierką przebranie dla jej syna. Niezła zabawa przy tym była. Każdy ma w swojej szafie cos, w czym juz nie chodzi, warto dac takim rzeczom drugie życie. A jeśli chodzi o wymianę? To nie róbmy z forum bazarku, bo to bez sensu. Na fb jest mnóstwo takich grup, trzeba poszukać.
Ja to nie mam talentu do takich rzeczy a więc zrobienie takiego stroju samemu odpada. Wypożyczalni też nie mamy bo to małe miasteczko. Zostaje kupno. Za nami dopiero pierwsza taka impreza i synek miał strój od starszego kuzyna ale myślę że kupno używanego to dobry pomysł ale faktycznie raczej nie tu na forum. Na olx jest tego pełno ;)
Ewcia88 u mnie w mieście są dwie wypożyczalnie strojów i jak synek pierwszy raz szedł na bal, to właśnie wypożyczyliśmy. Aczkolwiek wypożyczenie kosztowało nas 35 zł... Uważam, że to dużo. W tamtym roku miał swój strój Super Mario Bros, za który dałam mniej, niż za wypożyczenie poprzedniego... A i dodam, że u nas na bal rodzice się również przebierają i raz byłam wiedźmą (też miałam wypożyczony), a raz Czarodziejka z Księżyca ( mam na zbyciu jakby któraś mama chciała :) ) i uważam, że jak się ma więcej czasu na pomyślenie o stroju, to polecam poszperać na Aliexpress. Mają mnóstwo strojów, a zapłaci się mniej niż za wypożyczenie.
U nas w mieście też są wypożyczalnie strojów ale faktycznie dosyć drogie jest ich wypożyczenie, fajne stroje są zawsze w TK Maxx, Tesco, ja osobiście mam obok domu ciuchland pod nazwą dolce catana:) i tam zawsze mają dużo strojów dla dzieci ostatnio kupiłam z dnia na dzień młodemu strój avengers do przedszkola jak też mnie panie zaskoczyły dzień przed imprezą.
Moja siostra przebiegała Nikole za wróżka wczoraj miła jak bal andrzejkowy
Duzy wybór strojów widzialam kiedyś w tk maxx, fakt że ceny są dość wysokie, ale stroje dobrej jakości i dobrze uszyte, można odsprzedać lub komuś wypożyczyć. Natomiast szukając stroju dla chłopca muszę stwierdzić że zdecydowanie większy wybór jest dla dziewczynek.
Ja myślę że z dziewczynka jest łatwiej właśnie jakąś królewna wróżka śnieżynks czerwony kapturek itp sana jak mislsm grupę przedszkolna włożyłem sukienkę zrobiłam z brystolu kapelusz i różdżke i byłsm wróżka. Wcześniej założyłam różowa sukienkę na nią przyszyłam kółka z białego papieru kupiłam rękawiczki białe takie w drogerii i do czarnej opaski dokleilsm czarne uszy i byłsm myszka mini. Dzieci były zachwycone Z chłopakami gorzej. My osobiście do tej pory korzystaliśmy właśnie z wypożyczalni bo ceny i tak dużo niższe niż kupno a wiadomo taki stroj na raz. Ja akurat szyć kompletnie nie umiem więc stworzenie stroju raczej odpada
Wypożyczalnia odpada - w miasteczku blisko mnie nie ma, większe jest oddalone o 30km I powiem Wam że nie słyszałam by była jakaś wypożyczalnia....Ale nigdy nie sprawdzałam na olx więc chętnie tam poszperam tym bardziej że zaraz styczeń i bal karnawałowy;(
W h&m zawsze są super stroje tylko drogie (w granicach 70-100zl albo droższe...). Ja zawsze kupuje w ciucholandzie o stroje są świetne a koszt nigdy nie przekroczył 20 zł w zależności od stanu i wzoru tylko taki zakup to nie przed samym bałem bo ciężko trafić na coś fajnego. Ja w tym roku jeszcze latem kupiłam super strój transfirmersa i nawet jeszcze ze świecącymi elementami (musiałam tylko kupić baterie i wszystko działalo). Trzeba polować wcześniej ale naprawdę warto bo i cenowo się opłaca a jakość też zawsze jest świetna nie jak nasze polskie szmaty
W h&m tez idzie czasem znaleźć coś tańszego na ich stronie. Mają fajną opcję dostawy kurierem do domu i bezpłatnych zwrotów
Ja w potrzebie wypożyczałam.Czesto widziałam różne stroje w Tesco lub H&M . Nie są zbyt tanie ale jak musiałam to kupowałam.Pozniej korzystały dzieci sióstr;)
Może coś same zrobicie :) widziałam fajny pomysł na jeża ale dziewczynka to nie wiadomo czy by chciała . Stara bluza klej na gorąco i makaron rurki , później można fajnie pomalować makaron :) jakieś jabłko plastikowe przyczepić . Ewentualnie jakaś sieciówka żeby coś kupić na szybko . Zobacz w Pepco może zostało coś po halloween :)
Jeżeli chodzi o dziewczynke myślę ze naprawdę wiele stroi jestes w stanie zrobić sama. Ja jak dzis pamiętam jak mama zrobiła mi stój czerwonego kapturka czy później czarownicy. Naprawdę takie stroje są dużo ładniejsze niz kupne ktore są drogie i naprawdę wygladaja jak by się miały zaraz rozleciec. Natomiast jak nie bedziesz miala pomysłu mozesz napisać na forum swojego miasta czy ktoś czegoś nie ma. U mnie bardzo czesto na osiedlu tego typu rzeczami wymieniamy się z innymi mamami.
Ja też rozgladalam się po ciucholandach ostatnio, ale nic nie było dla starszej...Ale młodszej za 2zl kupiłam śliczna sukienkę dyniowa wiedźma;) piękna. Pewnie większy wybór będzie w styczniu , wtedy się to ruszy wszystko ...
Ale dziś przeglądałam sobie na olx i jest mega wybór, już do obserwowanych wrzuciłam 47 pozycji he he
Ewcia88 a ktoś z rodziny albo znajomych miałby może pożyczyć albo odsprzedać? Ale w sumie jak na okx tyle ofert, to może faktycznie warto tam poszukać :)
Ewcia faktycznie olx to skarbnica wszelkich rzeczy że też nie pomyślałam o tym w pierwszej kolejności :)
Sprobuj poszukac też na marketplace na fb. Choć naolx znajdziesz coś napewno!
Przed nami jasełka synus ma być diabelkiem i powiem Wam że jakoś specjalnie przebierać go nie muszę hehe a tak na poważnie to brakuje nam jeszcze opaski z rogami i widełki nie chce mi się zamawiać na allegro bo więcej przesyłka może gdzies spotkam. W pepco są takie rzeczy?