Ja jestem w 7 miesiącu ciąży a badana na fotelu jestem na każdej wizycie u oczywiscie dodatkowo usg też na każdej.
Witam. Ja jestem badana co wizytę przez co lekarz może ocenić moją szyjke czy jest twarda i jak on to mówi czy ładnie trzyma. Usg też mam na kazej wizycie może dlatego że chodzę prywatnie. Obecnie 25 tydzień. Pozdrawiam
Dziewczyny nie dawajcie sobie robić badania ginekologicznego palpacyjnego w ciąży. Poczytajcie sobie ile kobiet przez to straciło dzieci – jak często to badanie powoduje poronienie. A korzyści z niego nie ma żadnego, bo wszystko co trzeba można znacznie lepiej obejrzeć na USG. W wielu krajach to „badanie” jest zabronione w ciąży (dopiero badanie rozwarcia na sali porodowej jest akceptowalne). W Polsce nie i panowie ginekolodzy często mają ochotę je wykonywać.
Ja byłam na każdej wizycie badana na fotelu ( lekarz sprawdzał długość szyjki) jak również zawsze mi robił USG
U mnei też badania na każdej wizycie co 4 tygodnie. Ostatnio miałam wizytę po tygodniu bo nie doszły mi wyniki badań a miałam zastrzyk z immunoglibulina, i mimo że lekarz miał tylko podbić pieczątka wizytę dla formalności, dodatkowo itak mnie zbadał. Nie wyobrażam sobei cała ciąże nie być badana bo czasem są upały itd które nie przeszkadzają nam w funkcjonowaniu a podczas badania są widoczne
A ja właśnie na fotelu nie byłam zbyt często pada na ale na każdej wizycie właściwie miałam robione USG. Były problemy z przyrostem dziecka więc czułam się bezpiecznie Jak za każdym razem lekarz robił pomiary
na fotelu tylko do ktoregos tygodnia ciazy, pozniej caly czas usg co 3 tyg wizyty
U mnie na każdej wizycie było padanie palpacyjne ...
hmm ja na początku zawsze miałam usg dopochwowe potem przez brzuch, ale pod koniec i na fotelu zawsze lekarz mnie badał palpacyjnie wiadomo by sprawdzić szyjkę
Na początku USG dopochwowe i jak dobrze pamiętam to na 3-4 wizycie badanie na fotelu- sprawdzanie szyjk itp.
Później USG przez brzuszek i badanie na fotelu ;) Po 32 tygodniu na fotelu sprawdzanie.
Ja zawsze idąc do ginekologa w ciąży miałam badanie USG na brzuszku i dopochwowo na fotelu.
U mnie na początku chyba przez 3 wizyty badanie USG dopochwowe bo gin mówiła że przez brzuch jeszcze nic nie będzie widać. Później już było tylko USG brzez brzuch. Badanie na fotelu miałam na każdej wizycie. Na szkole rodzenia też nam mówiły że niby nie powinno się na każdej wizycie badać pacjentek na fotelu ale jakoś ten lekarz szyjkę musiał sprawdzić.
to ja też chyba do 3/4 mc miałam usg dopochwowe, a później usg przez brzuch i badanie szyjki na każdej wizycie. Dziwne , że tobie nie sprawdza?
U mnie 2 początkowe wizyty dopochwowo, później już USG przez brzuch i od 32 tc zarówno sprawdzanie szyjki na fotelu jak i USG.
Tak ja co wizytę mam badanie
Na każdej wizycie miałam badanie ginekologiczne i USG , sprawdzenie szyjki
U mnie rowniez na kazdej wizycie badanie ginekologiczne + usg :)
Mi nawet lekarz dodatlowp sprawdzal za każdym razem ph pochwy podk kątem infekcji. ..
U mnie też na każdej wizycie usg i sprawdzanie szyjki i śluzu bo częste infekcje się pojawiają w ciąży