Badanie GBS!

Na ostatniej wizycie gin pobrał mi wymaz na czystosc pochwy (juz moje 3/4 takie badanie w czasie tej ciąży ) na kolejnej wizycie 21 sierpnia mam miec robione gbs plus mam dostac rozpiske na badania zakazne tak powiedział gin (rozpiska dlatego ze chodze prywatnie i niestety za wszystkie badania muszę płacić )

Kinga to super ja też mam ujemne :wink: no to czekamy na rozwiązanie :wink:

dziewczyny super wyniki to czekamy na wasze maluszki
:wink:

Ja przy każdej ciąży miałam zlecane GBS. Przy pierwszej ciąży wynik był ujemny, przy drugiej i trzeciej dodatni. Przy drugim porodzie nie dostałam całej dawki antybiotyku, bo wszystko bardzo szybko się potoczyło i córka miała podwyższone crp i przez kilka dni dostawała antybiotyk.
Przy trzecim na szczęście dostałam szybko antybiotyk i wszystko było dobrze.

Ja miałam ujemne gbs i cieszyłam się bo na wieść o igłe z antybiotykiem bym dostała gesiej skórki wtedy .

Kinga to mi pod koniec ciąży własnie poza GBS robiono większość badań tych z początku, także hiv, kiła, toksoplazmoza.
Ulka, to znajomy nieźle się na stresował. Moja koleżanka została kiedyś napadnięta przez jakiegoś ćpuna, chciał ukraść telefon, groził jej własnie strzykawką z czymś. telefon zabrałam a strzykawką ją drasnął. Od razu do szpitala, okazało się, że w środku była woda, ale czekanie na wyniki, czy czymś jej nie zaraził to dramat…

dziś odebrałam swój GBS jest UJEMNY!!! :smiley:
czy to znaczy, że nie będzie podawany antybiotyk? :slight_smile:

Ola tak to znaczy że nie masz tego paskudztwa i jesteście z Mikołajem bezpieczni . Ja niestety mam dodatni ;(

dokładnie Ola jeżeli wynik jest ujemny antybiotyk jest niepotrzebny super
gabilabi przykro mi że wyszedł Wam wynik dodatni ale słyszałam że dużo mam ma właśnie dodatni wynik

Ola to super ja też miałam ujemny w ciąży. Ale słyszałam nie wiem czy to mit czy to prawda że często w drugiej już jest dodatni ktoś miał w pierwszej ujemny i w drugiej też ?

Aisa ja właśnie w pierwszej miałam ujemny a w drugiej dodatni i teraz w trzeciej dodatni i mi lekarka powiedziała , że jak raz sie miało dodatni to już tak zostaje , hmmm

bardzo się cieszę, że jest ujemny :smiley: że nie trzeba podawać antybiotyku! :smiley:
Gabi przykro mi, że wyszedł dodatni, ale jak to mówi moja doktor to 80% kobiet ma, Moja koleżanka też ma dodatni i na spokojnie zdążyli podać antybiotyk :slight_smile:

Ja w pierwszej ciąży nie miałam tego badania zrobionego wiec nie wiem dzis na wizycie gin twierdził ze musimy pobrać próbkę na to wlasnie badanie ale powiedzcie mi jak to wyglada wynik pobiera sie z pochwy czy z odbytu ??? Bo mi pobierał tylko z pochwy a slyszalam ze na to powinno się z pochwy i zglupialam nie ogarniam tego juz normalnie

Aisa mam mnóstwo koleżanek które mają dwa ujemne wyniki.
Sylwia ja miałam z pochwy o z odbytu. Dla mnie szok przy pobieraniu próbki z odbytu bo nie byłam świadoma hihi

Sylwia ja tez miałam z pochwy i odbytu. Mama masz racje dzienebto jest.

Marta zakładam, że piszesz że dziwne :wink: oj tak

Ja miałam tylko z pochwy !!! Czyli co to oznacza dla mnie nie kumamten nowy lekarz to jakoś debil jak boga kocham

Sylwia dobrze by było mieć wymaz z odbytu na wejściu na porodówkę chcą wynik tego badania przynajmniej u mnie w dwóch szpitalach chcieli. Z tego co wiem to można tez samej pobrać i oddać do badania ale może masz położna żeby zapytać? One tez pobierają.
Mama tak miało być dziwne ale siedziałam na forum żeby nie zasnąć przy kp dlatego tak wyszło nieczytelnie :slight_smile:

U mnie GBS wyszedł dodatni, ale tak jak mówicie większość mam ma taki wynik więc nie martwiłam się tym bardzo :slight_smile: dostałam antybiotyk w trakcie porodu i później synek miał wykonane badania kontrolne. wyszły ujemne więc nie zdążył się zakazić :slight_smile: mój lekarz prowadzący ciąże mówił że dodatni Gbs jest na topie dziennym i procedura podania antybiotyku wystarcza, aby zabezpieczyć dziecko przed wniknięciem paciorkowca do jego organizmu.

Dziewczyny no właśnie jak to jest z tym antybiotykiem przy dodatnim GBS. ? Dostaje się przez cały ciążę w odstępach ten antybiotyk ? Bo wiem ze podają 4 godz przed porodem a jak ktoś nie zdąży podać ?