Badania prenatalne

Badania prenatalne – badania płodu przeprowadzone w okresie rozwoju wewnątrzmacicznego.

Zadaniem badań prenatalnych jest wykrycie chorób wrodzonych i genetycznych takich jak zespół Downa, wady cewy nerwowej, nieprawidłowości chromosomów. Przeprowadzenie badań prenatalne (inwazyjne) zaleca się głównie kobietom ciężarnym po 35 roku życia, które są pierwszy raz w ciąży albo nie rodziły w okresie 2-5 lat.

źródło: Badania prenatalne – Wikipedia, wolna encyklopedia

Ja nawet czekalam do trzech tygodni nastepnie do mnie zadzwonili i prosili aby zjawic sie dnia nastepnego na wizyte u lekarza pytalam czy cos sie dzieje ze chca mnie widziec. Ale pielegniarka mnie uspokola ze sa badania juz do odebrania i trzeba je na poczatek skonsultowac z lekarzem a ona nie ma wgladu do nich wiec mi nic w tym temacie powiedziec nie moze. 

Pojechalam cala w stresie razem z mezem ale wszystko dobrze wyszlo wiec nie mialam obaw do niepokoju i odrazu zostalam zapisana na drugie badania ;) 

Takze spokojnie nie stresuj sie oczekuj na telefon tez teraz w czasie koronawirusa wyniki badan moga byc opoznione o kilka dni ze wzgledu na ogarniczone wizyty czy ograniczony personel ;) 

Dwa tygodnie czekałam w obu ciążach zapraszali na wizytę z omówieniem wyników przez lekarza. 

To chyba zależy od labolatorium :) ja czekałam 4 tygodnie więc spokojnie :) przyjdą, cierpliwości i na pewno będą dobre :) 

Ja również czekałam 2 tygodnie. Ale pewnie zależy od tego jak dużo mają roboty i czy przewożą gdzieś czy na miejscu. 

U nas jeśli wszystko jest dobrze wysyłają wyniki z opisem poczta. Jeśli coś jest nie tak dzwonią szybciej. 

Ja miałam wyniki już na drugi dzień. . Weź pod uwagę że przez pseudo wirusa wszystko jest okropnie wydłużone... 

Ja czekałam chyba ponad tydzien, bo oprócz golego wyniku z krwi lekarz musi zinterpeetowac i wyliczyć ryzyko po skorelowaniu z USG. 

U nas wyniki wysyłają do Warszawy więc i to wydłuża trochę czas, wiadomo transport trochę zajmuje. Przebadanie próbek też. Wynik odbierałam w przychodni u lekarza. Nie martw się, niedługo przyjdą :) 

Ja miałam wyniki do tygodnia.nie musiałam jechać po nie od razu. pani powiedziała że przy drugim badaniu wszystko będzie omawiać.

U na jest taka zasada, że jak lekarz nie dzwoni żeby pilnie przyjechać to oznacza, że wynik jest ok i omawiamy go na kolejnej wizycie :) 

Sprobuj zadzwonic do kliniki gdzie mialas robione te badania aby sie dowiedziec jak sytuacja z twoimi badaniami wyglada ;) 

Karolinach mi tam powiedzieli ze jeśli wynik z krwi wyjdzie niepokojący to wcześniej zadzwonia a jesli  ok to przesla poczta. Dodzwonić  się do nich graniczy z cudem z ledwoscia umówiłam się na wizytę. I tak czekają mnie jeszcze 2 badania prenatalne�

Nie pozostaje nic innego jak czekać na list i próbować ciągle dzwonić 

Adamos ja czekałam dość długo na wynik i akurat dotarł na krótko przed moją wizytą u lekarza. Więc już mój lekarz prowadzący brał wyniki swoich pacjentek do siebie i odbierałam je w gabinecie. 

A nie ma tak że wyniki były do odbioru u ginekologa prowadzącego przy pierwszej wizycie. Teraz mi się tak kojarzy że ja tak miałam. 

adamos jeśli do tej pory nie dzwonili to myślę, że możesz być spokojna, bo na pewno nie ma żadnych nieprawidłowości :) Tak by już pewnie alarmowali.

Patrycja P u mnie tak nie ma dlatego że mieszkam w małej miejscowości i najbliższe badania prenatalne to Olsztyn lub Warszawa. Dlatego wysyłają wyniki poczta. 

Patrycja u mnie tak było ale mogłam też poprosić o wydrukowanie wyników pani w rejestracji przed wizytą jeżeli bym chciała. 

Wszystko automatycznie szło do lekarza prowadzącego. Zwłaszcza teraz w dobie korona nie pozwalają na odbieranie wyników tylko kierują do przychodni.