Badania I trymestr

Kolorowanka ale to nie jest tak ze w skrajnych przypadkach jest robione 3 badanie prenatalne.ja miałam refundowane 2  a trzecie sobie płaciła...i to była tylko i wyłącznie moja decyzja nie lekarza...po prostu przy drugm badaniu  pani spytała czy życze sobie 3 ale płatne.

Ja chodzę do lekarza ginekologa prywatnie i za wszystkie badania płaciłam z własnej kieszeni nawet za prenatalne  

Ja też opłaciłam wszystkie trzy prenatalne. Ale na dwa pierwsze dostałam skierowanie, więc możliwe, że gdzieś zrobiłabym z refundacją.  Tyle że na odpowiedni termin też wcale nie tak łatwo się dostać.

Kaero no właśnie tak działa nasza sluzba zdrowia 😊 ty badania masz w 12 tygodniu a oni ci termin za rok bo nie ma terminów haha

Ja robiłam prywatnie ze względu na wiek i brak obciążeń w rodzinie. Robiłam w 12 tc w Luxmedzie test PAPPA plus Usg. Pierwsze najlepiej zrobić do 12 tygodnia bo dzieci powinny być "książkowe" co do wymiarów przeziarnistosc karkowa, długość kości nosowej. Wyszło prawidłowo więc zrezygnowałam z kolejnych badań a można zrobić w 2 trymestrze. Ja robiłam Usg 3d/4d dla pewności o 30 tygodniu.

U mnie też pierwsze badania w 12 tygodniu i test PAPPA wyszły dobrze więc nie będę robić kolejnych badań a na badania mam nie blisko bo 100 km 

Nati ja właśnie też. 

Została mi jeszcze prawdopodobnie jedna wizyta i jedne badania morfologia krwi i mocz a tak już wszystko mam zrobione :) 

U mnie też pierwsze badanie wyszło dobrze, ale jednak dwa pozostałe zrobiłam.

U mnie to chyba jeszcze trochę tych badań w laboratorium będzie no nie ?  Bo mocz i morfologiie to się chyba robi kilka razy prawda ???

Co wizytę musisz robić jak idziesz do ginekologa dla pewności morfologie i mocz ogólny, 

Potem musisz zrobić na vdrl, hiv, hbs, gbs, na tarczyce cały pakiet zrobiłam dla pewności, ja robiłam też posiew moczu z 2 razy żeby zobaczyć czy są bakterie jakieś. 

Nati, według standardów powinnaś mieć przynajmniej 5 razy morfologię i mocz robioną. Czyli może być więcej niż te 5 razy, a nie musi, pewnie zależy od lekarza i twojego stanu zdrowia. A poza tym tak, co chwilę jakieś badania będą i wszystko powinnaś mieć w karcie ciąży rozpisane.

No właśnie interesuje mnie mocz i morfologia bo w grudniu juz miałam zrobione i HIV i tarczyce i wiele innych tam było 13 badań az  .A coś mi się kojarzy ze ten mocz to częściej. Czyli teraz pewnie będzie znów badanie moczu ☺

Ja miałam częściej badanie moczu ogólne robione i raz posiew moczu, , ale ogólnie to mocz i morfologię miałam zawsze jakoś w zestawie. To zależy od lekarza. A i źle napisałam: morfologia pięć razy co najmniej, a mocz co najmniej 7 razy powinnaś mieć zlecony.

Ja miałam co wizytę u ginekologa i mocz i morfologie 

mi jak lekarz nie zlecał postwierdzał ze nie trzeba to sobie sama robiłam badanie mocz i morfologia

Badania prenatalne masz w każdym trymestrze czyli w sumie 3 razy do tego na początku lekarz zleca mocz, morfologia, grupę krwi, HIV,kiła,różyczka, toksoplazmoza,tsh. W czasie całej ciąży zleci kilka razy morfologia i mocz a na końcu prawie ciąży jest jeszcze GBS. 

Ja na pierwszych prenatlanych miałam test Pappa, który wskazał wysokie ryzyko wady genetycznej i dodatkowo dostałam skierowanie na amnipunkcje,która miałam wykonaną w 15 tygodniu. 

Test Pappa również miałam zrobiony na pierwszych badaniach prenatalnych i wszystko wyszło ok . Dlatego nie będę robić juz kolejnych badań w tym i ostatnim trymestrze ciąży.

Trochę Cie jeszcze czeka badań, ja właśnie  zrobiłam na początku dużo  na koniec została mi tylko ponowna taxo, gbs i Hbs a tak miałam wsztstko na bieżąco, a teraz to została mi ostatnia morfologia i mocz i koniec biegania :) 

nati, ja robiłam wszystkie trzy badania choćby po to, żeby sprawdzić czy nie ma żadnych wad np. serca czy innych narządów. Są wady, które ujawniają się dopiero na późniejszych etapach ciąży, bo narządy u płodu ciągle się rozwijają. Dlatego ja uważam, że warto je zrobić.

Dokładnie warto zrobić wszystkie badania. Moje lekarz uważa że dzięki temu można się przygotować odpowiednio wcześniej gdyby się okazało właśnie, że jest jakaś wada np.serac, wtedy wybierze się szpital, który ma wykwalifikowany personel i można przeprowadzić od razu operacje i odpowiednio zaopiekować. Na końcu ciąży też będziesz pewnie miała robione ktg,  a na pewno jeśli przenosisz termin. Ja pod koniec ciąży miałam kto 3 razy w tygodniu i 1-2 razy usg.