Dziewczyny czy miałyście robione badania prenatalne na początku czyli w 12 tygodniu ciąży czy może później ? Czy odbywają się one tylko raz w czasie trwania ciąży czy są powtarzane w późniejszych trymestrach ??
Ja miałam robione I badanie prenatalne na początku 14 tygodnia ciąży - badanie USG i test PAPPA. Następne robi się pomiędzy 18 a 22 tygodniem ciąży, tzw. badanie połówkowe, bardzo szczegółowe USG z określeniem czy płód ma jakieś wady (ja miałam w 22 tygodniu), następne robi się pomiędzy 28 a 32 tygodniem i z tego co wiem, to też jest badanie USG - ale to akurat jest jeszcze przede mną.
Nati badań prenatalnych masz III. Pierwsze między 11-13t.c, drugie 18-20tc, trzecie około 30t.c. Przy pierwszym oprócz USG pobiera się też krew na oznaczenie testy Pappa.
Ja miałam dwa badania ale wykonywałam prywatnie bo nie miałam wskazań, więc czysto dla własnego spokoju ducha. Wszystko było dobrze więc to trzecie po konsultacji z ginekolog prowadząca odpuściliśmy.
Miałam w 11 tygodniu badania prenatalne, pobierana mialam tylko krew kilka ampułek
Nati, przez całą ciążę lekarz proponuje badania prenatalne trzykrotnie. Najpierw ok. 10-12 tygodnia, następnie między 18 a 20 tygodniem i kolejne już pod koniec ciąży. Ja zawsze korzystam wyłącznie z tych między 18 a 20 tygodniem. Odnośnie tych pierwszych jest alternatywą, że w przypadku wykrycia wad płodu możesz usuwać ciążę. Ze względu na swoje poglądy, zawsze odstepowalam od tych badan.
Mój lekarz prowadzący wypisuje mi jednak skierowanie na wszystkie trzy etapy badań, mówiąc że decyzja należy do mnie.
Tak jak dziewczyny juz napisaly. Badania prenatalbe robi sie 3 razy. Ja robilam w 13 tc, wtedy tez poznałsm płeć dziecka. Poźniej robiłam jescze połówkowe w drugim trymestrze. Te trzecie sobie odpuściłam
U nas w 12 tygodniu a później dwa kolejne 😊
U mnie były w 12tyg, następne połówkowe równo w 20tyg i miałam jeszcze jedne pod koniec ciąży :)
Tak mialam robione w 12 tyg pani doktor odrazu powiedziała że jest na 100 procent pewna że to chłopak ogólnie tez na szczęście wszystko było ok pozniej mialam badanie polowkowe w 20 tyg
Ja miałam robione w 1 trymestrze z polecenia ginekolog że względu na wiek więc nie płaciłam za nie to było usg i badania z krwi. Potem miałam w 2 trymestrze 2 badania równie ważne. Badane jest serce i przepływy czy są prawidłowe i ogólnie maluszek.
Ja w obu ciążach wykonywałam badania prenatalne prywatnie, pierwsze w 12tc i drugie w 20tc, ogólnie lekarz prowadzący jest na NFZ więc to są jedne z nie wielu badań za które place więc można iść
Czyli różnie to bywa widzę że dużo zależy od lekarza , ja chodzę prywatnie wszystkie badania również poza NFZ. Bardziej się zastanawiałam nad tym że moje badania są robione nie w moim mieście tylko 120 km ode mnie i jak często będę musiała jeździć ale widzę że wszystko zależy od prowadzącego lekarza ☺
Natalia musisz pamiętać też że badania prenatalne nie są obowiązkowe. Ja uważam że one są " modne". Kiedyś wykonywana je tylko kobieta po 35r.z. Obecnie może zrobić je każda kobieta bardziej dla siebie i dziecka. Sa tez trzecie badania prenatalne chyba w okolicy 30 tc ale jak widzisz że każdy je robi. Te dwa pierwsze sprawdzają ważne czynności życiowe i organy dziecka, dzięki czemu przy wykryciu wady serca np można podjąć leczenie jeszcze będąc w ciąży, to jest ułatwienie w pewnych sytuacjach ale nie są obowiązkowe
Były już podobne wątki na ten temat. Wystarczy poczytać :)
W pierwszej ciąży książkowo trzy USG podczas całej ciąży, potem w dwóch kolejnych że względu na poronienia USG praktycznie na każdej wizycie
W pierwszej ciąży 3 USG. A w drugiej mam co wizyte. Obie ciążę prowadzone na NFZ
Ja też mam USG robione na każdej wizycie.
To chyba zalezy od lekarza i tego jak przebiega ciąza
Klaudia dokładnie wszystko zależy od lekarza i jak.orsbeuga ciąża. Moje obie przebiegały prawidłowo a w pierwszej miałam 3 USG a w obecnej mam co wizytę. Różni ginekolodzy
Zależy od ginekologa. Ja mam co wizytę usg