Drogie mamy, czy u Was też w ciąży i/lub po porodzie wystąpił syndrom baby brain, który często opisywany jest przez kobiety jako powolne myślenie lub mgła mózgowa, gubienie wątków, brak koncentracji itp? Kiedy u Was się pojawił i kiedy to uczucie minęło? Czy coś Wam pomagało z uporaniem się z tym?
U mnie ten objaw już pojawił się w 3 trymestrze ciazy. Co ciekawe w ogóle na początku ciąży nie wiedziałam, że coś takiego jest. Potem jak o tym przeczytałam to nie do końca chciałam w to wierzyć dopóki mnie to nie dopadło ![]()
To bardzo dziwne uczucie bo to tak jakbyś nie wiedziała o oczywistych rzeczach, zapominanie o rzeczach po które się na przykład wyszło do sklepu
, czasem ciężko było zebrać myśli, czy ciężej się przetwarzało informacje ….takie faktycznie uczucie zamglenia umysłu czy pustka.
Nawet nie wiem kiedy to minęło, ale myślę że jakoś z połogiem .
Tak, mialam to.
Na poczatku nawet nie wiedzialam ze to tak sie nazywa ![]()
Brakowalo mi slow, gubilam watek. Szlam do kuchni a w kuchni zapominalam po co przyszlam
ale najbardziej mi dokuczalo to ze bywaly momenty kiedy nie myslalam logicznie i potrafilam zadac naprawde banalne pytanie albo powiedzialam cos glupiego bez ladu i skladu. Maz sie smial, ale zawsze bral to na czulosc typu : ty moj gluptasku
albo : co Ten syn z Toba robi ![]()
Tak, u mnie już w ciąży to się pojawiło ![]()
wolniej myślę, zapominam po co weszłam do pokoju, czasem gubię wątek w trakcie zdania
ostatnio nawet wpisałam datę na dokumencie jak się podpisałam 2016 rok ![]()
![]()
U mnie szczególnie odczuwalne było to w pierwszym i drugim trymestrze. Od trzeciego trymestru było o wiele lepiej i mam wrażenie że w większości baby brain zniknął po porodzie.
W pierwszym trymestrze było to bardzo uciążliwe zwłaszcza w pracy- odpowiedzialnej, polegającej na sprawdzaniu pracy innych. Co gorsze często zapominałam słów, zarówno polskich jak i angielskich, a moja praca jest w międzynarodowym środowisku więc było to bardzo uciążliwe. Ciężko było mi się skupuc i obawiałam się jeździć samochodem.
Czasami byłam pewna że coś powiedziałam mężowi, a okazywało się że ja tylko o czymś pomyślałam ![]()
Tak, u mnie „baby brain” pojawił się już w ciąży i po porodzie był jeszcze bardziej odczuwalny taka mgła w głowie, gubienie wątków, zapominanie prostych rzeczy i ogólnie spowolnione myślenie. ![]()
Najmocniej czułam to w pierwszych miesiącach po porodzie, głównie przez brak snu i ciągłe zmęczenie. Czasem miałam wrażenie, że robię coś automatycznie i po chwili nie pamiętam, co chciałam zrobić
tak jak np dziś wchodząc do apteki dla córki po leki były to tylko trzy różne , ułożyłam w głowie co muszę kupić .
oczywiście wchodząc do apteki stając przed kasjerką mgła w glwowie cooo ja miałam kupić ![]()
![]()
i tak chwilę pomyślałam i na szczęście się przypomialo ale myślałam między czasie jak pani mi podawała jeszcze inne produkty które zdecydowałam się kupić ![]()
![]()
![]()
![]()
Hmmmm ja to mam do dziś ![]()
![]()
najgorzej było przy pierwszej córce jak zapominałam czy wkładałam cukier do lodówki a mleko na miejsce cukru ![]()
Oj tak ile razy wrzuciłam telefon do lodówki albo skarpetki do kibelka to tylko ja wiem ![]()
![]()
szczerze to nie wiem kiedy to przyszło i kiedy odeszło ale wiem że było ze mną dłuższy czas ![]()
ja też miałam tak w ciąży że jadąc zawieźć córkę na tańce minęłam centrum kultury i pojechałam dalej i córka mówiła ,mamo a ja, albo jechałam gdzieś i nagle czarno w mozgu nie wiedziałam w ogóle gdzie jestem i gdzie mam jechać to bardzo nieprzyjemne uczucie. Trwało dosłownie 2-3 sekundy ale byłam za każdym razem bliska paniki. Nie polecam nikomu
Niestety tak, dopadło mnie już pod koniec ciąży, a po porodzie i po pewnym czasie, gdy doszło do tego jeszcze zmęczenie i nagromadzenie obowiązkow to nasiliło się to jesczcze bardziej ![]()
na razie trwa to już dziewiąty miesiąc i na razie nie mija
choć liczę, że już bliżej mi jednak do tego przejaśnienia umysłu ![]()
Jedyną metodą żeby ułożyć sobie pewne rzeczy jest notowanie - co ważnego zrobić, wszelkie wizyty, listy zakupów
ale jeśli z kimś rozmawiam i zapominam czasami co chciałam powiedzieć lub jak coś nazwać, to niestety nie mam na to rady, pozostaje mi się wstydzić chwilowo i liczyć że za chwilę odnajdę wątek ![]()
Mnie dopadło w ciąży, czesto miałam takie zaćmienie, zapominałam po co przyszłam do konkretnego miejsca, często się zamyślałam , jak ktoś coś do mnie mówił to tak jakbym nagle się wyłączyła na chwilę, miałam takie momenty. Nawwt jak jechałam samochodem to tak zawieszałam się myślami …to było najgorsze uczucie bo tak podczas jazdy dziwnie sie z tym czułam , miałam tak za każdym razem w ciąży. Naszczęście to minęło po porodzie.
Ja miałam już na początku ciąży i mam do teraz tak naprawdę a jestem w 36 tygodniu ciąży. Najgorzej było w pracy jak brakowało słów albo zapomniałam czegoś, a trzeba było obsłużyć interesanta. Zdarzyło mi się też dać nieodpowiedni druk do wypełnienia interesantowi więc to było najgorsze. A w codzienności też miałam wiele takich sytuacji , zapomniałam po co przyszłam do sklepu , nie wzięłam bileciku na parking , po kilka razy pytałam o to samo męża. Przed ciążą jak słyszałam o baby brain to cicho sobie myślałam , że to jest ściema i jak to możliwe . Ale no przekonałam i nadal przekonuje się na własnej skórze.
Ja nadal mam wrażenie że mam baby brain zwłaszcza, jak mam ogarnąć kilka rzeczy.
Wczoraj na przykład włączyłam ekspres do wody zamiast opcje gotowania wody to odmierzanie wody bo przecież to to samo ![]()
![]()
![]()
![]()
Mnie ominęło ![]()
Ja czasami nawet jak do kogoś dzwonię i ktoś nie odbierze , za chwilę oddzwoni i juz nie pamiętam co chciałam
a jak coś chce ze sklepu to zapisuje zaraz w sms żeby nie zapomnieć , to najlepiej działa
U mnie pojawiło się coś podobnego, ale nie był to typowy i uciążliwy baby brain jak u innych kobiet.
Ogólnie taki tryb zawieszenia towarzyszy mi na co dzień w szczególności podczas rozmów z mężem
i to jest moja natura, ale podczas ciąży pojawiały się u mnie chwilowe zapomnienie i mgły mózgowe w szczególności jeżeli chodzi o pamięć do imion i nazwisk. Było to dość uciążliwe jeszcze w momencie kiedy byłam w pracy ponieważ np. podczas spotkania gdy chciałam przywołać do wypowiedzi koleżankę zapominałam jak ma na imię
i niestety zdarzało się to dość często a jeżeli chodzi o pamięć do imion i do nazw to mam do tego super pamięć i nigdy nie zdarzyło mi się nawet przekręcić czyjegoś imienia… i ogólnie czasami zapominałam jak dana rzecz się nazywa… Ale było, minęło
teraz wszystko wraca na właściwe tory ![]()
Trochę miałam baby brain, bardzo wielu rzeczy zapominałam
po porodzie jednak wszystko wróciło do normy! Chociaż czasem jak mi coś nie pójdzie tak jak miało pójść to zwalam na baby brain ![]()
Zdecydowanie tak , zarowno w ciazy jak i po ciazy sie z tym borykam , chociaz musze stwierdzic , ze jakos od miesiaca jest lepiej niz bylo .
Problemy z koncentracja , gubienie watku , zapominanie slow ![]()
Czasem zaczynalam na jednym temacie i zanim doszlam do puenty to zjeżdżałam na inny
dodatkowo czesto szlam po cos na gore domu , a na gorze zapominalam po co ja tam w oogole poszlam . Wtedy siadlam na schodach i czekalam az “samo przyjdzie” , ale malo kiedy mi sie przypominalo . Musialam zejsc na dol i dopiero wtedy mysl wracała .
Myslalam , ze odrazu po porodzie wroci mi koncentracja , ale bardzo sie mylilam ![]()
“Trzezwosc umyslu” wrocila w jakiejs czesci 7 miesiecy po porodzie
Ja mam podobnie jak nie zapisze to połowy nie kupię ![]()
Rzeczywiście, może być to uciążliwe w pracy i codzienności. Dobrze, że szybko minęło
![]()
Po jakim czasie minęło? ![]()