AZS - Jakie kosmetyki do pielęgnacji dziecka?

Natka z tego co pamiętam to Mustela ma w składzie parafine tylko chyba nie wszystkie kosmetyki , dobrze by było zerknac na skład przed zakupieniem ktoregoś :))

Dziewczyny czy ktoś z was używał srebro koloidalne na azs niemowlaka ? Jakie były efekty?

Dziubus ja wiem ze srebro koloidalne jest idealne dla osob borykajacych sie z problemamy skórnymi. Ale jeszcze nie slyszalam zeby ktos stosowal je dla dzieci

Natka , Sroka , je stosowała ale jestem ciekawa czy moze ktoś jeszcze ?

hm to moze byc ciekawe wiec czekam na odzew tez kogos jeszcze kto stosowal. chetnie dowiem sie wiecej w tym temacie

Babcia męża miała plastry ze srebrem na trudno gojące się rany, tam coś łącznie z martwicą było. Ale to tylko wspomagająco leczenie tych ran.

Tez tak czytałam że to ma na tej zasadzie działać , ze niby szybciej się wysypka goi .

Gudrun dla doroslych to wiem ze to fajna sprawa ale mnie zaintrygowal temat dla dzieci ale chyba nikt tu wiecej nie stosowal tego z tego co widze,

Nie mogę znaleźć wątku Dziubus jak wizyta u alergologa? Jak skórka?

U nas od kiedy przestaliśmy dawać zyrtec wysypka pojawiła się na pośladkach,pod linią od majteczek…
Posmarowałam go standardowo emolium i na to krem żeby mu się to zagoiło,bo płakał że go boli…

Darka też się zmagacie z azs

Mama_Arka_Martynki niestety z AZS zmagamy się już od urodzenia…dopóki karmiłam piersią było ok.Jak zaczęłam wprowadzać nowe pokarmy,wtedy się zaczęło…Najgorzej było po jabłku.Dostał takie uczulenie że we wszystkich zgięciach miał rany,mega duże plamy,odparzenia jakby…wtedy odstawiłam rozszerzanie diety i zaczęłam dopiero koło 7 miesiąca…Wiem teraz że jak bym miała kolejne bobo to byłby tylko na piersi a dopiero po 7 miesiącu życia dopiero bym wprowadzała nowości.

MAM bylismy dzis u dermatologa i pani doktor stwierdziła że syn ma ŁZS , ręce mi opadly bo pediatra stwierdzil wczesniej alergie pokarmową :frowning:

dziubus2016 i co poradziła lekarka? Skierowała Was na jakieś dodatkowe badania?
Leczenie jakieś?

Dostaliśmy recepte na kremy robione w aptece , poradziła mi jak pielegnować skóre . Stwierdziła ze syn jest za mały na testy alergiczne ( tez pisały dziewczyny o tym że nie wyjdą prawidlowo u malego dziecka ) poradziła żeby zmienić mleko na bebilon pepti jak sie uda , mam zwracac uwagę na to co je mały , powoli wprowadzać nowosci . W sumie to po zastanowieniu synek ma taka skorupke jakby po tym jak wysypka sie pojawia i do tego to go swędzi mocno a pojawilo sie to wszystko w pierwszym miesiacu zycia u niego . Pani doktor mówiła ze ŁZS pojawia sie pierwszy raz tak do okloło 6 tygodnia zycia a AZS po 3 miesiacu zazwyczaj . Nas zmylilo to ze mały urodził sie na wiosne i to mu znikneło szybko na lato a potem znowu na jesień sie pojawiło :frowning: Dermatolog mówiła ze to łagodnieje na lato a nasila sie na wiosne i jesień . Mam nadzieje że te masci mu pomoga bo na główce znowu ma sporo tego :frowning:

dziubus2016, czym pielęgnować ŁZS? Bo moja córcia ma alergie, ale od czasu do czasu ma ciemieniuchę, którą lekarz ocenia tez na łzs, raz zalecił steryd w maści i 2 dniowe smarowanie pomogło i na razie problem nie wrócił. A wolałabym już sterydu jej teraz nie dawać. Ale wtedy do krwi mocno zadrapana była na głowie i czole. Normalnie atoperalu kąpie córkę. Na głowę oliwka, buzia smarowana linomagiem, bo sucha. I mustela na wyjścia. Chociaż dla mnie mustela jest pod względem zapachu okropna i niveę.

dziubus2016 u nas właśnie najgorsze nawroty i obsypanie synka jest od jesieni do zimy…Bo jednak człowiek ubiera się dość grubo i synek potem raz dwa ma wysyp.Swędzi go,drapie się też do krwi! My mamy maści w tubkach np Novate.Świetnie działa.Staram się mu tego często nie dawać,po ustąpieniu objawów odstawiam…a tak smaruję Emolium.
Szkoda że nam żaden lekarz nie chce przepisać maści robionej w aptece.Wyszłoby tego więcej no i taniej…a tak człowiek oszczędza na ilości…

gudrun my buzię smarujemy kremem Nivea zwykłym…U nas był jedynie problem z ciemieniuchą…Dopiero mleczko z Hippa posmarowana główka przed kąpielą pomogła i te łuski zeszły…inne cuda nie pomagały…nawet oliwka! Wręcz miał uczulenie na nią…

Darka17772, piszę oliwka, ale właściwie to olej parafinowy, bo oliwki co miałam, to żadna nie pasowała, bo od razu wysypka, myślę że perfumowanie tak wpłynęło, że skóra od razu się w tych miejscach po oliwkach posypała. Zwykłą niveą robię synkowi, bo innym się nie godzi :wink: No i moja łuski jako tako ma krótko i szybko schodzą, gorzej te krostki, które są pod spodem.

gudrun pisałaś że jesteś zadowolona z Linomagu…mi on jakoś średnio podszedł,śmierdzi i mega tłusta pupa po nim zostawała…zostało mi pół tubki…
Wszyscy tak oliwkę zachwalali i mówili: “Musisz ja używać i smarować co noc całego!” A potem od położnej dowiedziałam się że to stereotyp i już się tego nie praktykuje.Potem zaczęłam testować różne specyfiki dla AZS…no i zostałam przy Emolium.Oliwka ładnie pachnie ale uczula takie wrażliwe skóry jak przy AZS…Owszem nie godzi się :wink:
U nas często koło buzi wychodzą takie suche plamy,ale Nivea daje radę,po nocy jest ok…

Darka17772, linomag daję na skórę buzi u córki, na pupę nigdy. Ona ma bardzo często suchą skórę na twarzy. Olej parafinowy na ciemieniuchę, tylko, tak uważam, że im mniej tym lepiej :wink: nam na razie służy atoperal to nie zmieniam, chociaż syn z tego pianki do mycia nie może, go w ogóle po każdym specyfiku do mycia swędzi, a ma prysznic, więc emulsje do kąpieli odpadają.