AZS - Jakie kosmetyki do pielęgnacji dziecka?

Boję się, że będę z córką przechodzić przez to samo co z synem… tak bym chciała żeby małą to ominęło

U takiego małego dziecka ciężko stwierdzać alergię na określone produkty ale dobrze jest mieć lekarza który poprowadzi nas w tej eliminacji fachową ręką dlatego tez dziubuś dobrze, że masz dobrego lekarza z pewnością podpowie i zleci badania jeżeli uzna za słuszne.

MaM nie koniecznie mus tak być…chyba, ze oboje z mężem jesteście alergikami wtedy dzieciątko ma duże szanse na to samo…

Gudrun zycze ci żeby jak najszybciej przeszlo córce i synkowi :slight_smile: a najwazniejsze zeby rozpoznać szkodzace alergeny ,
już sie umówiłam z dobrym pediatą ( naprawde super opinie ma ) zobaczymy jak nas pokieruje :slight_smile:

iwona886, u nas ja mam alergie wziewne, do tego pojawiły się jak miałam naście lat. Mężowi pierwszy raz uczulił antybiotyk jak miał 28 lat. A oboje dzieci a uczulenie od początku. U koleżanki, tylko ona alergikiem, a dziecko też tylko pierwsze z uczuleniami :wink: więc tak jak piszesz, różnie bywa.
dziubus2016, wam też poprawy życzę. Dobry lekarz to podstawa.

Mam o tyle szczęście, że moje dzieci są spokojne, mimo że musi je to swędzieć. Nawet podrapany do krwi syn był wesoły. :wink:

Iwonka, nie mamy oboje stwierdzonych alergii, nigdy nie było powodu, żeby podejrzewać, że na coś reagujemy. Niestety synek na jajko ma, może u niuni nic nie wyjdzie.
Męża siostra twierdzi, że ma nietolerancję na to i na tamto, ale nie wiem czy jej wierzyć, może coś w tym jest

U nas na szczęście obyło się bez alergii. My z mężem również nie mamy. Przykro się czyta ile te dzieciaczki muszą się nacierpiec, mam nadzieję i życzę to każdej z was aby maluszkom przeszło a po AZS czy innych alergiach zostało tylko wspomnienie.
Moja mama ma celiakie i nietolerancje laktozy, często idą ze sobą w parze zwłaszcza gdy nie przestrzega się diety. Chorobę zdiagnozowano u niej dopiero po 45roku życia.

MaM jeżeli ktoś z rodziny męża faktycznie skarży się na alergie pokarmową to coś musi być na rzeczy…w każdym bądź razie mam nadzieję, ze jednak u córki nic niepokojącego nie pojawi się.

polecam Oilatum do kąpieli. I balsamy itp z Cetaphil (bardzo dobre produkty-nieco duża cena) albo po 1msc dziecka krem Mediderm dostępny w aptece w nisiej cenie 500ml około 20 zł. Stosuję to jako osoba dorosła bo borykam sie z Azs mi pomaga;) wiem że są też cetaphil baby napewno warto wypróbować. polecane są bardzo przez dermatologów i naprawde działają już zakupiłam część dla maluszka :slight_smile:

Oilatum ma kiepski skład. Cetaphil polecałam, my stosujemy aktualnie profilaktycznie do kąpieli i nawilżania
Prawdopodobnie syn ma alergię po rodzinie męża. Nie mogę słuchać jak ta siostra jego ciągle gada o nietolerancji marchewki, jajka, a jak tylko ma okazję to wpiernicza tonę sałatki z jajkiem, marchewką i majonezem :wink: ja mam alergię ale na nią ha ha ha

MAM Sklad Oilatum to nic w porównaniu ze składem Emolium :frowning:

Dokładnie, jak się spojrzy na netowe porównania składów to szczeka opada, najlepiej przy azs stosować coś typowo do azs, ja stawiam na avene xera calm i cetaphil

U mojej córki ostatnio wystąpiły zmiany charakterystyczne do AZS . Udałam się do dermatologa i dobrała dla Małej kosmetyki do pielęgnacji. Stosuję je od 1,5 tygodnia i już widzę znaczną poprawę.

Do kąpieli - BIODERMA ATODERM INTENSIVE GELL MOUSSANT
Do balsamowania - AVENE XeraCalm A.D Creme relipidante
Do wcierania miejscowego kilka razy dziennie - Avene Cicalfate Creme

M.Walska co do Avene to dobre kremy tylko maja jedna wade cene :)) Bioderma ma jak dla mnie nieciekawy skład :/( SLSy i PEGi w składzie ) Polecam Sroke , mozna znaleśc produkty o dobrym składzie :))

U nas Latopic, Emolium, Nivea emolienty ewentualnie Oliatum lub Mustella. Nie jestem wierna jednej firmie.

Ja sie zawiodłam na Oilatum :frowning: teraz spróbuje czegos bez oleju parafinowego , Emolium ma bardzo nieciekawy skład i nie odwazyłabym się go stosować na skóre dziecka :frowning: Co mnie zaskoczyło to ceny firmy Mustela jak dla mnie to Weleda wygrywa składem :slight_smile:

A ja z Oilatum jestem zadowolona. Z Emolium już nie Emolium kupiłam a dopiero później przeczytałam że skład jest bardzo zły teraz już też raczej bym się nie odważyła.
Przy systematycznym używaniu Oilatum po suchej skórze nie ma śladu.

Ja nie czytalam akurat skladu Oilatum, ale slyszalam dobre opinie, ale tu po waszych widze ze jest kiepski no i na bazie parafiny kotrej ja osobiscie sie wystrzegam.

Ja miałam juz rożne firmy, ollian mustella, emolium, jonhons. Z emolium byłam bardzo zadowolona ale skoro mówicie ze ma zły skład to nie kupie juz więcej. Ten z mustelli tez był super, ale musze poczytać o nim. Teraz mam Ollian i używam tez z tego balsam. Jestem tez zadowolona

Apropo Oilatum… nawet mnie uczula…synka też takie duże plamy mu się robią po tym…
Emolium używam od bardzo dawna i jestem zadowolona.Zero uczuleń,skóra nawilżona i nie swędzi!
Ile lekarzy tyle opinii…aż tak się tym nie sugeruję.Najlepiej skóra mu na Emolium reaguje więc nie zmieniam na nic…
No ale… znowu suche plamy mu się pojawiły przy pupie nie wiem od czego…a majtkach chodzi i chyba mu za ciepło było tak że plamy te suche powstały… :/Locolid Lipocream posmrowałam zobaczymy co będzie rano…

Ja po waszych opiniach chyba zakupie Mustelle. Nie chce emolientow uzywac, ale maly jest taki suchy ze az ma biala skore. Troche pouzywami jak sie wszystko unormuje to przeskakuje na zwykle :slight_smile: