Dziewczyny,
mam bardzo delikatny problem. Córka (prawie 3 lata) wciąż korzysta z pieluszki, był czas, że wołała siku, ale jakoś nie było poprawy, a potem przestało wołać, a wręcz zaczęła mi uciekać, wywijać się i korzystanie z toalety bywało sporadyczne. Od pewnego czasu kojarzy się tylko z histerią i awanturą, córka nie chce słyszeć o sikaniu do nocnika czy na toaletę - zaczyna płakać, wrzeszczeć i się rzuca. Odpuściłam, dużo opowiadamy, kupiłam książeczkę o Misiu, ale córka jej już nie lubi czytać. Obejrzała kilka razy, przeczytałam i stałą się wrogiem numer jeden. Pewnie zapytacie o przyczynę - wydaje mi się, że teściowa kładła zbyt duży nacisk na to i stąd taka reakcja - wiecie, agresja na "zmuszanie". Co robić? Czytałam kiedyś o podobnym problemie i interwencji lekarskiej- ale jak? Miałyście do czynienia z podobną sytuacją?
Może spróbuj pójść do sklepu z nią żeby wybrałam sobie nocnik może to coś zmieni
sussane to może zmien troszkę metody...nadal chodzi ci w pampersie???jezeli tak to jej po prostu nie ubieraj.jak pochodzi posikana to może zmieni zdanie.3 latnie dziecko to juz bardzo rozumne i skoro rozmowy książeczki nie pomagaja to spróbuj moze tą metodę...Ona sie mogła zbuntowac ci przez teściowa która naciskała na nią i jej się nocnik kojarzy się jako zmuszanie...
Weronisia wątpię że.cos to da. Co z tego że nasika w majtki skoro tak.jak mówisz nadal będzie miała.uraz do nocnika i nie będzie chciala do niego robić. Może się skończyć sikaniem w majtki albo po kątach. A tego chyba nie chcemy. Albo żeby dziecko się zablokowało
Radzę zdjąć pieluchę, jak się posiusia to poczuje. U mojego Syna tak było. 1 dzień i załapał o co chodzi z siusiu ;) Z kupą było gorzej, ale się udało :)
Może właśnie zobaczy że jak się zsika w majtki to jest mokro i nauczy się wołać przed czasem
Babij a nie chciało dziecko siadać na nocnik była obawa czy siadało ale nie robiło na nocnik?
Są teraz przeróżne kolorowe grające nocniki. Bardziej poszłabym w stronę zabawy z nocnikiem aby mogła się przyzwyczaić. Nalewanie wody, siadanie. Aby się nie bała. A pomału się przyzwyczai. Siostra miała ten sam problem. A teraz mały siada na nocnik bo nie może się doczekać jak zacznie grać i świecić pod wpływem siuszkow. �
znajoma ma ten sam problem corka wolala pieknie naz nagle przestala i znow wrocili do pieluszki.
Patrycja ciekawe czemu tak się dzieje że dziecko wraca do pieluszki bo przestaje wołać
czyli wychodzi ze czesto sie zdaza taki nawrót,może to taki etap ze dziecko ma bunt przed nocnikiem....
sussane a moze jeszcze zmien nocnik na inny,razem idzcie na zakupy moze pomoże,
Weronisia nie wiem czy często bo ja za dużo takich przypadków nie znam
latem cóka chodziłą w majtkach - starszne ale jak sikała to tuptała klapkami w tym i się tym fascynowała więc nic z tego nie wyszło. Rozmawiamy o majtusiach, widziała je, są naszykowane, wczoraj się nareszcie po długim czasie wysikała do toaelty, była szczęśliwa i wołała że chce majtusie - ale wiem, że to nic nie da bo ja ją musiałam posadzić zagadując i prawie przekupując. Nocnik jest w zasadzie nie używany, wolimy toaletę
Susanne skoro woli toaletę to czemu nie chcecie na podstawce tylko na nocnik?
susanne to kontynuuj siaknie z toaletą,mimo że ja musiałaś sposobem posadzic to nie rezygnuj,najwyrazniej tu jest ten twój złoty srodek......kup takie schodki,nakładke i może przygoda w toalecie okaze się sukcesem a nocnik schowaj
Weronisia czasem wystarczy podest nie trzeba schodków
wystarczy nakładka na sedes
Beata pod warunkiem że będzie się ciągle sądząc dziecko a nie pokazywać żeby samo usiadło bo tak to nie dostanie żeby usiąść
To oczywiste że samo nie da rady usiąść