Czesc Mamusie, ostatnio zaczelam sie interesowac rozwiazaniami ktore pomoga mi w przyszlosci lepiej kontrolowac i wpierac poznawanie swiata cyfrowego mojego dziecka. Moja uwage przyciagnely takie apki:
Google Family Link- umozliwia m.in. zarzadzanie czasem dziecka przed ekranem, zarzadzenie czasem udostepniania interentu.
Kids alert- dziala jak system ostrzegawczy dla rodzicow. Mozna podejrzec jakie obecnie tresci i trendy ( te nieodpowiednie ) kraza wsrod dzieci, młodzieży.
Czy korzystacie z ktorejs z tych aplikacji ? Moze macie do polecenia jakies inne ? Jakie sa wasze odczucia co do kontroli dzieci ?
Na szczescie jeszcze nie musze z tego korzystac.
Syn nie ma ani telefonu ani tableta ani laptopa ani nic innego.
Gdy oglada bajke to wiem jaka, jesli mu wlaczam jakis filmik na YT to ogladamy razem.
Wiem tylko tyle ze sa aplikacje ktore np wylaczaja o danej godzinie telefon dziecka, albo gdy przekroczy jakis limit minut.
Uwazam, ze taka kontrola rodzicielska jest bardzo potrzebna, ale najpotrzebniejsza jest uwaga. Bo ostatnio ogladalam reportaz ze mimo tych wszystkich kontroli i aplikacji to Tik Tok np sprytnie potrafi to ominac robiac blad ortograficzny czy zamienianie liter zeby algorytm nie wylapal tego jako cos nieodpowiedniego dla dzieci - tymczasem to jest bardzo nieodpowiednie.
Akurat żadnej z tych dwóch, ale korzystam z kids360. Jak się dokupi wersję rozszerzoną to fajnie naprawdę blokujesz wszystko
Na szczescie to jeszcze przede mna. Moja mloda konczy 6lat i raczej przez kilka kolejnych bedzie jeszcze bez telefonow/laptopow etc.
ale chetnie poczytam co polecacie.
Moja jest w tym samym wieku ale już mimo wszystko czasami korzysta z tabletu jak kąpię młodszą.
U nas synek na razie malutki, więc jeczcse to wszystko przed nami za dobrych kilka lat, więc na razie nie mam doświadczenia w tym temacie, ale chętnie zapoznam się na przyszłość z tym co polecacie ![]()
Ja nie korzystam z rządnych takich aplikacji , i nie znam żadnych bo mój syn jeszcze nie ma tel swojego
Mój jest malutki więc wszystko przede mną ale pewnie jak wejdzie telefon do nas to będę chciała jakąś apke by kontrolować co ogląda i na jakie treści zagląda
U mnie najstarsza córka ma założoną kontrolę rodzicielską na tablecie , ma ustawiony czas do godziny na dobę i tablet się sam wyłącza, wszytkie strony na których córka siedziała mamy wyswietlone ale nie wiem co to za program jest , mąż coś ustawiał. Ale aktualnie ma zabrany tablet do odwołania za krzyczenie do rodziców dopóki nie zmieni zachowania nie dostanie tableta i tak z 2 miesiące już z niego nie korzysta. A korzystała tylko w weekendy.
To jeszcze na szczęście przed nami, ale faktycznie w tych czasach kontrola jest ważna
No to u nas było relatywnie podobnie na razie młoda ma szlaban na tydzień po tym jak mi powiedziała że no przecież o co ci chodzi jesteś robotem więc i tak będziesz prać.
A chodziło o to że prosiłam jej żeby nie próbowała karmić młodszej Jak jest ubrana wyjściowe ciuchy bo oczywiście będzie cała brudna dwie sekundy Nie minęły i tak to wyglądało
Tak Ci powiedziała? No pięknie się zaczyna ![]()
![]()
Niestety i coraz częściej zaczyna z takimi tekstami niestety
Ja nie korzystałam ale moja szwagierka zaistalowala family link dla syna i sprawdza się. Po ustawionym przez nią czasie pojawia sie komunikat że czas sie skonczyl i nie da sie korzytsac z inetrnetu. Dziecko samo nie moze tego obejść. Ona jest zadowolona z tej aplikacji.
A to dopiero się chyba zaczyna
Przybij piątkę moja też potrafi mi takimi tekstami walić i to typowo aby wkurzyć metkę. A mnie to denerwuje że mimo iż na nią nakrzycze to i tak ją to nie rusza , za moich czasów nawet bym nie pomyślała żeby tak do rodziców się odezwać bo bym łomot dostała taki że by mi się odechciało .
Właśnie dokładnie ja taka w środku buzuje dni wdzięcznicę jakbym ja spróbowała się odezwać tak do rodziców to uuu. Dosłownie latałabym po ścianach a tu…