Moje dzieci to typowe niejadki. No może najmłodszy troszkę lepiej bo je wszystko w małych ilościach. Starsi chłopcy od rozszerzenia diety już widać było że nigdy nie głodni, na bilansie zawsze niedowaga ale na szczęście badania idealne. Najstarszy syn ma 13 lat i dopiero teraz ma apetyt w okresie dojrzewania, widać że podskoczył wagowo i wzrostowo.
U mnie jak był maluszkiem, to raczej chętny do jedzenia. Lubił jeść, próbować nowości, nie musiałam się wysilać w piękne przyozdabianie talerza. Teraz prawie 3 latka i już jest gorzej. To co lubi to zje w dużych ilościach, ale z nowościami to jest trudno. Jest sporo rzeczy, że nie chce i tyle. Tylko z wagą problemu nie ma, tych rzeczy co je to trochę jest, więc nie ma czym się martwić. Oby drugie było przynajmniej takie, to będę zadowolona.
Moja córka raczej lubi sobie zjeść, ale musi mieć to co lubi, niektórych rzeczy nawet nie próbuje. Lubi jak na talerzu jest kolorowo i są różne rzeczy.
Starszak od zawsze jadł małe porcje, często, ale wszystko. Z czasem doszło do tego, że zaczął powoli odrzucać potrawy i je mało co. Na szczęście warzywa i owoce prawie wszystkie i to chętnie. Tyle że konkretnego mało co zje. Chleba nie chce (tu mam problem co do szkoły mu dawać), ziemniaki do obiadu są ble. Nawet frytki, czyli coś co dzieci lubią... Tylko jak ma humor. Pizzy to tylko pół jednego trójkąta zje.
Średni syn za to .... odkurzacz, przedwczoraj zjadł na kolację 3 tosty (te kanapki sandwich) I chciał czwartą. Gołąbków do obiadu nakładam mu tyle co mężowi bo się domaga a i zjada to co na talerzu. Najgorzej jak ma jelitówkę. Ze łzami w oczach oskarża mnie jak to nie chce mu dać jeść czegoś konkretnego. Utrzymanie go od lodówki w takim czasie wymaga ode mnie wiele wysiłku i cierpliwości.
Widać to po dniach jak jesteśmy w domu, mało wychodzimy, mało aktywności jest - wtedy je mało. Natomiast w bardzo aktywne dni czy żłobkowe, je ogromne ilości, pochłania wręcz jedzenie.
Więc ciężko mi go przyporządkować do którejś z kategorii
Moja córeczka zdecydowanie je malutkie porcje ale często. Jeśli chodzi o karmienie piersią to potrafi jeść co 1-2h, a jak daje stałe posiłki to też rzedko kiedy uda się by zjadła tyle ile jej nałożę do najmniejszej miseczki
Starszy syn to był niejadkiem dosyć długo i dopiero jakos w wieku 4 lat zaczal sam wołać o jedzenie ,a wcześniej mógłby żyć powietrzem. Tymek natomiast dopiero rozszerzamy diete , ale juz wiem , że bedzie zupełnie inny bo wcina wszystko ze smakiem ;)
U mnie też jak córka była mała to nie jadła jakoś za dużo ale z wiekiem zaczęła potrzebować więcej. Rośnie, biega więc potrzebuje jedzenia więc na szczęście nie muszę jej namawiać do jedzenia ;)
Totalny niejadek, zachęcam ją kolorowym jedzeniem lub śmiesznymi sztuccami, tak naprawdę to co kolwiek by tylko skupić jej uwagę na jedzeniu inaczej żyłaby chyba powietrzem.
U naszego niejadka kolorowe talerze nie pomoga dlatego mimo zaczekan z początku jadala pprzy bajkach wyłącznie a i tak nie zawsze kończyło się sukcesem
Córeczka co prawda lubi jeść ale nie są to duże porcje, zarówno mleko jak i produkty stałe na razie zjada po troszku ale częściej :) Zawsze bardzo się interesuje tym co jemy my i często daje jej próbować nowych rzeczy ale jeszcze jest ten etap gdzie wystarczy jej tylko skosztowanie produktu
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.