Jak poradzić sobie z dzieckiem 3l które nie chce nosić majtek? Dodam że majtki napewno nie są za ciasne i już probowalam różne “modele”.
Tzn problem polega na tym, że dalej chciałby mieć pieluszkę? Czy załatwia się już normalnie na ubikację czy nocnik, a po prostu chciałby chodzić w samych spodniach bez majtek?
Możesz też żeby maluch sam sobie wybrał majteczki w sklepie
Właśnie może mu się źle kojarzą, coś mu przeszkadza. Ja słyszałam, że w pewnych kwestiach synowie biorą wzór z tatusiow i może to tata jakoś go przekona? Powie, że chłopcy muszą nosić majteczki, niech pokaże, że on też ma, że ma różne kolorowe i żeby sobie właśnie, jak Paulina pisze, sam wybrał jakieś odjazdowe
Dzieci chętniej noszą coś co same wybiorą
U nas dużym przykładam dla Synka jest dziadek. Jest strasznie za dziadkiem i strasznie go naśladuje i to właśnie on przekonał go do nocnika. Wyjaśnił mu, że jest już taki duży jak dziadzia i może robić do dużego kibelka. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Od razy syn zaczął robić do muszli.
MamAnt to też super jak nie tata to może być dziadek, babcia itd.
Ważne, że działa. Zobaczymy kogo moja córka będzie naśladować. Ciekawe czy też nie dziadka, bo on ma fiola na jej punkcie i bardzo dużo czasu z nią spędza
U każdego tym wzorcem będzie ktoś inny. U nas wiele rzeczy syn nauczył się od taty ale i dziadek zawsze mu coś tłumaczył i uczył. Czasami dziadek nas zwyczajnie wyprzedzał bo my myśleliśmy ze nasz syn jeszcze jest za mały a jakie było zdziwienie kiedy dziadek powiedział i okazało się ze to nic prostszego.
Witam,
Patrycja.Mazur napisz nam coś więcej. Na razie po tym co napisałaś “czuje nosem” ;} jakąś nadwrażliwość dotykową to znaczy - jeśli np. noszenie jakiś ubrań, materiałów, pewnych faktur czy gdy metki przy ubraniach przeszkadza. Ale przeszkadza tak, że są złości, histerie i różne inne trudności. Czy tak jest u Was? Czy trudności są tylko z majtkami czy z jakąś inną częścią garderoby też są? A jak było z pieluchą?
Pozdrawiam
Marta Cholewińska-Dacka
Może dobrym rozwiązaniem byłoby właśnie zabrać dziecko do sklepu aby samo wybrało sobie majtusie które mu się podobają teraz tego jest masa nawet z różnymi postaciami z bajek które aktualnie lubi dziecko może warto by było spróbować wybrać bieliznę z innego materiału niż do tej pory Może właśnie obecny materiał nie odpowiada dziecku albo w ogóle pójść w taką troszeczkę dorosłą stronę i na przykład zamiast takich zwykłych klasycznych majtek kupić bokserki takie jak na przykład nosi tatuś dziecko będzie miało wtedy porównanie poczuje się tak bardziej dorośle I może wtedy jakoś chętniej da się przekonać do noszenia bielizny
Najlepiej żeby dziecko samo wybrało sobie bieliznę - Najlepiej z ulubionymi postaciami. Może wtedy zechce nosić. Zawsze warto spróbować.
U mojej siostrzenicy też tak było,
w końcu wybrała sobie sama z myszką micky, takie jakie jej się podobały i zaczęła je zakładać i nosić. Nawet na noc nie chciała zdejmować:D
Wlansie może trzeba z dzieckiem iść do sklepu żeby wybrało takie jakie mu się podobają :)
Również jestem tego samego zdania :) U mnie córki lubią sobie same wybrać bieliznę:)
My czytaliśmy Pucia pożegnanie z nocnikiem i tam tez było, żeby zabrać do sklepu żeby dziecko samo wybralo majtki i tak zrobilismy ;) syn sam sobie wybrał i zakladal bez problemu ;)
U nas jeszcze trochę czasu do tego, ale też czytamy jej Pucia i Kocie Kicie i Nunusia o siusianiu na nocnik. I też planuję, jak w Puciu, wziąć ją do sklepu żeby wybrała sobie majteczki, myślę, że to może dziecko przekonać :)
Moj w końcu też nosi bieliznę zamiast pampersow ;)
My mieliśmy wpadki z kupa ale od dwóch tygodni jest super
Ann Gucio i Kicia kocia to nasze ulubione książki ;) Syn się bardzo dużo z nich nauczył :) do dzisiaj robi papa siusiu Bartusia :D
Spróbowała bym żeby dziecko samo sobie wybrało. Był taki bardzo krótki okres że córka nie chciała majtek ale to dosłownie dni i wtedy nie naciskałam po prostu ją wysyłałam bez majtek do żłobka na przykład i tłumaczyłam panią że nie ma mimo że coś tam kręciły nosem nie wiem dlaczego chcę mi to przeszkadzało to raczej słucham mojego dziecka który właśnie po kilku dniach samo chciało i poprosiło majteczki