Antymajtkowiec

Jak poradzić sobie z dzieckiem 3l które nie chce nosić majtek? Dodam że majtki napewno nie są za ciasne i już probowalam różne “modele”.

Tzn problem polega na tym, że dalej chciałby mieć pieluszkę? Czy załatwia się już normalnie na ubikację czy nocnik, a po prostu chciałby chodzić w samych spodniach bez majtek?

Możesz też żeby maluch sam sobie wybrał majteczki w sklepie

Właśnie może mu się źle kojarzą, coś mu przeszkadza. Ja słyszałam, że w pewnych kwestiach synowie biorą wzór z tatusiow i może to tata jakoś go przekona? Powie, że chłopcy muszą nosić majteczki, niech pokaże, że on też ma, że ma różne kolorowe i żeby sobie właśnie, jak Paulina pisze, sam wybrał jakieś odjazdowe :slight_smile:

Dzieci chętniej noszą coś co same wybiorą

U nas dużym przykładam dla Synka jest dziadek. Jest strasznie za dziadkiem i strasznie go naśladuje i to właśnie on przekonał go do nocnika. Wyjaśnił mu, że jest już taki duży jak dziadzia i może robić do dużego kibelka. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Od razy syn zaczął robić do muszli.

MamAnt to też super :slight_smile: jak nie tata to może być dziadek, babcia itd. :slight_smile: Ważne, że działa. Zobaczymy kogo moja córka będzie naśladować. Ciekawe czy też nie dziadka, bo on ma fiola na jej punkcie i bardzo dużo czasu z nią spędza :slight_smile:

U każdego tym wzorcem będzie ktoś inny. U nas wiele rzeczy syn nauczył się od taty ale i dziadek zawsze mu coś tłumaczył i uczył. Czasami dziadek nas zwyczajnie wyprzedzał bo my myśleliśmy ze nasz syn jeszcze jest za mały a jakie było zdziwienie kiedy dziadek powiedział i okazało się ze to nic prostszego. :slight_smile:

Witam,
Patrycja.Mazur napisz nam coś więcej. Na razie po tym co napisałaś “czuje nosem” ;} jakąś nadwrażliwość dotykową to znaczy - jeśli np. noszenie jakiś ubrań, materiałów, pewnych faktur czy gdy metki przy ubraniach przeszkadza. Ale przeszkadza tak, że są złości, histerie i różne inne trudności. Czy tak jest u Was? Czy trudności są tylko z majtkami czy z jakąś inną częścią garderoby też są? A jak było z pieluchą?

Pozdrawiam
Marta Cholewińska-Dacka

Może dobrym rozwiązaniem byłoby właśnie zabrać dziecko do sklepu aby samo wybrało sobie majtusie które mu się podobają teraz tego jest masa nawet z różnymi postaciami z bajek które aktualnie lubi dziecko może warto by było spróbować wybrać bieliznę z innego materiału niż do tej pory Może właśnie obecny materiał nie odpowiada dziecku albo w ogóle pójść w taką troszeczkę dorosłą stronę i na przykład zamiast takich zwykłych klasycznych majtek kupić bokserki takie jak na przykład nosi tatuś dziecko będzie miało wtedy porównanie poczuje się tak bardziej dorośle I może wtedy jakoś chętniej da się przekonać do noszenia bielizny

Najlepiej żeby dziecko samo wybrało sobie bieliznę - Najlepiej z ulubionymi postaciami. Może wtedy zechce nosić. Zawsze warto spróbować. 

U mojej siostrzenicy też tak było, 

w końcu wybrała sobie sama z myszką micky, takie jakie jej się podobały i zaczęła je zakładać i nosić. Nawet na noc nie chciała zdejmować:D

Wlansie może trzeba z dzieckiem iść do sklepu żeby wybrało takie jakie mu się podobają :)

Również jestem tego samego zdania :) U mnie córki lubią sobie same wybrać bieliznę:) 

My czytaliśmy Pucia pożegnanie z nocnikiem i tam tez było, żeby zabrać do sklepu żeby dziecko samo wybralo majtki i tak zrobilismy ;) syn sam sobie wybrał i zakladal bez problemu ;) 

U nas jeszcze trochę czasu do tego, ale też czytamy jej Pucia i Kocie Kicie i Nunusia  o siusianiu na nocnik. I też planuję, jak w Puciu, wziąć ją do sklepu żeby wybrała sobie majteczki, myślę, że to może dziecko przekonać :) 

Moj w końcu też nosi bieliznę zamiast pampersow ;)

My mieliśmy wpadki z kupa ale od dwóch tygodni jest super

Ann Gucio i Kicia kocia to nasze ulubione książki ;) Syn się bardzo dużo z nich nauczył :) do dzisiaj robi papa siusiu Bartusia :D

Spróbowała bym żeby dziecko samo sobie  wybrało. Był taki bardzo krótki okres że córka nie chciała majtek ale to dosłownie dni i wtedy nie naciskałam po prostu ją wysyłałam bez majtek do żłobka na przykład i tłumaczyłam panią że nie ma mimo że coś tam kręciły nosem nie wiem dlaczego chcę mi to przeszkadzało to raczej słucham mojego dziecka który właśnie po kilku dniach samo chciało i poprosiło majteczki