Kikacu można ale ciężej się w ciąże zachodzi - wraca do płodności sprzed podawania zastrzyków.
Ilość hormonów podawana na raz jest bardzo duża, dlatego zahamowane jest miesiączkowanie i to jest normalne.
Poza tym wstrzyknięte hormony są tymi samymi, które organizm produkuje w ciąży dlatego można karmić przy tym piersią.
jak doczekam się swojej kolejki do mojej pani doktor to poprosze o krążki jednak, póki co nie mogę być w ciąży a więc cos wybrać muszę. A czy któraś z Was stosowała może krążki? Bo znam opinię jedynie swojej siostry, ale warto wiedziec więcej
“Implant umieszczony podskórnie za pomocą jednorazowej aplikacji hamuje jajeczkowanie przez 2,5 roku i zapewnia ochronę antykoncepcyjną przynajmniej przez 3 lata.
Nie większy od zapałki (4 cm długości i 2 mm grubości) z 6 kapsułkami silikonowo – gumowymi, uwalnia hormony (progestagen), utrzymując stały poziom hormonów we krwi przez parę lat. Zapobiega on jajeczkowaniu oraz zagęszcza śluz szyjkowy, przez co utrudnia plemnikom dotarcie do jamy macicy i zapłodnienie. To odpowiednia metoda dla aktywnych seksualnie kobiet, które potrzebują stałej, długotrwałej formy antykoncepcji. Implant zapobiega ciąży skuteczniej niż sterylizacja - wskaźnik Pearla 0,01.”
Źródło :provivo.pl .
Jak każda antykoncepcja dobra dla zapominalskich
Czy zdecydowałabym się na niego ? Na dzien dzisiejszy mam wciaz problemy z pozytywnym nastawieniem jeśli chodzi o wspolzycie …ale w przyszłosci kto wie , wyczytałam , ze jest do bezpieczna metoda i w przeciwienstwie do zastrzyków - mozna ja wyjac.
Czytałam , ze nie ma przeciwwskazan dla kobiet karmiacych ,poniewaz nie wpływa ani na ilosc ani ja jakos mleka matki, kobieta zaraz po porodzie może o taki zabieg poprosic.
Oczywiscie musza byc wady …i są oczywiscie, jakie ?:
-Zaklocaja regularnosc miesiaczkowania
-zabieg chirurgiczny …przez co kobiety rzadko sie na niego decyduja
dużo wad ? Jak na razie nie …
Nigdy wcześniej o tej metodzie nie słyszałam,ale brzmi całkiem obiecująco!! chociaż ja powiem szczerze,że nie wiem,czy po ciąży po prostu nie wrócę do plastrów… fakt,że i tak mam obiekcje co do antykoncepcji,bo w sumie po hormonach starałam sie dwa lata o dziecko,bo organizm miałam tak rozregulowany,że koniec!!! może ta wszywka,to rzeczywiście dobre rozwiązanie!!!
no ja sie wlasnie zastanawiam nad ta wszywka bo zlyszalam ze jest dobra… tylko boje sie ze sie po niej roztyje bo to jednak hormony… i dziewczyny po tej wzywce wiem ze tyja …
o kurcze no zobacz to sa jeszcze inne minusy …o tyciu nie pomyslalam . Tabletki jak widzisz przysrost wagi mozesz odstawic a to niestety …nie tak szybko . Warto dokladnie przemyslec
Ja przed porodem używałam plastry… wcześniej tabletki… teraz,po porodzie jakoś nie myślę o antykoncepcji w ten sposób! używamy po prostu prezerwatyw… wiem,ze nie dają 100% pewności,ale jaka antykoncepcja ją daje?? jak się trafi,to trudno… ale do tabletek nie chcę wracać nigdy!!
a ja rozważyłam branie tabletek dopiero po drugim porodzie (do tej pory tylko prezerwatywy) i niestety po dwóch miesiącach brania azali napuchłam więc je odstawiłam. Obecnie znowu wróciliśmy do prezerwatyw…ale nie lubię ich…odbierają mi całą przyjemność dlatego więc rozważam na poważnie założenie spirali. I chyba raczej jestem na 95% przekonana.
zastrzyki sa hormonalne więc odpada…a plastry cóż jakoś nie mam do nich zaufania tym bardziej że słysząłam że jak ktoś jest większej tuszy to są mniej skuteczne. No i kosztowne
Kurczę ja tak teraz zajrzałam w internet kto nie może stosować plastrów i doszukałam się, że osoby chore na serce nie mogą - lekarze się tego trzymają przy wypisywaniu recepty? Myślałam o plastrach po zakończeniu karmienia a do jego końca będę musiała niestety stosować prezerwatywy, bo tu nigdzie się nie dostanie pigułek typu Azalia! - szok jak dla mnie… Chyba, że je sprowadzę ale nie wiem czy warto… Bo tu też pewnie jak ma się problemy z sercem nie można ich brać…?
Ewelina a Ty się nie boisz spirali? Kurczę mnie ta opcja nie przekonuje…
Madziu a dlaczego nie chcesz wracać do tabletek?? Bo ja nawet teraz podczas karmienia używam Cerazette (tylko te można) i chciałam nadal stosować tę metodę po odstawieniu synka od piersi. Każda metoda ma swoje plusy i minusy i nie ma metod skutecznych na 100% bo wstrzemięźliwość to nie metoda…
Ja tak naprawdę tabletki zaczęłam brać, bo miałam bardzo bolesne okresy i prawie mdlałam. Po tabletkach się unormowało i było super. A po odstawieniu wystarczyły 4 cykle i zaszłam w ciążę. Przez pierwsze dwa niby próbowaliśmy ale tak nieśmiało, bo nie powinno się zaraz po odstawieniu…
Samanta przyznam szczerze że pierwotnie ta metoda bardzo mnie przerażała. Ale po weryfikacji która metoda będzie najodpowiedniejsza została tylko ta. Tabsy, plastry i zastrzyki odpadają bo to jest hormonalne a mnie mój gin zwalił nóg z tekstem “widzę że ma Pani tendencję do tycia to będzie Pani tyła po wszystkich tabletkach”…nie wiem ile w tym prawdy ale tak mi się to zakotwiczyło w głowie że boję się po prostu że roztyję się jeszcze bardziej niż jestem. Prezerwatywy odbierają mi wszelaką przyjemność i psychiczną i fizyczną…to jest antykoncepcja którą obecnie stosujemy ale już się nie mogę doczekać kiedy po prostu pójdą one w kąt…do tego wkurza mnie to że czasami zdarzało się zapomnieć je kupić i wtedy kicha. Stosunek przerywany również odpada bo jest za bardzo ryzykowny i nie chce żyć w ciągłym strachu czy wpadniemy czy nie więc co mi zostaje? Tylko ta spirala. Mam nadzieję ze przyjmie się dobrze i nie będę musiała jej wyciągać. Bo jeżeli i ta forma antykoncepcji nawali to dupa…
o kurcze…fajnie to co piszesz Kinga bo mnie to jeszcze utwierdziło w przekonaniu że chcę tą spirale, jednak ja chciałam tą niehormonalną…bo ona droga jest. Chciałam właśnie tą zwykła.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.