Kochane, jestem 8 tygodni po porodzie, dziecko karmione KPI i MM (powiedzmy pol na pol)… u dentysty zaczelam leczyc zęba kanalowo w czwartek i zapowoedzial ze moze bolec… ale nie tak ze bede chodzic po ścianach… bralam przez 4 dni ketonal wiec karmienie odstawiłam kategorycznie, pokarm sciagany i wylewany dla nezpieczenstwa malucha. Niestety zrobil sie stan zapalny i w niedziele lekarz przepisal mi antybiotyk i powoedzial ze karmic moge… troche mnie to zdziwilo wiec odczekałam 12 h i po 12h od ostatniego ketonalu nakarm malego… po 15 minutach mial kupkę rozwolnieniową… wg lekarza normalna reakcja… ale pytanie… karmic z antybiotykiem czy lepiej wytrzymac sie do konca antybiotyku i wyleczenia zeba? Karmilyscie z antybiotykiem?
Nie karmiłam piersią, ale jak lekarz pozwolił karmić to chyba można…
Standard zęby lecą po karmieniu. Też karmiłam z antybiotykiem na zęba nie pamiętam jakim ale też przy leczeniu kanałowym. I też karmiłam biorąc Ketonal zarówno położna jak i dentysta powiedzieli że spokojnie mogę bo Ketonal wydziela do mleka nieznaczne ilości ketoprofenu więc można przy nim karmić normalnie
Zęby po ciąży i karmieniu często się psują. @Kargaw nie wiedziałam że ketonal można brać jak się karmi, myślałam że tylko ibuprom i paracetamol. Dobrze wiedzieć.
juz teraz są antybiotyki przy ktorych mozna karmić, a jesli chodzi o kupki to po mleku matki zawsze są bardziej wodniste niz po mm.
ja mialam nawet maść na sutka z lekiem i moglam karmic bez zmywania
Ketonal do karmienia , też nie wiedziałam.
A jak to jest z morfiną np po cc ? Tez mozna karmic ?
Jesli lekarz pozwolił to można, choć ja bym chyba nie karmiła dla bezpieczeństwa
Oj morfina to nie mam pojęcia ale o Ketonal pisałam do położnej i powiedziała że spokojnie można. Lekarz też tak mówił.
Położna mi to w tedy wysłała
Dobrze wiedzieć, choć ja w życiu nie połykałam ketonalu.
Wiele antybiotyków (np. amoksycylina) jest bezpiecznych przy karmieniu – lekarze przepisują je z uwzględnieniem laktacji. Rozwolnienie u malucha to częsta, łagodna reakcja. Jeśli antybiotyk był zatwierdzony jako bezpieczny, możesz karmić. Dla pewności skonsultuj skład leku z doradcą laktacyjnym
Ja po CC w szpitalu dostawałam Ketonal przez pierwsze 2 dni a potem dawali mi ibuprofen a po powrocie do domu już tylko paracetamol. Także skoro Ketonal dawali w szpitalu to na pewno musi być bezpieczny. A skoro dentysta powiedział Ci że to antybiotyk przy którym możesz karmić to na pewno wie co mówi. Zawsze możesz jeszcze sprawdzić w ulotce co piszą na ten temat.
Skoro dawali w szpitalu to musi być ok
Możesz spokojnie brać ketonal i karmić. U nas w szpitalu nawet rozdawali ketonal panią po CC na które nie działał paracetamol/ibuprofen
W ulotce pewnie będzie albo kontakt z lekarzem albo że się nie zaleca, większość leków ma tak napisane.
@Natalia92 moze zadzwon jeszcze do swojego lekarza rodzinnego i dopytaj o ten konkretny antybiotyk
Myślę że lekarz wie co mówi ale jeśli masz obawy to zapytaj jeszcze swoją położną powinna mieć wiedzę na ten temat
Dokładnie położna też wie które leki można przyjmować
dokładnie
No wyczytalam w necie ze wlasnie nie bardzo dlatego nie karmilam jednak bralam ketonal 100 wiec silny… ale jedyny mi pomagał… paracetamol i ibuprofen nawet nienpoczulam ulgi…
Też brałam 100 ketonalu
Jak tak sobie przypominam to też nie wiem czy nie dostałam ketonalu w szpitalu po cc ale szczerze mówiąz za bardzo nie wnikałam co mi tam dają
Ja po CC tez bralam ketonal i karmilam piersią.