Antybiotyk a karmienie

Kochane, jestem 8 tygodni po porodzie, dziecko karmione KPI i MM (powiedzmy pol na pol)… u dentysty zaczelam leczyc zęba kanalowo w czwartek i zapowoedzial ze moze bolec… ale nie tak ze bede chodzic po ścianach… bralam przez 4 dni ketonal wiec karmienie odstawiłam kategorycznie, pokarm sciagany i wylewany dla nezpieczenstwa malucha. Niestety zrobil sie stan zapalny i w niedziele lekarz przepisal mi antybiotyk i powoedzial ze karmic moge… troche mnie to zdziwilo wiec odczekałam 12 h i po 12h od ostatniego ketonalu nakarm malego… po 15 minutach mial kupkę rozwolnieniową… wg lekarza normalna reakcja… ale pytanie… karmic z antybiotykiem czy lepiej wytrzymac sie do konca antybiotyku i wyleczenia zeba? Karmilyscie z antybiotykiem?

Nie karmiłam piersią, ale jak lekarz pozwolił karmić to chyba można…

Standard zęby lecą po karmieniu. Też karmiłam z antybiotykiem na zęba nie pamiętam jakim ale też przy leczeniu kanałowym. I też karmiłam biorąc Ketonal zarówno położna jak i dentysta powiedzieli że spokojnie mogę bo Ketonal wydziela do mleka nieznaczne ilości ketoprofenu więc można przy nim karmić normalnie

Zęby po ciąży i karmieniu często się psują. @Kargaw nie wiedziałam że ketonal można brać jak się karmi, myślałam że tylko ibuprom i paracetamol. Dobrze wiedzieć.

juz teraz są antybiotyki przy ktorych mozna karmić, a jesli chodzi o kupki to po mleku matki zawsze są bardziej wodniste niz po mm. :slight_smile:
ja mialam nawet maść na sutka z lekiem i moglam karmic bez zmywania

Ketonal do karmienia , też nie wiedziałam.
A jak to jest z morfiną np po cc ? Tez mozna karmic ?

Jesli lekarz pozwolił to można, choć ja bym chyba nie karmiła dla bezpieczeństwa :frowning:

Oj morfina to nie mam pojęcia ale o Ketonal pisałam do położnej i powiedziała że spokojnie można. Lekarz też tak mówił.

Położna mi to w tedy wysłała

1 polubienie

Dobrze wiedzieć, choć ja w życiu nie połykałam ketonalu.

Wiele antybiotyków (np. amoksycylina) jest bezpiecznych przy karmieniu – lekarze przepisują je z uwzględnieniem laktacji. Rozwolnienie u malucha to częsta, łagodna reakcja. Jeśli antybiotyk był zatwierdzony jako bezpieczny, możesz karmić. Dla pewności skonsultuj skład leku z doradcą laktacyjnym

Ja po CC w szpitalu dostawałam Ketonal przez pierwsze 2 dni a potem dawali mi ibuprofen a po powrocie do domu już tylko paracetamol. Także skoro Ketonal dawali w szpitalu to na pewno musi być bezpieczny. A skoro dentysta powiedział Ci że to antybiotyk przy którym możesz karmić to na pewno wie co mówi. Zawsze możesz jeszcze sprawdzić w ulotce co piszą na ten temat.

Skoro dawali w szpitalu to musi być ok

Możesz spokojnie brać ketonal i karmić. U nas w szpitalu nawet rozdawali ketonal panią po CC na które nie działał paracetamol/ibuprofen

W ulotce pewnie będzie albo kontakt z lekarzem albo że się nie zaleca, większość leków ma tak napisane.

@Natalia92 moze zadzwon jeszcze do swojego lekarza rodzinnego i dopytaj o ten konkretny antybiotyk

Myślę że lekarz wie co mówi ale jeśli masz obawy to zapytaj jeszcze swoją położną powinna mieć wiedzę na ten temat :wink:

1 polubienie

Dokładnie położna też wie które leki można przyjmować

dokładnie :slight_smile:

No wyczytalam w necie ze wlasnie nie bardzo dlatego nie karmilam jednak bralam ketonal 100 wiec silny… ale jedyny mi pomagał… paracetamol i ibuprofen nawet nienpoczulam ulgi…

Też brałam 100 ketonalu

Jak tak sobie przypominam to też nie wiem czy nie dostałam ketonalu w szpitalu po cc ale szczerze mówiąz za bardzo nie wnikałam co mi tam dają

Ja po CC tez bralam ketonal i karmilam piersią.