Moze i lepiej ja popękałam i bylam nacinana bo pęknięcie poszło za daleko miałam 6 szwów a kiedy poszłam je ściągać to kazali przyjsc za kilka dni bo stwierdzili że musiałam mieć bardzo ciezki poród.
W sumie kiedy polozna mowila ze mnie nacinac bedzie to mi było wszystko jedno w tamtym momencie.
Monia ale t normalne,że nikt Ci nie wystawi zwolnienia do 6 dni w tył..można jedynie 3 do tyłu i 3 dni do przodu, więc dlatego szpital tak nie zrobi bo tak nie można
Dziewczyny ja miałam zwolnienie od ginekologa do 25 czerwca. Od 23 leżałam w szpitalu a urodziłam dopiero 1 lipca. Dostałam ze szpitala wypis na którym były daty przyjęcia i wypisu do domu i to w zupełności wystarczyło w pracy żeby mi wypłacić zasiłek. Nie potrzebowałam żadnego dodatkowego papierka, jedynie jeszcze zaświadczenie do macierzyńskiego.
Magda i lena ,a to tak może być. MOże się mnie pytała bo nie wiedziała czy rodziłam bo potem dopiero powiedziałam ,że potrzebuje zaświadczeie o porodzie. Może myślała, że ja z ginekologii przyszłam
Anito ja tutaj nie pisałam na moim przykładzie. Warto przeczytać wcześniejsze komentarze.
Mazia ale ja to wiem to nie jest mój przykład ja sobie zwolnienie załatwilam bo mój gin robił mi wielkie problemy aby wystawić mi zwolnienie do przodu a nie do tyłu
Hej Smitty! Obawiam się, że przyjdzie Ci ćwiczyć samotnie, tak jak mi. Wątek w tym temacie chyba już wymarł. Jako że urodziłam w czerwcu mogę Ci już jedynie kibicować :( Bardzo mi przykro, że przeszłaś przez horror poronienia :(
Dziewczyny każdy poród jest inny. Raz lepiej naciąć, raz lepiej pęknąć . Moja położna powiedziała mi, że przy drugim porodzie nie nacina nawet jak ją błagają. Niestety drugi poród wspominam dużo gorzej niż pierwszy. Może i był dużo krótszy, ale przez to dużo boleśniejszy i gwałtowniejszy. Wolałam rodzic dłużej, ale spokojniej i na stabilnym materacu a nie na łóżku porodowym, na którym bałam się zmienić pozycję z obawy że sie zarwie, albo ja spadnę. :(
Beata ale nie zawsze tak trafi. Jak ktoś nie będzie miał już wizyty a poród się dalej nie rozpocznie to szpital czy inny lekarz może wystawić max 3 dni wstecz.
No ale jak piszecie, może będzie tylko zaświadczenie ze szpitala. No w każdym razie jak u nas z pracy ktoś szedł do szpitala na dłużej to zazwyczaj kadrowa do tej osoby dzwoniła i sobie zapisywała ale zaświadczenie o pobycie w szpitalu miała później - z reguły szpital wystawiał co 2 tygodnie, za miniony okres. Czyli przychodziły z 2 tygodniowym opóźnieniem.
Ja tak czy siak mam do 17 włącznie L4, więc skoro pójdę 16 do szpitala, to pewnie mi wystawią dokument, że od tego do tego byłam w szpitalu i tak jak pisała Magda i Lena to wystarczy.
A jeszcze mi powiedzcie, bo normalnie za pobyt w szpitalu jest 75% podstawy wypłacane, ale jeśli to jest pobyt w ciąży to dalej 100% obowiązuje prawda?
Caryaa słuchałam dziś "poranka z położną Kasią" odnośnie ochrony krocza i gościem byłą położna, która pracowała ostatnie lata w Szwajcarii. Mówiła, że tam nacięcia to jest ostateczność - w przypadku zagrożenia życia lub zdrowia maluszka, kiedy poród trzeba przyspieszyć, więc trzeba "poszerzyć" drogę dziecku. W innych wypadkach muszą się tłumaczyć dlaczego nacięły. No i generalnie pęknięcia tam są uważane jako lepsze dla kobiety. U nas jednak mimo, że na jakimś tam etapie starają się to krocze chronić to jednak jak już zdarzą się pęknięcia słychać o konieczności nacięcia "bo będzie jeszcze gorzej".
Jak ktos ma.pakiet ubezpieczenia to niech sprawdzi bo w niektórych pakietach jest zwrot za pobyt w szpitalu również w czasie ciąży u mnie np. Powyzej 7 dni
Becia ubezpieczalnie mają roznie ja np. Miałam we wcześniejszym pakiecie zaznaczone ze ciaza 7 dni a reszta to chyba 3 lub 4 nie pamiętam szczerze mowiac
Ewa nie chcę generalizować, ale mam wrażenie, że u nas i nacięcie i rodzenie na plecach to standard, z którym bardzo ciężko walczyć.
Nie mam pojęcia, czy moje pęknięcie zagoiło się szybciej i lepiej, niż ewentualne nacięcie. Jestem półtora miesiąca po porodzie i wszystko zagojone i sprawne. Wiem natomiast, że nie miałam szans na ochronę krocza. Poród był zbyt szybki, zbyt gwałtowny, a do tego położna żeby mi ulżyć proponowała mi parcie na boku, podczas którego zamiast rozluźniać krocze, to je zaciskałam. Nie umiałam inaczej. :( Chciałam zmienić pozycję na kuczną, ale główka wyszła w trakcie i położna nawet nie miała jak jej przytrzymać. Pierwszy poród, mimo że o wiele dłuższy, wspominam nieporównywalnie lepiej. Wolałam rodzić dłużej a spokojniej, kiedy wszystko było pod kontrolą niż mieć 2 i pół godziny ostrej jazdy.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.