Aniball = łatwiejszy poród?

Moze i lepiej ja popękałam i bylam nacinana bo pęknięcie poszło za daleko miałam 6 szwów  a kiedy poszłam je ściągać to kazali przyjsc za kilka dni bo stwierdzili że musiałam mieć bardzo ciezki poród.

W sumie kiedy polozna mowila  ze mnie nacinac bedzie to mi było wszystko jedno w tamtym momencie.

Monia ale t normalne,że nikt Ci nie wystawi zwolnienia do 6 dni w tył..można jedynie 3 do tyłu i 3 dni do przodu, więc dlatego szpital tak nie zrobi bo tak nie można

Dziewczyny ja miałam zwolnienie od ginekologa do 25 czerwca. Od 23 leżałam w szpitalu a urodziłam dopiero 1 lipca. Dostałam ze szpitala wypis na którym były daty przyjęcia i wypisu do domu i to w zupełności wystarczyło w pracy żeby mi wypłacić zasiłek. Nie potrzebowałam żadnego dodatkowego papierka, jedynie jeszcze zaświadczenie do macierzyńskiego. 

Magda i lena ,a to tak może być. MOże się mnie pytała bo nie wiedziała czy rodziłam bo potem dopiero powiedziałam ,że potrzebuje zaświadczeie o porodzie. Może myślała, że ja z ginekologii przyszłam

Anito ja tutaj nie pisałam na moim przykładzie. Warto przeczytać wcześniejsze komentarze. 

Mazia ale ja to wiem to nie jest mój przykład ja sobie zwolnienie załatwilam bo mój gin robił mi wielkie problemy aby wystawić mi zwolnienie do przodu a nie do tyłu 

Hej Smitty! Obawiam się, że przyjdzie Ci ćwiczyć samotnie, tak jak mi. Wątek w tym temacie chyba już wymarł. Jako że urodziłam w czerwcu mogę Ci już jedynie kibicować :( Bardzo mi przykro, że przeszłaś przez horror poronienia :( 

Dziewczyny każdy poród jest inny. Raz lepiej naciąć, raz lepiej pęknąć . Moja położna powiedziała mi, że przy drugim porodzie nie nacina nawet jak ją błagają. Niestety drugi poród wspominam dużo gorzej niż pierwszy. Może i był dużo krótszy, ale przez to dużo boleśniejszy i gwałtowniejszy. Wolałam rodzic dłużej, ale spokojniej i na stabilnym materacu a nie na łóżku porodowym, na którym bałam się zmienić pozycję z obawy że sie zarwie, albo ja spadnę. :( 

Dlaczego przy drugim porodzie nie nacina? 

Monia nie tyczyło sie ciebie  ale koleżanki z pod postu mojego poniżej;)

A to wystarczy imię podać bo czasem się nie połapie :D

Hahaha spoko  ;) wyjaśnione;)

Ja miałam zwolnienie do dnia porodu i od dnia porodu miała już macierzyński 

Beata ale nie zawsze tak trafi. Jak ktoś nie będzie miał już wizyty a poród się dalej nie rozpocznie to szpital czy inny lekarz może wystawić max 3 dni wstecz.

No ale jak piszecie, może będzie tylko zaświadczenie ze szpitala. No w każdym razie jak u nas z pracy ktoś szedł do szpitala na dłużej to zazwyczaj kadrowa do tej osoby dzwoniła i sobie zapisywała ale zaświadczenie o pobycie w szpitalu miała później - z reguły szpital wystawiał co 2 tygodnie, za miniony okres. Czyli przychodziły z 2 tygodniowym opóźnieniem.

Ja tak czy siak mam do 17 włącznie L4, więc skoro pójdę 16 do szpitala, to pewnie mi wystawią dokument, że od tego do tego byłam w szpitalu i tak jak pisała Magda i Lena to wystarczy.

A jeszcze mi powiedzcie, bo normalnie za pobyt w szpitalu jest 75% podstawy wypłacane, ale jeśli to jest pobyt w ciąży to dalej 100% obowiązuje prawda?

Caryaa słuchałam dziś "poranka z położną Kasią" odnośnie ochrony krocza i gościem byłą położna, która pracowała ostatnie lata w Szwajcarii. Mówiła, że tam nacięcia to jest ostateczność - w przypadku zagrożenia życia lub zdrowia maluszka, kiedy poród trzeba przyspieszyć, więc trzeba "poszerzyć" drogę dziecku. W innych wypadkach muszą się tłumaczyć dlaczego nacięły. No i generalnie pęknięcia tam są uważane jako lepsze dla kobiety. U nas jednak mimo, że na jakimś tam etapie starają się to krocze chronić to jednak jak już zdarzą się pęknięcia słychać o konieczności nacięcia "bo będzie jeszcze gorzej".

Ewa, co do wypłaty to ja dostałam 100% za pobyt ciążowy w szpitalu przed porodem :)

Ewcia chyba 100% bon ciazowe;)

Jak ktos ma.pakiet ubezpieczenia to niech sprawdzi bo w niektórych pakietach jest zwrot za pobyt w szpitalu również w czasie ciąży u mnie np. Powyzej 7 dni 

Tatuś też może wziąść opiekę po porodzie na dziecko lub na matkę jeśli będzie po cc i Nas tak właśnie załatwilam że szpitalem 

Ewa w ciąży zawsze 100% jets płacone 

U nas jest pobyt w szpitalu ale trzeba być 3 doby albo 5 na pewno nie 7 

Becia ubezpieczalnie mają roznie ja np. Miałam we wcześniejszym pakiecie zaznaczone ze ciaza 7 dni a reszta to chyba 3 lub 4 nie pamiętam szczerze  mowiac

Ewa nie chcę generalizować, ale mam wrażenie, że u nas i nacięcie i rodzenie na plecach to standard, z którym bardzo ciężko walczyć.

Nie mam pojęcia, czy moje pęknięcie zagoiło się szybciej i lepiej, niż ewentualne nacięcie. Jestem półtora miesiąca po porodzie i wszystko zagojone i sprawne. Wiem natomiast, że nie miałam szans na ochronę krocza. Poród był  zbyt szybki, zbyt  gwałtowny, a do tego położna żeby mi ulżyć proponowała mi parcie na boku, podczas którego zamiast rozluźniać krocze, to je zaciskałam. Nie umiałam inaczej. :( Chciałam zmienić pozycję na kuczną, ale główka wyszła w trakcie i położna nawet nie miała jak jej przytrzymać. Pierwszy poród, mimo że o wiele dłuższy, wspominam nieporównywalnie lepiej. Wolałam rodzić dłużej a spokojniej, kiedy wszystko było pod kontrolą niż mieć 2 i pół godziny ostrej jazdy. 

Hehe jak ja bym chciała mieć te 2.5 h :D