Alimenty dla rodziców

No dokładnie do tego jakiś odtrącenie na zapachy na przykład kawy czy mięsa…
Tyle rzeczy może nas zaskoczyć w naszym organizmie gdy jesteśmy w ciąży że nawet sobie nie zdajemy sprawy. Ja się wcale nie dziwię że niektóre kobiety od samego początku są już na L4.

1 polubienie

Bo to łatwo osądzać aha najłatwiej tylko pójść na L4 i tym podobne. W innych krajach nie ma L4. A ja powiem tak w pierwszej ciąży nie poszłam na L4 pracowałam non stop bo własna działalność ostatecznie wylądowałam w szpitalu przez problemy z ciśnieniem cukrami i kolejnym omdleniem. A później walczyłam z zus-em przez ponad pół roku aby z łaski swojej dali mi należne pieniądze

Niby tak ale u nas jest jednak sporo naciągaczy i kobiet które to wykorzystują. Nie mówi o tych co biorca L4 bo się źle czują ale o tych co dobrze się czują i traktują to jak wakacje. Gdyby każdy podchodził racjonalnie to nie było by tyle problemów z tymi L4 u pracodawców

1 polubienie

Mój kuzyn miał sytuacja z ojcem, ale ojciec zostawił ich jak miał 2 lata. Niestety musieli jeździć na wiele spraw do sądu :frowning: teraz ten ojciec umarł i on mi nawet pogrzeb wyprawił

Znaczy powiem tak u nas jest największym błędem to że małych pracodawców i duże korporacje traktuje się tak samo.

Ja pamiętam jak bardzo dała mi w kość jak zatrudniłam dziewczynę z urzędu pracy. Podpisana była umowa że ja ją biorę na trzy miesiące na próbę a później mam ją przynajmniej na tyle samo zatrudnić. Nie była super wręcz powiedziałabym że była bardzo kiepska, ale warunki umowy to warunki umowy. Jednym z warunków umowy żeby jej nie przedłużyć wszystkiego była ciąża to ona mi o tej ciąży nie powiedziała a moje pracownicy też nie były na tyle lojalne żeby mi powiedzieć utopiłam przez to bardzo dużo pieniędzy

I wiesz co jest najgorsze ? Ze przyjda takie co powiedza ze to ich sprawa i nie musza o ciazy mowic. A moim zdaniem tu prawo powinno sie zmienic i pracodawca powinien wiedzieć kogo zatrudnia, bo prawda jest taka ze zwykly szary czlowiek nie wie ze Ty placisz 10 tys za taka pracownice miesiecznie albo i wiecej ( zalezy od umowy i warunkow). Wiec zatajenie ciazy przed pracodawca zeby tylko podpisac umowe moim zdaniem jest nie fair.

Oczywiście tym bardziej że w tym momencie trzeba było ją wyszkolić koszty szkolenia kosztują i to niemało. Ja jej kupiłam bilety żeby pojechała i tak dalej.
Przypominam że ZUS przyjmuje płacenie dopiero po 33 dniach czyli jeden miesiąc płacisz później jeszcze kilka dni za kolejnych wystarczy że lekarz nie zrobi ciągłości l4a bo wypada w sobotę i znowu płacisz od początku. Ja płaciłam za 4 miesiące w ten sposób

1 polubienie

Dokładnie tak jest @Anetteso_gmail.com dlatego jak jak się dobrze czułam w ciąży to w ogóle udało mi się nie brać L4 właśnie by nie obciążac pracodawcy.
Też uważam że takie ukrywanie swojego stanu przed pracodawcą powinno skutkować rozwiązaniem umowy bo to nie fair w stosunku do pracodawcy zwłaszcza przy nowych pracownikach którzy roku nie przepracowali w danej firmie

Kobiety w ciąży w Polsce naprawdę mają raj jeżeli chodzi o L4 i prawda jest taka że przez wiele z nich jest to naprawdę nadużywane. Z tego co słyszałam to mają być jakieś zmiany w zakresie L4 dla kobiet w ciąży.