Czy ktoras z Was lub Wasi bliscy mieli styczność z alimentami dla rodzicow ?
Moze ktos mi nakreslic jak wygladq sytuacja ?
Od dawna balam sie ze moi rodzice beda chcieli ode mnie alimenty na starosc. Dlatego mam rozdzielnosc majatkowa z mezem. Na mnie nie ma nic. Jednak plany zyciowe sie zmieniaja i zapewne bede wspolwlascicielem np nieruchomosci.
Jak to wyglada jesli rodzice by wniesli do sadu o alimenty ode mnie ? Czy ja bede musiala jakos udowadniac ze nie mam z czego na nich łozyc ? Czy bede musiala udowadniac ze nawet jesli mialabym z czego to nie mam zamiaru gdyz sa alkoholikami, nie mamy kontaktu od 2 lat i leczylam sie przez nich na depresje ? Czy beda wyciagali swiadkow np moja siostre lub sasiadow ? Ciezko mi bedzie bo siostra raczej nie bedzie zeznawac przeciwko rodzicom a sasiadow tez nie jestem pewna… czy bede musiala wszystkie brudy wyciagac ? Opisywać sytuacje ? Czy bedzie potrzebna moja dokumentacja medyczna ?
Slyszalam ze w wielu przypadkach sad odrzuca z automatu taki wniosek.
Ale ostatnio slyszalam ze moja matka juz niezle plynie i byc moze czeka ja dyscyplinarka…
Ale myślę że na Tobie będzie spoczywał obowiązek udowodnienia że nie możesz lub nie chcesz o to też nie takie pewne że Ci się uda. Dla sądu będzie ważny fakt że rodzice Cię utrzymywali jak byłaś mała i że łożyli na Twoją edukację nie zależnie jak się to wyglądało.
Brudy zawsze w takich sytuacji są wyciągane i tego nie unikniesz i sąd będzie świadków powoływać.
Tak, ale alimenty od dzieci sa w sytuacji gdy rodzic nie moze sam sie utrzymac np ze wzgledow zdrowotnych. Tu alkoholizm ich moze mi pomoc poniewaz maja na wóde a nie maja na utrzymanie itp.
Tylko wlasnie zastanawiam sie jak wyglada to w sadzie i czy juz powinnam sie jakos zabezpieczac na ten wypadek.
Ale jeżeli zadanie alimentów od dziecka jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego to nie masz się o co martwić. Rażące niewłaściwe zachowanie rodzica w przeszłości nie upoważnia go do starania się o alimenty. Uzyskanie alimentów od dziecka nie jest takie proste. Miałam podobną sytuację alz wujkiem. Już kiedyś o tym pisałam. W skrócie ciotka bez wiedzy wujka przepisała za życia dom dla swojej chrzesnicy, wujek mieszka nielegalnie w swoim domu i gdyby chcieli go z tamtąd wyrzucić jest to rażące niewłaściwe zachowanie. Tak mi to tłumaczył prawnik na zasadzie ,ja ci przepisałem dom a tym mnie chcesz z niego wyrzucić, tak samo i ciebie , leczyłam się przez was na depresję, nie macie ze mną żadnego kontaktu, a chcecie alimenty,. Myślę że takie gdybanie co by było gdyby nie ma za bardzo sensu. Po co sobie głowę zaprzątać. Dodatkowo to czy masz coś na siebie czy nie to nie ma znaczenia bo musisz mieć pieniądze na utrzymanie rodziny. Jeżeli pracuje tylko twój partner no to on nie będzie płacił na twoich rodziców. To ty musiała byś mieć stała pracę i dobre zarobki do tego sąd najpierw bierze pod uwagę twoją rodzinę a dopiero później to czy wystarczyło by ci na utrzymanie dodatkowo rodziców. I jeszcze nie ma tak że pozwa tylko ciebie, pozywają dzieci. A jeżeli nie to zawsze jest jeszcze siostra która te musiała by łożyć na ich utrzymanie.
No tak ale ten przypadek w interwencji właśnie był taki że ona nie miała kontaktu z ojcem że 30 lat i ojciec nie łożył na nią a jak wylądował w domu opieki to złożył i wniosek i ona walczyła żeby komornik jej pieniędzy nie zabrał.
Generalnie z tego co wiem to rodzice muszą udowodnić że nie stać ich na zaspakajanie podstawowych potrzeb bo i ty musisz mieć z czego te alimenty wypłacać. Więc muszą być te dwie przesłanki spełnione z tego co wiem.
Ooooo to ciekawe co napisalas, w sensie ze pozywa sie dzieci ( w przypadku rodzeństwa) bo o tym nie mialam pojecia. Myslalam ze mozna pozwac tylko jedno z dzieci.
Wiesz ze ja lubie miec wszystko zaplanowane, wiec chce byc przygotowana w razie czego, czyli jakies papiery, smsy, dokumentacja ktora potwierdzi moja wersje.
No to myślę, że to jest dobry argument, że mają na alkohol… pewnie sąd weźmie to pod uwagę. Może są jacyś prawnicy, którzy się w takich kwestiach specjalizują
Tak ale nie mieć kontaktu a leczyć się na depresję przez rodziców to co innego do tego chyba jak dobrze pamiętam to twoi rodzice @Mamina wyrzekli się Ciebie? W sensie powiedzieli że nie jesteś ich córka? Dobrze pamiętam ? To już w zasadzie wystarczy. Bo samo nie mieć kontaktu to inna sprawa
No wlasnoe najgorsze jest to ze trzeba cos udowodnic co bylo x lat temu ale jak to udowwodnic … nie kazdy chce poswiadczyc ze tak bylo ze tak ktos powiedział
Ale nie musisz pytać czy ktoś będzie twoim świadkiem. Zgłaszasz świadków i oni mają obowiązek się stawić na zeznania. Miałam kiedyś sprawę sądową to podawałam bez uzgodnienia że świadkami. Inna sprawa że nie wiadomo co powiedzą ale zeznają pod przysięgą więc powinni mówić prawdę z godnie z tym co słyszeli czy widzieli
Moja kolezanka miala podobna sytuacje , wlasciwie to ona wraz z siostra zostaly zabrane do domu dziecka przez alkoholizm rodzicow , adoptowala je babcia . Z rodzicami nie miala kontaktu , babci zmarla , mieszkala w internacie , bala sie nawet zdawac z klasy do klasy , bo skad wziac na nowe podreczniki . Jak poszla do pracy , rodzice podali ja o alimenty , sad odrzucil . Mysle , ze w Twoim przypadku rowniez tak bedzie . Jesli rodzice moga isc do pracy , ale sie “bawią” to naprawde mozesz spac spokojnie
Chociaz wiadomo , ze duzo zalezy od sedziego na ktorego sie trafi
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.