Wiesz na pewno warto mieć jakieś dokumenty, smsy czy właśnie nawet Twoją dokumentację medyczną, w razie co, jeśli jak mówisz wolisz mieć takie zabezpieczenie, być przygotowaną, w razie co, ale myślę że w razie takiej sytuacji sąd powinien stanąć po Twoje stronie, ponieważ rodzice na własne życzenie nie są w stanie się utrzymać, przez nałóg, przecież nikomu nie zabrania się pracować i moc się utrzymac, jeśli ktoś nie pracuje bo zajmuje się tylko alkoholem, to dla mnie jest skreślony…więc wg mnie nie mają prawa żądać od Ciebie pieniędzy…
Takiej sytuacji nie miałam w najbliższym otoczeniu ale dużo słyszałam o tym. Po przypadku pozwu rodziców trzeba liczyć na zdroworozsądkowe podejście sądu ale różnie z tym bywa i kosztuje dużo stresu. Jeśli macie rozdzielność i nic na siebie nie masz to dla swojego świętego spokoju dalej bym tak robiła, jak planujecie zakup domu/mieszkania a macie rozdzielność to kupcie w udziałach- a tego komornik nie może zająć ![]()
Generalnie zgadzam się z przedmówcami. Rodzice mogą dochodzić alimentów od dziecka, ale to nie jest takie proste. Dokumentować wszystko. Pokazać, że rodziców nie było. Warto też rozważyć konsultacje z prawnikiem. Tak też tylko, żeby się uspokoić i w razie czego mieć plan działania. Generalnie może rodzice nie wpadną na taki pomysł + sprawy też długo trwają.
To co mówisz i ponad wszystko dokumentacja medyczna to podstawa
@Sylwiaa no właśnie mam wątpliwość jak to jest przy udziałach. Mam koleżankę, która chciała ogłosić upadłość majątkową i teraz ma problem, bo mieszkanie jest po rodzicach, rodzice nie mieli rozdzielności mama zmarła i ona ma te 1/8 mieszkania i właśnie komornik chce zająć tę 1/8 i wystawić ten jej udział. Właśnie zastanawiam się jak
Wszystko trzeba zbierać, dowody są najważniejsze w formie pisemnej. Czyli wymiana korespondencji (mail, sms) czy świadkowie bo nigdy nie wiadomo co się przyda
Narazie nic nie jest na mnie, ale w niedalekiej przyszlosci chcemy zeby juz bylo i bedzie to nieruchomośc pod wynajem. Wiec beda wplywy, podatki. Boje sie ze to moze byc wyznacznikiem ze przeciez mam to moge placic.
No to faktycznie w tej sytuacji bezpieczniej jeśli nie masz na siebie takich nieruchomości
Też słyszałam o takich alimentach, ale wydaje mi się że to tylko teoria
raczej nikt z tego nie skorzysta …., chociaż …. Różni są ludzie ![]()
Mi też się wydaje że lepiej że masz rozdzielność majątkową
Niestety bardzo dużo rodzicow tak korzysta.
Słyszałam o tego typu alimentach i to jest aż przerażające, kiedy rodzice nagminnie to wykorzystują.
Ja spotkałam się z alimentami, kiedy to mąż po rozwodzie płacił na żonę i druga sutuacja - kiedy to dziadkowie płacili alimenty na dzieci, bo ich syn (ojciec dzieci) siedział w więzieniu.
Moim zdaniem trzeba mieć mocne dowody na to, że jeżeli takowe alimenty zostaną im przesądzone to i tak wszystko pójdzie na przelew. Bo raczej stylu życia i ustatkowania nie wprowadzą.
Najpierw się wyrzekają, a jak kasa potrzebna to córka się znalazła? Aż krew zalewa na takich ojców.
Ale mam nadzieję, że nie wpadną na taki pomysł.
Ja bym zaczerpnęła rady prawnika - nie wiem ile taka porada może kosztować ewentualnie może poszukać i gdzieś można skorzystać z darmowej porady?
Ja słyszałam o sytuacjach, w których rodzice wnosili pozew o alimenty w kierunku dzieci.
Takie sprawy nigdy nie są łatwe, dobrze zbierać dowody, jeśli się jakieś ma, typu sms, jak mówisz właśnie dokumentacją medyczna.
Gdyby siostra i sąsiedzi zeznali na twoją korzyść to też na plus.
W takiej sprawie dobry będzie prawnik z prawa rodzinnego
To jest nie do pomyślenia skoro rodzic się nie interesuje dzieckiem nie płaci nigdy alimentów a potem chce żeby alimenty dziecko na niego płaciło…wtedy prawo powinno odmówić takiej osobie gdyż wtedy kiedy dziecko potrzebowało to rodzic go olał… rozumiem jeżeli rodzice utrzymywali , łożyli na dziecko to ok ale jeżeli nie i nie interesowali się dzieckiem niech później nie wołają od niego kasy…
Jest ręta alkoholowa przecież , nasz cudowny rząd wspiera chorobę alkoholową niech im pomaga.
Właśnie słyszałam o tej rencie alkoholowej.
Aż nie do wiary że coś takiego funkcjonuje.
To w tv zabrania się reklam alkoholu, na osoby reklamujące nakładane są kary a tutaj dedykowana renta. No masakra. A jak kobieta w ciąży pójdzie na L4, to nadużywanie i kontrole…
No najpierw to w sumie ja nie chcialam miec z nimi kontaktow bo nie chcieli sie leczyc. Nie chcialam zeby moje dzieci patrzylu na to jak.oni sie zachowuja ale tez na to jak ja to przezywam.
No a jak juz powiedziałam ze skoro nic sie nie zmienia to nie chce kontaktu to juz mowia ze.maja tylko jedna corke ![]()
Miałaś prawo się od nich odciąć tym bardziej że chroniłaś swoje dzieci przed tym widokiem takim a nie innym…
To jest z bardzo destrukcyjny nałóg który nie tylko ich niszczy, ale i osoby w najbliższym otoczeniu, w tym Ciebie.
Wiem, że ciężko to łatwo się mówi jak ktoś nie miał bezpośredniego kontaktu z takim przypadkiem.
Nie wiadomo jak pomóc takim ludziom bo oni nie widzą w sobie problemu. Więc czasami jedynym wyjściem dla własnego spokoju jest to żeby odciąć się od takiego środowiska. Bo ta bezradność w usiłowaniu udzielenia pomocy po prostu wykańcza.
No niestety tak może być - jak będziesz miała wpływy z wynajmu to mogą chcieć zająć tą kasę. Straszne to jest ![]()
@Anetteso_gmail.com faktycznie można kupić w udziałach ale ciekawa jestem czy ktoś w ogóle byłby zainteresowany czymś takim; mieć część mieszkanka i nie móc z niego korzystać w 100% jak się chce
Najgorsze jest to ze najprawdopodobniej moi rodzice nie wiedzą ze mamy podzial majatku a w sumie to ja nie mam nic tak samo jak nie mialam 20 lat temu ![]()
Zapewne mysla ze wzielam slub z mezem i mamy wszystko wspolne a on jest wlascicielem i wspolwlascicielem. Wiec jak beda chcieli to juz zloza wniosek myslac ze ja mam tak duzo forsy ![]()
To sie zdziwia jak dojdzie co do czego🙈
Chcialabym zobaczyc ich miny ![]()
![]()
![]()