Hej. Od kwietnia jestem na diecie bez BMK ze względu na karmienie piersią i alergię pokarmową na BMK mojego teraz już 11 miesięcznego syna . Testy z krwi miał robione jak miał 6 miesięcy i wyszły nam zerowe jednak prowokacja się nie udawała i mały miał bardzo silny refluks żołądka - lekarz zapisał Gasprid oraz gastrotus baby . Teraz od trzech tygodni zmagamy się z wysypką na twarzy , katarem wodnistym oraz mokrym kaszlem - osłuchowo jest czysto . Lekarz zalecił aby dawać zyrtec i nasonex do nosa jednak nie widzę żadnej poprawy . W listopadzie mamy alergologa mamy podejrzenie innych alergię pokarmowych jednak nie wiemy jakich i mam pytanie do mam małych alergików czy jest szansa na wykonanie u tak małego dziecka testów alergologicznych ale skórnych ?
To chyba wszystko zalezy od sytuacji i lekarza.
Moja corka mierzyla sie z aleriga skorna, ale Alergolog nie chciala zlecic testow(miala 3lata)ze wzgledu na wiek-testy moga wyjsc przeklamane. Dodatkowo mowila, ze trzeba zrobic je na pleckach co bedzie bolesne.
Udało mi się wyłapać tylko mleko - po zjedzeniu nabiału cofki na kilometr i biegunki . Starszy syn miał dużo alergię pokarmowych : mleko , jaja , maka pszenna, seler orzechy , kakao ,ryż plus wziewne i boje się ,że mały też może być tak obszernie uczulony ![]()
Kurczę, wydaje mi się że ze względu na wiek może być ciężko zrobić testy u takiego malucha bo te wyniki bywają mało miarodajne ![]()
Co tydzień byłam u lekarza bo ciągle coś : biegunki , katar , kaszel , zapalenie ucha , refluks normalnie człowiek oszaleć może . Ciekawa jestem co nam wymyślą bo ewidentnie coś uczula ![]()
My mielismy testy robione ale z krwi bo synek mial wysypke, kaszlał itp myslalam ze moze jest uczulony na siersc bo mamy kota i psa ale nic nie wykazaly
Też się tego właśnie boje ,że pojedziemy na wizytę i tak naprawdę nic nam nie wyjdzie a objawów mamy cały szereg a rodzinna rozkłada ręce ![]()
Doszło teraz jeszcze uderzanie ręką w ucho i nie wiem czy boli czy refluks powrócił bo lekarz twierdzi ,że nie widzi stanu zapalnego itp skierował tylko do laryngologa i tak ciągle od lekarza do lekarza i nic nie wiadomo
Nam pediatra mówila, że w takim wieku tylko testy z krwi.
A co jeśli nic nie wyjdzie tak jak na mleko nam nie wyszło a jednak prowokacja się nie udaje ? Jak wyłapać co uczula jak je już tyle produktów ![]()
Z takimi maluszkami to ciezko, my tez jezdzilismy od lekarza do lekarza dopiero pomogl alergolog przepisał masc, zmienil mleko bo karmilam mm i dopiero pomoglo ![]()
Ja karmię piersią ale je już posiłki stałe . W listopadzie mam alergologa i jestem ciekawa co nam powie ![]()
A mieliście tylko skórne alergię czy pokarmowe również ?
U nas tylko skorna
A u nas skóra czysta a od środka mnóstwo objawów ![]()
Podejrzewam ze to duzo trudniejsze do wykrycia co dolega :[
Nie mogę patrzeć jak się męczy bo na pewno czuję dyskomfort z ciągle zapchanym nosem i kaszlem ,że aż się trzęsie a lekarze nic nie widzą to ręce mi opadają a ja już tak mam ,że jak choruje dziecko to ja razem z nim ![]()
Kazda mam przeżywa jak dziecko chore mam nadzieje ze ktos wam pomoze i bedzie dobrze ![]()
Jak będziemy po wizycie to damy znać ![]()
W takim wieku to chyba tylko z krwi się robi na alergię
Ale czy ja dobrze rozumiem że testy z krwi na bmk wskazują że nie ma alergi a lekarz twierdzi że jest i każe podawać inne leki ?
Mały bardzo dużo ulewal do takiego stopnia że w pierwszym miesiącu życia trafił do szpitala z zachlysyowym zapalenie płuc a w drugim miesiącu życia doszło do zapaści w skutek ulania i ponownego zachlystowego zapalenia płuc po konsultacji z gastroenterologiem przeszły na dietę bez BMK i ulewanie ustało po testach które nie wykazały alergii kazali podać według drabiny mlecznej i po podaniu zaczęły się ulewania i biegunki dlatego kazali zostać na diecie bez BMK z racji niepomyślnej prowokacji i nasilenia objawów
Aaa ok teraz rozumiem. Kurcze to dużo przeszłaś z maluszkiem dość dużo. Daj znać co lekarz powie na wizycie