Pazur przypomnij mi ile ma TWÓJ synek?
Możesz mu robić masaże brzuszka, kilka razy dziennie po kilka minut, naciskasz na boki brzuszka, można się przy tym bawić, potem zginanie nóżęk do brzucha i tzw “jedzie rowerek na spacerek” ja tak mówie jak robie synkowi rowerek z nóżek naciskając przy tym lekko brzuszek :-))
Mimo, że jedzenie jest to samo to wprowadź więcej błonnika, czy to dla dziecka czy to dla siebie jak karmisz piersią, bo mimo tego, ze sporo pije to moze to być za mało? A jaką pije wode, mineralną czy przegotowaną? jak pije mineralną to zmień na przegotowaną, też pomoże
zmniejsz na jakiś czas podawanie kaszek jak podajesz a zwiększ owocki to też pomoże, bo kaszki zapychają
Te sposoby powinny pomoc 
U nas na zaparcia pomagały ćwiczenia ruchowe nóżek uciskając delikatnie brzuch. Pierwsza córeczka nawet będąc już duża jak ma mega zaparcia, mówi do mnie mamuś poćwiczymy?
Kładziemy się wtedy na macie a ja delikatnie jej nóżkami robię rowerek, delikatnie uciskając brzuszek dociskając nóżki do niego i zawsze nam takie ćwiczenia pomagają.
Na zaparcia dobre są deserki z jabłuszkiem, z gruszkami w składzie, zawsze kupki po nich są luźniejsze. Można tez maluchowi dać wody do picia przegotowanej niesłodzonej…
Deserki z śliwkami też są dobre na zaparcia.
Ostateczność to czopki glicerynowy choć osobiście wolę naturalne składniki tj piesze cie dziewczyny czyli deser ze śliwkami bądź jabluszko , choć czytałam ze i zmiana mleka na inne to tez dobra sprawa przy zaparciach są takie mleka modyfikowanym chyba z bebilona ale pewna nie jestem.
A słyszał ktoś o rurce do pupy… różne opinie słyszałam stosował ktoś ?
Jeszcze bardzo skuteczny sposób to włożenie niewielkiej ilości kremu np. linomag do odbytu. Naprawdę pomaga.
Tego sposobu to akurat nie znałam
Wiem, że niektóre mamy wkładają do odbytu końcówkę termometra, aby pomóc malcowi się wypróżnić i to pomaga. Tylko nie można za często, bo dziecko się przyzwyczaja i bez takiej pomocy potem samo się nie wypróżni.
Właśnie termometr odradzam, ale masaż i jakiś krem jak najbardziej. Mi jako małemu dzidziusiowi wkladano termometr bo miałam mega zaparcia i do dziś mam z tym problemy.
U nas kupka 3 dzień nie zrobiona zaczynam się martwić. Sproboje wasze rady… termometr również nie polecam tak może babcie kiedyś robiły. …
E.Machulek masaż nóżkami dociskajac do brzuszka delikatnie, tak aż zobaczysz czy odbyt się rozwiera, możesz dopomóc masując delikatniewwejście do odbytu kremem.
U kacpra pomogło też częste kładzenie na brzuszek, jak widziałam że probował robić to od raz go na brzuch kładłam i kilka minut i było
chyba po prostu naciskało na brzuch i pomagało mu wypchnąć
a teraz nauczył się robić na stojąco i nawet twarda kupka tak potrafi wyjsc.
Moja córeczka ma niezwykłą formę po jabluszkach, od razu jest kupka.
U nas pomaga woda przegotowana, podaje ją zarówno starszemu jak i młodszemu i póki co nie mają problemów z kupką
ale jabłek też jedzą sporo, myślę, ze jabłka to przede wszystkim, starszy wcina całe bez skórki a młodszy ze słoiczków na razie
W obecnej ciąży wpadłam w takie zaparcia, że niestety ale tydzień nie potrafiłam się załatwić i wiecie co mi pomogło, kwasek z kapusty kiszonej i na to kawka
ruszyło aż miło, ale niestety dla dzidziusiów nie odpowiednie!
u kacpra jablko w ogóle nie pomaga, ani takie ze słoiczka ani takie świeże, a wody nie tknie więc muszę ratować się sliweczkami 
A deserek Gruszki Williamsa? też gruszki są dobre na zaparcia.
Aguniaa dzięki za podpowiedź kupka się pojawila i to 2x
Polecam się na przyszłość
Stare opracowane metody