7 pytań o ząbkowanie malucha

Dominika mogą wyjść najpierw dwójki. Córka mojej koleżanki właśnie tak miała. Po dwójkach wyszły dopiero jedynki.

Dominika myślę, że jedynki u Was to kwestia czasu :slight_smile:

ja po kontroli buziaka synka podejrzewam że idą nam dwie dolne jedynki bo białe kreseczki są na dziąsełkach…

Marta, a stukalas delikatnie metalowa lyzeczka? Jesli to zabki to powinno je byc slychac zanim bedziesz je widziala golym okiem. :slight_smile:

Agunia własnie że chyba do jedynek daleko bo mało rozpulchnione ma tam dziasełka a te dwójki już dawno było czuc pod palcem… :wink:
Marta u Kacpra najpierw było białe a potem zrobiło się mocno czerwone, wrecz bordowe i po kilku dniach przebił się ząb

Dominika, mogą tak iść ząbki, że pierwsze dwójki. Jak byłam mała to mi wyszły dolne jedynki i górne dwójki, więc w rodzinie zyskałam ksywkę KASOWNIK! Teraz mojemu wychodzą dolne jedynki i z niecierpliwością czekam co mu dalej wyjdzie, czy będzie również Kasownikiem.

A ile u was, dziewczyny, trwało wyrośnięcie zabka od momentu przebicia się przez dziąsła?

P4cynk4 różnie z tym bywało . Pierwsze zęby to nawet parę tygodni , a niektóre kilka dni, nie wiem od czego to zależy .

P4cynk4 zależy, które ząbki :slight_smile: pierwsza jedynka wyszła jak synek miał 5,5 miesiąca, druga 3 tygodnie później :slight_smile:
Najdłużej wyrzynały się trójki… do końca to chyba 3 miesiące, no i teraz 5 wyrzynają się już drugi miesiąc

Małgosiu stuknełam dziś iiiii jest! Zadzwoniła nam dolna prawa jedynka :slight_smile: huuura . Dominika ale bez opuchnięcia i zaczerwienienia było - dwa dni biała kreska na dziąśle i płacz na trzeci dzień już ząbek w wieku 5 miesięcy :wink:

Marta no to pierwsze koty za płoty. Pierwszy ząb jest zapisz datę :slight_smile: będziesz wtedy pamiętała.

Marta super! Gratulacje! Małymi kroczkami do przodu. :slight_smile:

Super Marta ja na pierwszego ząbka synka czekałam do ukończenia 1 roku życia.

Dziękuję Kochane!!! Nawet nie wiedziałam jaka to duma dla mamy jak ząbek już jest :slight_smile: A co do zapisania daty to mam książeczkę i tam jest cała jama ustna narysowana i do każdego ząbka jest strzałeczka z miejscem na datę… pierwsza data już jest :slight_smile: fajne te książeczki - przynajmniej synek będzie wiedział jak się rozwijał bo jak pytałam mamy kiedy miałam pierwsze ząbki to mama na mnie oczy wyłupiła i mówi że nie pamięta już… a podobno szybkość wychodzenia ząbków jest właśnie dziedziczona po rodzicach…

Marta faktycznie fajnie to brzmi. :slight_smile: Myślę, że synek prędzej czy później doceni pamiątkę :slight_smile:
Ja pierwszego ząbka miałam jak miałam niecałe pół roku, mąż - teściowa nie pamięta, a synek jak miał osiem miesięcy. :slight_smile:

Takie książeczki są bardzo dobre. Pamięć jest ulotna i nie da się wszystkiego zapamiętać na dłuższą metę. A chciałoby się wszystko zapamiętać i na początku też wierzymy sobie że będziemy pamiętać.
A książeczka w każdej chwili nam przypomni wszystko.

P4cynk4 pierwsze dolne jedynki bardzo szybko wyszły od momentu kiedy wiedziałam że to na pewno już. a teraz górne idą dwójka wyszła ale po chyba 2 miesiącach a kolejna się przebic nie może i muszę czekać tylko płaczu sporo
Marta ząbek wcześnie wyszedł, ja się doczekałam w 7 miesiącu pierwszego :slight_smile: a opuchnięte i zaczerwienione miał Kacper na górze i następnego dnia wyszedł, teraz czekam na kolejną górną dwójkę ale jest tylko białe i czekam i czekam :slight_smile:

Dominika mamy i drugiego - zobaczymy jak to potoczy się dalej :slight_smile: najśmieszniejsze że wyszły dwie dolne jedynki… wyglądać będzie zacnie ten mój syn :wink: a że u Twojego dzidziusia wyszły w 7 miesiącu to i tak wcześnie - mojego brata synek miał 11,5 miesiąca…

A ja się o swoje maluchy martwię, mają skończone pół roku a po ząbkach ani śladu, a ślinią się, marudzą, ale nic tam nie widać…

Adamos nie martw sie ja czekałam do 12miesiaca synka i wyszedł mu ząbek bezobjawowo i wszystko było w porządku.