7 pytań o ząbkowanie malucha

Większość rodziców z wytęsknieniem czeka na pierwsze ząbki u dziecka. Jednak, gdy te zaczynają rosnąć, pojawiają się kłopoty. Nieprzespane noce, marudzenie, a czasem gorączka. Dowiedz się, co robić, gdy dziecko źle znosi ząbkowanie i jak mu pomóc przetrwać ten uciążliwy etap rozwoju.

Moja córka niedlugo skonczy 9 miesięcy i nie widać jeszcze ząbków ale objawy wszytkiew opisane są więc czekamy

Ząbkowanie to ciężki okres dla dziecka ale i dla opiekuna . Dziecko marudzi , płacze , nie chcę jeść, lubi się odparzac. Córka ma 16 miesięcy i na raz wychodzą jej 3 czwórki oraz 1 dwójka . Są dni dość ciężkie , wiadomo to boli .
Zimne przekonski trochę pomagają, żel na ząbkowanie jest nie akceptowany przez dziecko . Nie pozwoli sobie smarować dziąseł, gryzaki też są nie dobre .

Mój synek ząbkowanie przechodzi wzorowo - bezobjawowo, książkowo w tę dobrą stronę. Jednak martwo mnie fakt, że tak szybko mu idą te ząbki… Pierwsza jedynka wyszła mu jak miał 5,5 miesiąca, druga 1,5 tygodnia później. A następnie ząbki zaczęły się sypać jak z rękawa… No i obecnie ma 1,5 roku i piątki mu się wyżynają. Boję się, że mu się psuły, choć dbam o nie jak tylko potrafię…

Mój synek przechodził ząbkowanie bezobjawowo a pierwszy ząbek wyszedł mu bardzo późno bo miał skończony roczek.

Samo ząbkowanie córeczka znosi dobrze. Przy pierwszym ząbku podałam jej raz przed snem paracetamol gdyż musiało ją coś pobolewać. Stękała przez sen a ja nie chciałam jej męczyć.
Jedyny mankamentem to taki,że przy ząbkowaniu choruje…

Moja córka jest troszkę bardziej marudna ale Paracetamol pomaga. Nie stosuje już żeli bo one i tak nam nie pomogły… Teraz idą te górne jedynki ciekawa jestem jak to z nimi będzie, podobno są najbardziej dokuczliwe.

U as synek się slini bardzo całe dłonie pcha do buzi a jak złapie moje dłonie do potrafi ze złością (przynajmniej tak to wyglada) zacisnąć dziąsełka i wygląda to jakby chciał mnie ugryźć może juz coś się szykuje dlatego tak swędzi? Zdąża się gryzienie w brodawki. Trzeba się przygotować , gryzaki gumowych nie lubi może dlatego że i za smokiem nie przepada w sumie to i dobrze bo mam spokój od smocżkow i od późniejszego odzwyczajania go od nich. Kiedyś nawet nie myślałam że da się "żyć " bez smoka heh

Mój synek podczas ząbkowania bywał marudny ale teraz nie dość że jest przeziębiony to jeszcze wychodzą mu dwa ząbki i jest bardzo marudny, płacze i nie chce jeść i prawie cały czas wkłada palce do buzi lub gryzie smoczek lub pieluszkę. Wieczorem zauważyłam z jaką siłą wkładał szczoteczkę do buzi i mył ząbki - widocznie sprawiało mu to ulgę , natomiast nie pozwala mi abym to ja zrobiła mu masaż dziąseł choć wcześniej udawało mi się to robić kiedy wychodziły mu ząbki. Jedyną ulgę widzę po zastosowaniu żelu na dziąsełka.

Annawiana w jakim wieku twój synek zabkowal. … córka dosyć późno ząbkowała teraz ma 6 lat i ma jeszcze wszystkie mleczne żęby nawet szóstek jeszcze nie ma a jej rówieśnicy co niektórzy bez jedynek mlecznych

Mojemu najstarszemu synkowi wyszły ząbki jak skończył 4 miesiące, bardzo szybko i tylko się ślinił. A teraz moje bliźniaki już od jakiś 2 miesięcy albo i dłużej ślinią się, pchają rączki do buzi, gryzą gryzaki i wszystko co im się nawinie, nawet mnie:) Czasem są bardzo marudne przez to wszystko i się denerwują.Ale ząbków nie widać…

pierwszy ząbek u Kacpra pojawił się dwa dni przed skończeniem 7 miesiąca, następny pojawił się po 5 dniach! :slight_smile: ale była radość. dość lekko przechodził, trochę marudzenia, kilka dni się budził w nocy, o dziwo nie było wielkiego slinienia. :slight_smile: za to teraz jest wszystko z podwójną siłą, ale podobno górne ząbki bardziej bolą więc jakoś trzeba to przeżyć. jutro skończy 9 miesiąc a góra jest bezzębna :slight_smile:

ja słyszałam, że trójki najbardziej są dokuczliwe dla dzieci… W sumie nie wiem, ile w tym prawdy, bo moj synek nie płakal i nie budził się przez ząbki… Jedynie zaobserwowałam, że go dziąsła swędziały, raz mocniej ,raz słabiej i najbardzie go swędzą przy obecnie wychodzących 5…

Dominika super, że Twój Kacperek tak ładnie przechodzi ząbkowanie :slight_smile:

magiczny a kiedy wyszedł pierwszy ząbek u Twojego Dzidziusia?

My ząbkowanie przechodzimy tragicznie … nieprzespane noce, płacz i marudzenie.
Jedynym skutecznym preparatem okazał się Dentosept A mini na bolesne ząbkowanie. Żadne wcześniejsze żele nie zdawały egzaminu.
No i gryzaki schłodzone w lodówce :slight_smile:

My z zabkowaniem też nie mieliśmy lekko. Synek do ósmego miesiąca nie miał ani jednego. Na dzień dzisiejszy, gdy ma 10,5 miesiąca ma 11 zębów. Wychodziły mu prawie wszystkie naraz. Był marudny, przez kilka dni miał gorączkę i biegunkę. Budził się w nocy często. Pomagały gryzaki i żel. Na szczęście te nieprzyjemności mamy póki co za sobą.

dziewczyny a czy to możliwe że najpierw wychodzą dwójki u góry a nie jedynki? właśnie sprawdziłam i przebił się ząbek na górze, ale jest on tak jakby z boku. na dodatek czuć że niedługo przebije się następny a przerwa między nimi jest taka jak mniej więcej grubość palca…

Dominika jasne. Raczej pierwsze wychodzą jedynki, ale nie jest powiedziane, że za każdym razem. Dzieci są różne. :slight_smile:

no to kacper ma pierwsze dwójki, będzie jak mały wampirek wyglądać, chyba że szybko jedynki zaczną wychodzić :wink:

Dominika pomyśl jaki to będzie genialny widok :)))) my nadal czekamy na ząbek ;/ i mały okropnie to znosi :confused: