Mam takie pytanie,odnośnie gaworzenia dzieci.
Moja córka ma skończone 6 miesiecy i wogole jeszcze nie gaworzy,odglosy jakie tylko daje to płacz, czy to normalne? Jest powód do niepokoju czy Moze jestem przewraźliwiona ? Jak bylo u waszych maluszków?
Spokojnie każde dziecko ma swoje tempo rozwoju i według mnie nie masz powodu do zamartwiania się
Dziecko zaczyna gaworzyć od 6 miesiąca życia aż do 10 także ten moment niedługo nadejdzie u mnie moja mała zaczęła gaworzyć jak miała 7 miesięcy
Pozdrawiam
Dziękuję.To mnie troszke pocieszyłas i nie musze sie juz tak martwić A juz sie bałam że może coś byc nie tak
Ogolnie to jest tak, ze na przelomie 5-6 msc. niemowle zaczyna gaworzyc. Moja corka zaczela gaworzyc bodajze na przelomie 7/8 msc.
Powody do zmartwien i do wizyty u lekarza pojawiaja sie, jesli po 9 msc. niemowle dalej nie gaworzy. Moze to oznaczac problem z aparatem mowy badz sluchu, co zazwyczaj konczy sie leczeniem.
Tymczasem mow duzo do dzieciaczka, zachecaj do wydawania dzwiekow, bawcie sie z malenstwem tonacjami. Szepcz tez do maluszka.
Na razie nie masz powodu do obaw ale pamietaj, ze ZAWSZE mozesz udac sie do pediatry jesli cos Cie niepokoi.
Ja juz sama nie pamiętam kiedy moj synek zaczal gaworzyc …i od jakiego miesiąca ale mysle ze 6mc to jeszcze nie jest powod do zmartwien, tym bardziej ze dzieci w roznym wieku zaczynaja gaworzyc , mowic itp…bo kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie, ale.jesli oczywiscie Cie to niepokoi to przy wizycie u pediatry zawsze mozesz zapytac i moze ona Cie uspokoi i bedziesz spokojniejsza…i na pewno córeczka zacznie Ci gaworzyc ze bedziesz.chciala spokoj;-) będzie dobrze;-)
Agusia mój tez zaczął później gaworzyć , wiec się nie stresuj jeszcze nie raz bedzie chciała zeby mała siedziała cicho więc się delektuj tą chwilą hihi
Dziękuję Wam dziewczyny za wasze wypowiedzi ! :-*
Paulina haha no w sumie tak wiem jak z synka gadula i chciałabym zeby chociaż na chwilę przestal mowic i sie czym zajal
Dzisiaj bylam u lekarza z synkiem a przy okazji zapytalam o corke i mowie ze jeszcze nie gaworzy to pani doktor zdziwiona i powiedziała ze to niepokojące zebym tez z nia poszła do neurologa.Ale z takim malym dzieckiem i nie wiem co o tym myslec?
Ja myślę że każde dziecko ma swoje tempo ale jak masz się stresować to zapisz ją do specjalisty…
Pamiętajmy zeby odróżnić gaworzenie od głużenia. Gaworzyc dzieci zaczynaja ok 5/6 miesiaca, ale czasami też później nawetdot do 10mz i sa to juz wypowiadane swiadomie sylaby. Gluzenie to dzwieki gliii, guu, aaa, uuu i to pojawia sie okolo 2-3 miesiaca życia. Wiec jezeli dziecko nie wydaje zadnych dzwiekow prócz placzu to ja bym poszla do specjalisty.
Spokojnie, nic się nie dzieje Moja córa też dość późno zaczęła siadać, gaworzyć chodzić, a potem wszystko nadrobiła z nawiązką
Każdy maluszek ma swoje tempo. Nie słuchaj na pewno tych wszystkich głosów, ojej ona jeszcze nie gaworzy, ona jeszcze nie mówi itd. Też mnie to wkurzało jak córkę mi porównywali, w tym wieku to powinna więcej mówić itd. A potem z dnia na dzień córa zaczęła mówić tak, że hoho. Teraz ma 2 latka i 3 miesiąca i mówi ładnie zdaniami.
Zawsze mozesz isc do neurologa tak jak zalecil lekarz, wylacznie po to, by sprawdzic czy wszystko ok. uspokoi Cie to.
Magros ale córeczka tez nie wydawala z siebie żadnych innych dzwiekow niz placz?
Dziękuję dziewczyny,bede obserwować córkę i jak bedzie bez zmian to dla świętego spokoju Zapisze córkę do neurologa.
Nie masz powodu do zmartwien . Jeśli dziecko rozwija się prawidłowo a jedyne co Cię nie pokoi to brak gaworzenia to spokojnie …dzidzia ma jeszcze czas !
Ja na twoim miejscu zapisalabym córkę do neurologa przynajmniej dla świętego spokoju, po co się zamartwiac. Chociaż powiem szczerze że ja jestem bardzo przewrazliwiona.
Anna to nie jest przewrazliwienie, warto sprawdzic taka rzecz wcześniej. Nic na tym nie stracimy a mozemy zyskac spokój
Tak chyba zrobię i Zapisze córkę a bede spokojniejsza bo ciagle mnie to martwi i nie daje mi spokoju.Lepiej wcześniej to zbadac niz żeby bylo cos za pozno.
kochana na pewno jest wszystko wporzadku :*
Mój synek ma dwie wady wrodzone, oprócz tego lekarze podejrzewali u niego wiele innych chorób i przypadłości, jedne wykluczali inne ze nie wiadomo. Powiem szczerze że nie czekałam i od razu syna zapisałam do specjalistów. I po malu sprawdzam każde podejrzenie jakie padło. Neurolog, audiolg, ortopeda, okulista. Ale dzięki temu jestem spokojna.